Παστουρμαδόπιτα με ψητά ντοματίνια και πανεύκολη ζύμη με γιαούρτι
Παστουρμαδόπιτα με σάλτσα από ψητά ντοματίνια, κασέρι Ξάνθης και πανεύκολη ζύμη με γιαούρτι, ιδιαίτερα γρήγορη αφού ψήνεται στο τηγάνι -χωρίς σταγόνα λάδι- έτοιμη σε 30', πραγματικά μια απίστευτη συνταγή για παστουρμαδόπιτα!
400γρ. στραγγιστό γιαούρτι , σε θερμοκρασία δωματίου
320γρ. γρ. αλεύρι, για όλες τις χρήσεις
1½κ.γ.baking powder
¾κ.γ.αλάτι
2κ.σ. αλεύρι, για το άνοιγμα της ζύμης
Για τη γέμιση
10πολύ λεπτές φέτες παστουρμά
150γρ. κασέρι, τριμμένο
Για τη σάλτσα
15ντοματίνια
1κ.σ. ελαιόλαδο
½κ.γ. θυμάρι ή ρίγανη
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι
Για το σερβίρισμα
1κ.γ. ελαιόλαδο
1κ.σ. μαυροκούκι ή σουσάμι
Γιαούρτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Η ζύμη
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το baking powder, το αλάτι.
Προσθέτουμε το γιαούρτι και ζυμώνουμε για λίγα λεπτά μέχρι να ενωθούν τα υλικά σε μια ζύμη.
Σκεπάζουμε και την αφήνουμε στην άκρη μέχρι να την χρησιμοποιήσουμε.
Η σάλτσα
Σε ένα τηγάνι, με καπάκι, βάζουμε το ελαιόλαδο, τα ντοματίνια, το αλάτι, σοτάρουμε για 5’ ή μέχρι να «καραμελώσουν» τα ντοματίνια και αποσύρουμε.
Αμέσως πιέζουμε τα ντοματίνια με πιρούνι ώστε να «σπάσουν», προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τη ρίγανη.
Η παστουρμαδόπιτα
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 ζυμαράκια ίσης ποσότητας και με πλάστη ανοίγουμε τα 2 από αυτά, σε διάμετρο 25εκ, επάνω σε αντικολλητικά χαρτιά που έχουμε πασπαλίσει με λίγο αλεύρι.
Στα 2 ζυμαράκια απλώνουμε τη μισή ποσότητα της σάλτσας με τα ντοματίνια, τις μισές φέτες παστουρμά και τη μισή ποσότητα τυριού.
Σκεπάζουμε τις πίτες με τα άλλα δύο ζυμαράκια και κλείνουμε καλά, πιέζοντας τις άκρες.
Το ψήσιμο
Ζεσταίνουμε ένα ευρύχωρο τηγάνι πολύ καλά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τοποθετούμε μέσα την μια παστουρμαδόπιτα.
Ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 7’ από κάθε πλευρά, αναποδογυρίζουμε και ψήνουμε από την άλλη πλευρά για ακόμη 7’.
Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για την άλλη.
Αλείφουμε με ελαιόλαδο και την πασπαλίσουμε μαυροκούκι ή σουσάμι.
Σερβίρουμε την ζεστή παστουρμαδόπιτα με γιαούρτι.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ
- Για να αναποδογυρίζουμε εύκολα την παστουρμαδόπιτα απλώνουμε σε ένα στρογγυλό δίσκο αντικολλητικό χαρτί, την αναποδογυρίζουμε και την βάζουμε μέσα στο τηγάνι με το χαρτί, μόλις αρχίσει να ψήνεται αφαιρούμε το χαρτί και συνεχίζουμε το ψήσιμο- Με την παραπάνω συνταγή μπορούμε να φτιάξουμε όποια πίτα μας αρέσει αλλάζοντας τα υλικά της γέμισης- Εδώ μπορείτε να πάρετε ιδέες και για άλλες πίτες