Σπιτικό γιαούρτι, πρόβειο, αγελαδινό ή κατσικίσιο, πανεύκολα!
ΕΥΑ ΜΟΝΟΧΑΡΗ
Φτιάξτε το δικό σας γιαούρτι πανεύκολα, δεν χρειάζεται παρά μόνο 2 υλικά, χρησιμοποιήστε το στα μαγειρέματά σας ή ως συνοδευτικό και επιδόρπιο. Απολαύστε το σκέτο και επωφεληθείτε την την θρεπτική του αξία!
2000γρ.γρ. ολόπαχο γάλα πρόβειο, κατσικίσιο ή αγελαδινό
2κ.σ. γιαούρτι πρόβειο, κατσικίσιο ή αγελαδινό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αφήνουμε το γάλα και το γιαούρτι εκτός ψυγείου για 2 ώρες.
Σε ευρύχωρη κατσαρόλα, με χοντρό πάτο, βάζουμε το γάλα και τοποθετούμε την κατσαρόλα σε χαμηλή-μέτρια θερμοκρασία.
Βράζουμε το γάλα, υπομονετικά σε σταθερή μέτρια-χαμηλή φωτιά για 20’ .
Εάν έχουμε θερμόμετρο μέχρι τους 85°C Κελσίου.
Σε αυτό το χρόνο το γάλα θα φουσκώσει και το αποσύρουμε από την φωτιά.
Αφήνουμε το γάλα να κρυώσει για 25’.
Για να ελέγξουμε την θερμοκρασία βυθίζουμε, το δάχτυλό μας για 20’’ στο γάλα και αν μπορούμε να το κρατήσουμε χωρίς να «καιγόμαστε» είναι έτοιμο.
Εάν έχουμε θερμόμετρο, θα πρέπει να δούμε την θερμοκρασία του να πέφτει στους 45°C Κελσίου.
Βγάζουμε ένα γεμάτο φλυτζάνι από το ζεστό γάλα και το βάζουμε σε μπολ., διαλύουμε μέσα το γιαούρτι, το προσθέτουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε καλά με σύρμα να διαλυθεί.
Μεταφέρουμε το μείγμα ένα σκεύος ή περισσότερα σκεύη αποθήκευσης, με καπάκι ή σκεπάζουμε με μεμβράνη τροφίμων.
Σ' αυτή τη φάση πρέπει να αφήσουμε το γιαούρτι να πήξει σε θερμό περιβάλλον 40-45°C Κελσίου.
Θερμαίνουμε τον φούρνο στους 38- 40°C Κελσίου, τοποθετούμε το σκεύος και αφήνουμε για 2 ώρες το γιαούρτι να πήξει.
Κλείνουμε τον φούρνο και αφήνουμε το γιαούρτι άλλες 6 ώρες στο ίδιο σημείο.
Αποθηκεύουμε στο ψυγείο.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ
- Αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τη μέθοδο του φούρνου σκεπάζουμε με κουβέρτα δημιουργώντας ένα ζεστό περιβάλλον- Στο post θα βρείτε χρήσιμες λεπτομέρειες και συμβουλές για κάθε φάση μέχρι το πήξιμο