Σπιτικό γιαούρτι, πρόβειο, αγελαδινό ή κατσικίσιο, πανεύκολα!

14.8K

Το σπιτικό γιαούρτι φτιάχνεται πανεύκολα και πραγματικά αξίζει να το δοκιμάσεις στο σπίτι, διάλεξε τί είδους γιαούρτι προτιμάς πρόβειο, αγελαδινό ή κατσικίσιο και λίγες ώρες έχεις το δικό σου γιαούρτι!

Το γιαούρτι ή ή γιαούρτη, όπως την έλεγαν οι παππούδες μου ήταν το highlight του πασχαλινού τραπεζιού όταν ήμουν παιδί.

Σαν παιδί λάτρευα το πρόβειο γιαούρτι στο πήλινο, συγκεκριμένα την θεϊκή του πέτσα που “έκλεβα” συνεχώς από όποιον έτρωγε γιαούρτι!

Δεν υπήρχε μέρα που δεν τρώγαμε έστω και μια κουταλιά, σκέτο, με μέλι ή γλυκό κυδώνι.

Πριν ακόμη γίνει μόδα το frozen yogurt, τρώγαμε παγωμένο γιαούρτι με φρούτα από τον κήπο μας σαν ένα εύκολο και γρήγορο δροσιστικό απογευματινό.

Γενικά το γιαούρτι στην οικογένεια, μέχρι και σήμερα, δεν λείπει ποτέ!

Πάντα στη θύμησή μου όμως “γυρίζω” πίσω στις ημέρες που η πρόβεια γιαούρτη της γιαγιάς αραδιαζόταν στο ψυγείο.

Σερβιριζόταν απαραίτητα στο πασχαλινό τραπέζι, με το αρνί, κομμένη σε μεγάλα πιάτα ή την ανακάτευαν με τριμμένη φέτα.

Ναι, δεν φτιάχναμε τζατζίκι το Πάσχα, τρώγαμε μόνο ολόφρεσκο γιαούρτι!

Ενδεικτικά να αναφέρω πως το ελληνικό στραγγιστό αγελαδινό γιαούρτι μπορεί να έχει κερδίσει ολόκληρο τον κόσμο αλλά παραδοσιακά το ελληνικό γιαούρτι ήταν αυτό από πρόβειο γάλα.

Εδώ μπορείτε να δείτε μια διαφήμιση του 1970 όπου διαφημίζεται το  πρωτοποριακό “στραγγισμένο” και χωρίς πέτσα γιαούρτι!

 

Σπιτικό γιαούρτι συνταγή_greek yogurt DIY RECIPE

Λεπτομέρειες που θα αναδείξουν τη συνταγή

Το γάλα

Για το γάλα που θα φτιάξουμε το γιαούρτι υπάρχουν δύο περιπτώσεις.

Η μια είναι να έχουμε την τύχη να προμηθευτούμε ολόφρεσκο – νωπό γάλα από κάποιον τσοπάνη, αν έχουμε πρόσβαση.

Αυτό χρειάζεται προετοιμασία και συγκεκριμένα παστερίωση.

Η διαδικασία αυτή είναι εύκολη αρκεί να έχουμε ένα θερμόμετρο και να θερμάνουμε το γάλα σε σταθερή θερμοκρασία στους 63-65ο C για 20′

Όσο παστεριώνουμε το γάλα δεν βάζουμε τίποτα μέσα στο γάλα εκτός από το θερμόμετρο που παραμένει συνεχώς μέσα στην κατσαρόλα.

Επειδή αυτές οι διαδικασίες είναι ιδιαίτερες, αν δεν είμαστε σίγουροι προτιμάμε έτοιμο παστεριωμένο γάλα.

Η άλλη είναι να αγοράσουμε γάλα από κάποιο γαλακτοπωλείο ή ντελικατέσεν, αληθινό γάλα κατσικίσιο πρόβειο ή αγελαδινό πανέτοιμο προς χρήση.

Το γάλα στην πρώτη περίπτωση είναι αυτονόητο πως θα είναι ολόπαχο, στην δεύτερη, και πιο πιθανή, ΠΡΕΠΕΙ να επιλέξουμε πλήρες γάλα.

Η μαγιά γιαουρτιού

Με τον όρο “μαγιά” εννοούμε το πηκτικό μέσο που θα μας μετατρέψει το γάλα σε γιαούρτι, και αυτό δεν είναι άλλο από το ίδιο το γιαούρτι.

Μόλις μια κουταλιά από αγελαδινό, κατσικίσιο ή πρόβειο γιαούρτι μετατρέπει 1 λίτρο γάλα σε σπιτικό γιαούρτι.

Το γιαούρτι το οποίο θα επιλέξουμε πρέπει είναι καθαρό πλήρες και άριστης ποιότητας.

Το βράσιμο

Πριν το χρησιμοποιήσουμε αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, όπως και το γάλα.

Η κατσαρόλα που θα χρησιμοποιήσετε προτείνω να έχει χοντρό πάτο γιατί θα κρατήσει σταθερή θερμοκρασία και δεν θα “πιάσει” το γάλα.

Η κουτάλα που θα ανακατεύουμε να είναι ολοκάθαρη ξύλινη αν κι εγώ χρησιμοποιώ φουέ.

Πιστεύω ότι οι ξύλινες κουτάλες κρατάνε μυρωδιές και ίχνη λιπαρότητας που σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε στη συνταγή για σπιτικό γιαούρτι.

Το θερμόμετρο και πάλι είναι ένα καλό εργαλείο αλλά εδώ τα πράγματα είναι πιο εύκολα.

Βράζουμε το γάλα, υπομονετικά σε μέτρια-χαμηλή φωτιά για 20′-25’ αυτό στους 85ο C θα παρατηρήσουμε να φουσκώνει και αποσύρουμε.

Το πήξιμο

Και πάλι υπομονετικά περιμένουμε να “πέσει” στους 45°C, βυθίζουμε το δάχτυλό μας, σαφέστατα πεντακάθαρο, και αν μπορούμε να το κρατήσουμε εκεί 20” είναι έτοιμο.

Αραιώνουμε καλά το γιαούρτι και χρησιμοποιούμε καθαρά – αποστειρωμένα, κατά προτίμηση, γυάλινα – πυρίμαχα ή κεραμικά σκεύη για την αποθήκευσή του.

Εδώ η μεμβράνη τροφίμων είναι πολύ καλή επιλογή ώστε και το γιαούρτι να “προστατέψουμε” αλλά και να παραμένει η θερμοκρασία σταθερή.

Για το πήξιμο η καλύτερη λύση είναι να θερμάνουμε τον φούρνο στους 38- 40°C διαφορετικά επιλέγουμε ένα ζεστό σημείο και σκεπάζουμε με κουβέρτα.

Το γιαούρτι χρειάζεται οπωσδήποτε ζεστό περιβάλλον με σταθερή θερμοκρασία και να “κοιμηθεί” στην ησυχία του για να “ξυπνήσει” ολόφρεσκο γιαούρτι με την χαρακτηριστική του πέτσα!

Φυλάσσεται στο ψυγείο και κάθε φορά αφαιρούμε όση ποσότητα θέλουμε με καθαρό κουτάλι.

Πριν “κλείσω” το post θέλω να υπενθυμίσω και να τονίσω:

Το πρόβειο γιαούρτι όταν το “κόψουμε” να το σερβίρουμε βγάζει νερό και αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι πετυχημένο και σωστό.

Αν θέλουμε μπορούμε να το στραγγίσουμε σε ολοκάθαρο τουλπάνι.

Η παχιά πέτσα “μαρτυράει” τα λιπαρά του πρόβειου γάλακτος σε σχέση με το αγελαδινό και το κατσικίσιο που δεν έχει το ίδιο καϊμάκι.

Πραγματικά φίλοι του blog, δοκιμάστε να φτιάξετε το δικό σας γιαούρτι πανεύκολα με 2 μόλις υλικά.

Εκτός από τη χαρά της δημιουργία και την αληθινή του γεύση η θρεπτική του αξία είναι μοναδική!


Εύα

Ποσότητα / Μερίδες: 12
Χρόνος Προετοιμασίας12 hours
Χρόνος Μαγειρέματος45 minutes
Είδος ΓεύματοςΠαραδοσιακά
ΕΥΑ ΜΟΝΟΧΑΡΗ

Σπιτικό γιαούρτι, πρόβειο, αγελαδινό ή κατσικίσιο, πανεύκολα!

Εκτυπώση Συνταγής
Φτιάξτε το δικό σας γιαούρτι πανεύκολα, δεν χρειάζεται παρά μόνο 2 υλικά, χρησιμοποιήστε το στα μαγειρέματά σας ή ως συνοδευτικό και επιδόρπιο. Απολαύστε το σκέτο και επωφεληθείτε την την θρεπτική του αξία!

Υλικά

  • 2000 γρ. γρ. ολόπαχο γάλα πρόβειο, κατσικίσιο ή αγελαδινό
  • 2 κ.σ. γιαούρτι πρόβειο, κατσικίσιο ή αγελαδινό

Διαδικασία

  • Αφήνουμε το γάλα και το γιαούρτι εκτός ψυγείου για 2 ώρες.
  • Σε ευρύχωρη κατσαρόλα, με χοντρό πάτο, βάζουμε το γάλα και τοποθετούμε την κατσαρόλα σε χαμηλή-μέτρια θερμοκρασία.
  • Βράζουμε το γάλα, υπομονετικά σε σταθερή μέτρια-χαμηλή φωτιά για 20’ .
  • Εάν έχουμε θερμόμετρο μέχρι τους 85°C Κελσίου.
  • Σε αυτό το χρόνο το γάλα θα φουσκώσει και το αποσύρουμε από την φωτιά.
  • Αφήνουμε το γάλα να κρυώσει για 25’.
  • Για να ελέγξουμε την θερμοκρασία βυθίζουμε, το δάχτυλό μας για 20’’ στο γάλα και αν μπορούμε να το κρατήσουμε χωρίς να «καιγόμαστε» είναι έτοιμο.
  • Εάν έχουμε θερμόμετρο, θα πρέπει να δούμε την θερμοκρασία του να πέφτει στους 45°C Κελσίου.
  • Βγάζουμε ένα γεμάτο φλυτζάνι από το ζεστό γάλα και το βάζουμε σε μπολ., διαλύουμε μέσα το γιαούρτι, το προσθέτουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε καλά με σύρμα να διαλυθεί.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα ένα σκεύος ή περισσότερα σκεύη αποθήκευσης, με καπάκι ή σκεπάζουμε με μεμβράνη τροφίμων.
  • Σ' αυτή τη φάση πρέπει να αφήσουμε το γιαούρτι να πήξει σε θερμό περιβάλλον 40-45°C Κελσίου.
  • Θερμαίνουμε τον φούρνο στους 38- 40°C Κελσίου, τοποθετούμε το σκεύος και αφήνουμε για 2 ώρες το γιαούρτι να πήξει.
  • Κλείνουμε τον φούρνο και αφήνουμε το γιαούρτι άλλες 6 ώρες στο ίδιο σημείο.
  • Αποθηκεύουμε στο ψυγείο.

Σημειώσεις για τη συνταγή

- Αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τη μέθοδο του φούρνου σκεπάζουμε με κουβέρτα δημιουργώντας ένα ζεστό περιβάλλον
- Στο post θα βρείτε χρήσιμες λεπτομέρειες και συμβουλές για κάθε φάση μέχρι το πήξιμο

Join the Conversation

  1. βιβιαν σκορπινα says:

    το εχω φτιαξει ηδη,και ειναι πετυχημενο.το εβαλα σε δυο γυαλινα δοχεια,και στο ψυγειο.ευχαριστω πολυ.

  2. ΘΕΩΝΗ says:

    Πως κανουμε σπιτικο γιαουρτι με γευσεις φρουτων

    1. Θεώνη καλημέρα, μπορείς να φτιάξεις το σπιτικό γιαούρτι και απλά να προσθέσεις λίγο πριν το φας πολτό φρούτων ή να τα ψιλοκόψεις.
      Eυχαριστώ,
      Eva

  3. Σοφία says:

    Τον φούρνο τον αφήνουμε αναμενο?

    1. Ναι Σοφία, η θερμοκρασία πρέπει να είναι σταθερή!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ψήφοι Συνταγής




Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Like
Close
Cook & Eat with Funkycook © Copyrights 2022. All rights reserved.
Close