Σπιτικό Γιαούρτι, Πανεύκολα

1.2K

Σπιτικό Γιαούρτι, Πανεύκολα!

Το γάλα αλλά και το γιαούρτι που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι πλήρες, ολόπαχα δηλαδή, διαφορετικά το αποτέλεσμα δεν θα είναι επιθυμητό και το γιαούρτι δεν θα αποκτήσει πλούσια κρεμώδη μορφή αλλά θα γίνει “νερουλό και αραιό”.

Επειδή όμως φτιάχνουμε σπιτικό, αγνό γιαούρτι, καλό είναι να το φτιάξουμε πλήρες!

 

Σπιτικό Γιαούρτι, Πανεύκολα

Σπιτικό γιαούρτι συνταγή

By ΕΥΑ ΜΟΝΟΧΑΡΗ Published: 22 Νοεμβρίου, 2013

  • ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΓΙΑ: 1000 gr. (10-15 Servings)
  • ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 3 hrs 40 mins
  • ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ: 18-20 mins
  • ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ: 3 hrs 58 mins

Το γιαούρτι φτιάχνεται στο σπίτι πανεύκολα! Δεν χρειάζεται παρά μόνο 2 υλικά και σε μερικές ώρες θα απολαμβάνετε το πιο τέλειο γιαούρτι απλά και οικονομικά!
Μην ξεχνάτε οτι το Greek Yoghurt στο εξωτερικό κάνει θραύση!

Υλικά

Οδηγίες

  1. Επιλέγουμε ένα γάλα καλής ποιότητας ή βιολογικό.
    Το γάλα μπορεί να είναι αγελαδινό, πρόβειο, κατσικίσιο ή να κάνετε μια μίξη από αυτά!
  2. Σε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο, βάζουμε το γάλα και τοποθετούμε την κατσαρόλα σε χαμηλή προς μέτρια θερμοκρασία.
    Θα βράσουμε το γάλα, υπομονετικά για 18-20 λεπτά.
    Εαν έχουμε θερμόμετρο, θα το βράσουμε μέχρι τους 90°C Κελσίου!
    Σε αυτό το χρόνο το γάλα θα φουσκώσει και πρέπει να το αποσύρουμε από την φωτιά.
  3. Αφήνουμε το γάλα να κρυώσει για 22-24 λεπτά!
    Για να το ελεγξουμε, βουτάμε το δάχτυλό μας για 20 δευτερόλεπτα, στο γάλα και αν μπορούμε να το κρατήσουμε χωρίς να καούμε είναι έτοιμο.
    Εαν έχουμε θερμόμετρο, θα πρέπει να δούμε την θερμοκρασία του να πέφτει στους 45°C Κελσίου!
  4. Προσθέτουμε στο γάλα μια γεμάτη κουταλιά της σούπας γιαούρτι, που θα διαλύσουμε με λίγο από το βρασμένο γάλα και ανακατεύουμε καλά με σύρμα να διαλυθεί.
  5. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και την τυλίγουμε με ένα τραπεζομάντηλο βαμβακερό ή λινό. Σ' αυτή τη φάση πρέπει να αφήσουμε το γιαούρτι να πήξει σε θερμό περιβάλλον 40-45°C Κελσίου.
    Θα τοποθετήσουμε λοιπόν την κατσαρόλα στον φούρνο, τον οποίο έχετε ανάψει στους 40°C Κελσίου.
    Αφήνουμε για 2 ώρες, το γιαούρτι να πήξει. Κλείνουμε τον φούρνο και αφήνουμε το γιαούρτι άλλες 2 ώρες στο ίδιο σημείο.
  6. Το γιαούρτι είναι έτοιμο για χρήση!
    Η υφή του είναι σαν του πρόβειου γιουρτιού!
    Αν θέλουμε να δώσσουμε στο γιαούρτι κρεμώδη μορφή το χτυπάτε στο μίξερ για 1 λεπτό.
  7. Αποθηκεύουμε το γιαούρτι, κατά προτίμηση σε γυάλινο δοχείο με καπάκι.
    Διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι 12 περίπου μέρες!

Join the Conversation

  1. βιβιαν σκορπινα says:

    το εχω φτιαξει ηδη,και ειναι πετυχημενο.το εβαλα σε δυο γυαλινα δοχεια,και στο ψυγειο.ευχαριστω πολυ.

  2. ΘΕΩΝΗ says:

    Πως κανουμε σπιτικο γιαουρτι με γευσεις φρουτων

    1. Θεώνη καλημέρα, μπορείς να φτιάξεις το σπιτικό γιαούρτι και απλά να προσθέσεις λίγο πριν το φας πολτό φρούτων ή να τα ψιλοκόψεις.
      Eυχαριστώ,
      Eva

  3. Σοφία says:

    Τον φούρνο τον αφήνουμε αναμενο?

    1. Ναι Σοφία, η θερμοκρασία πρέπει να είναι σταθερή!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Like
Close
Cook & Eat with Funkycook © Copyrights 2022. All rights reserved.
Close