Παστουρμαδόπιτα με πανεύκολη ζύμη με γιαούρτι

1.3K

Παστουρμαδόπιτα με σάλτσα από ψητά ντοματίνια, κασέρι Ξάνθης και πανεύκολη ζύμη με γιαούρτι, ιδιαίτερα γρήγορη αφού ψήνεται στο τηγάνι -χωρίς σταγόνα λάδι- πραγματικά μια απίστευτη συνταγή για παστουρμαδόπιτα!

Αν κι εσένα σου αρέσει η παστουρμαδόπιτα, και όλες αυτές οι εύκολες συνταγές που όμως δεν “χάνουν” από τη νοστιμιά τους τότε θα τη λατρέψεις.

Έχω δοκιμάσει την παστουρμαδόπιτα με αρκετούς τρόπους, με ζύμη σφολιάτας, κουρού, κανταΐφι, χωριάτικα και φύλλα κρούστας.

Μετά από αυτή την συνταγή “κλείνω” στην πανεύκολη ζύμη με γιαούρτι.

Πιστεύω πως είναι μια από τις καλύτερες εκδοχές της πίτας με παστουρμά, που θα δοκιμάσεις.

Δεν είναι μόνο η ευκολία, ακόμη και στο ψήσιμο, είναι το συνολικό ελαφρύ αποτέλεσμα που την καθιστά ασύγκριτη σε γεύση και νοστιμιά!

Με λίγα λόγια, είναι συνταγή που πρέπει να δοκιμάσεις οπωσδήποτε!

Παστουρμαδόπιτα, κασέρι, παστουρμάς,ζύμη με γιαούρτι, συνταγή για πιτα καισαρείας

Λεπτομέρειες που αναδεικνύουν τη συνταγή

√ Η ζύμη

Η έμπνευσή μου γι΄αυτή την παστουρμαδόπιτα ήρθε από τα flatbreads, συνταγή εδώ.

Σας έχω ζαλίσει με αυτή την πανεύκολη ζύμη με γιαούρτι, το ξέρω αλλά κι εγώ όσο “ανακαλύπτω” νέες χρήσεις της σε συνταγές δεν την “χορταίνω”!

Είναι η καλύτερη ζύμη με γιαούρτι για κάθε είδους πίτα και πιτάκια.

Φυσικά και δεν ψήνεται μόνο στο τηγάνι, ψήνεται και στον φούρνο, αλλά γιατί να ανάψεις φούρνο; Ειλικρινά δεν χρειάζεται!

Το μόνο που πρέπει να κάνει είναι να χρησιμοποιήσεις στραγγιστό γιαούρτι, πρόβειο ή αγελαδινό, το οποίο θα έχεις αφήσει να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Ενώνεις, ζυμώνεις και αυτό ήταν!

√ Η σάλτσα από καραμελωμένα ντοματίνια

Όλοι ξέρουμε πως η παστουρμαδόπιτα “θέλει” φρέσκια ντομάτα κομμένη σε φέτες.

Αυτό συμβαίνει γιατί όλα τα υλικά είναι έντονα σε γεύση και θέλουμε την φρεσκάδα, τη “γλύκα” και τη “δροσιά” της.

Θα συμφωνήσω, όταν μιλάμε για αληθινά νόστιμες ντομάτες εποχής και πιο “βαριές” ζύμες όπως η κουρού ή η σφολιάτα και βέβαια όταν ψήνουμε σε φούρνο.

Σε αυτή την παστουρμαδόπιτα προτίμησα σάλτσα από καραμελωμένα ντοματίνια καθώς αν έβαζα φέτες ντομάτας, και πολλά ζουμιά θα έβγαζαν, και δεν θα ψηνόντουσαν.

Τα ντοματίνια είναι εξαιρετικά νόστιμα αυτή την εποχή και στο εξής, θα δώσουν υπέροχη γεύση ντομάτας, χωρίς να βαρύνει την πίτα.

Αφού καραμελώσουν και όσο είναι ζεστά, απλά πιέζω με ένα πιρούνι.

Μυρωδικά, σε μικρή δόση, όπως η ρίγανη, το θυμάρι και το θρούμπι ταιριάζουν και μη τα παραλείψεις.

Και βέβαια μπούκοβο αν σου αρέσουν τα πικάντικα.

√ Ο παστουρμάς

Ο αρμένικος παστουρμάς είναι ένα αλλαντικό που το αγαπώ και πλέον τον βρίσκουμε παντού.

Βαθιά γεύση, ιδιαίτερη σίγουρα αφού το τσιμένι είτε το λατρεύεις, είτε το μισείς.

Ο παστουρμάς  είναι εκλεκτός μεζές και υλικό, πολλοί σεφ δημιουργούν παστουρμά ακόμη και από ψάρι, όπως ο τόνος, ποικιλία κρεάτων και κοπών.

Ο παστουρμάς πρέπει να είναι κομμένος σε λεπτές φέτες,  επίσης πάντα αφαιρούμε το περίβλημα του παστουρμά.

Η άποψή μου βέβαια για τις κοπές των αλλαντικών στην Ελλάδα, γενικά μιλώντας, είναι μάλλον αρνητική.

Δεν μπορώ να καταλάβω το νόημα της ερώτησης αν θέλω λεπτές φέτες -σε οποιοδήποτε αλλαντικό- σαφώς και τα αλλαντικά κόβονται σε λεπτές φέτες!

√ Το κασέρι

Η επιλογή μου είναι το Π.Ο.Π. κασέρι Ξάνθης του Χατζηϊωαννίδη, μπορείς να βάλεις όποιο άλλο θέλεις ή ακόμη και γραβιέρα.

Το κασέρι θα το τρίψεις στον ρεντέ, δεν το βάζεις δε φέτες και μην υπερβάλεις στην ποσότητα.

√ Το ψήσιμο

Την παστουρμαδόπιτα την έψησα σε μαντεμένιο τηγάνι -χωρίς σταγόνα λαδιού- φυσικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις οποιοδήπτε αντικολλητικό τηγάνι.

Αρχικά το ζεσταίνεις καλά και αφού βάλεις μέσα την πίτα, χαμηλώνεις την ένταση για να ψηθεί σωστά.

Μόλις ψηθεί θα δεις ότι “γλιστράει” μέσα στο τηγάνι.

Αν κάτι είναι το “δυσκολάκι” είναι το ψήσιμο, όταν λέω δυσκολάκι εννοώ πως θέλει λίγη προσοχή όταν πρέπει να την αναποδογυρίσεις.

Ο τρόπος είναι απλός:

Για να αναποδογυρίζουμε εύκολα την παστουρμαδόπιτα απλώνουμε σε ένα στρογγυλό δίσκο -λίγο πιο μεγάλο από το τηγάνι- αντικολλητικό χαρτί,

Αναποδογυρίζουμε την παστουρμαδόπιτα εκεί επάνω και την βάζουμε μέσα στο τηγάνι με το χαρτί, μόλις αρχίσει να ψήνεται αφαιρούμε το χαρτί και συνεχίζουμε το ψήσιμο.

Πριν σερβίρω αλείφω με λίγο ελαιόλαδο, γυαλίζει όμορφα, και πασπαλίζω με μαυροκούκι, μπορείς και με απλό σουσάμι.

Κόβω σε κομμάτια και βγάζω λίγο γιαούρτι στο πλάι, ότι “είδες-είδες”, για τα επόμενα λεπτά ακούς μόνο επιφωνήματα απόλαυσης!


Εύα

Ποσότητα / Μερίδες: 6
Χρόνος Προετοιμασίας40 minutes
Χρόνος Μαγειρέματος15 minutes
Είδος ΓεύματοςΟρεκτικό

Παστουρμαδόπιτα με ψητά ντοματίνια και πανεύκολη ζύμη με γιαούρτι

Εκτυπώση Συνταγής
Παστουρμαδόπιτα με σάλτσα από ψητά ντοματίνια, κασέρι Ξάνθης και πανεύκολη ζύμη με γιαούρτι, ιδιαίτερα γρήγορη αφού ψήνεται στο τηγάνι -χωρίς σταγόνα λάδι- έτοιμη σε 30', πραγματικά μια απίστευτη συνταγή για παστουρμαδόπιτα!

Υλικά

Για την ζύμη
  • 400 γρ. στραγγιστό γιαούρτι , σε θερμοκρασία δωματίου
  • 320 γρ. γρ. αλεύρι, για όλες τις χρήσεις
  • κ.γ. baking powder
  • ¾ κ.γ. αλάτι
  • 2 κ.σ. αλεύρι, για το άνοιγμα της ζύμης
Για τη γέμιση
  • 10 πολύ λεπτές φέτες παστουρμά
  • 150 γρ. κασέρι, τριμμένο
Για τη σάλτσα
  • 15 ντοματίνια
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • ½ κ.γ. θυμάρι ή ρίγανη
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Αλάτι
Για το σερβίρισμα
  • 1 κ.γ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. μαυροκούκι ή σουσάμι
  • Γιαούρτι

Διαδικασία

Η ζύμη
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το baking powder, το αλάτι.
  • Προσθέτουμε το γιαούρτι και ζυμώνουμε για λίγα λεπτά μέχρι να ενωθούν τα υλικά σε μια ζύμη.
  • Σκεπάζουμε και την αφήνουμε στην άκρη μέχρι να την χρησιμοποιήσουμε.
Η σάλτσα
  • Σε ένα τηγάνι, με καπάκι, βάζουμε το ελαιόλαδο, τα ντοματίνια, το αλάτι, σοτάρουμε για 5’ ή μέχρι να «καραμελώσουν» τα ντοματίνια και αποσύρουμε.
  • Αμέσως πιέζουμε τα ντοματίνια με πιρούνι ώστε να «σπάσουν», προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τη ρίγανη.
Η παστουρμαδόπιτα
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 ζυμαράκια ίσης ποσότητας και με πλάστη ανοίγουμε τα 2 από αυτά, σε διάμετρο 25εκ, επάνω σε αντικολλητικά χαρτιά που έχουμε πασπαλίσει με λίγο αλεύρι.
  • Στα 2 ζυμαράκια απλώνουμε τη μισή ποσότητα της σάλτσας με τα ντοματίνια, τις μισές φέτες παστουρμά και τη μισή ποσότητα τυριού.
  • Σκεπάζουμε τις πίτες με τα άλλα δύο ζυμαράκια και κλείνουμε καλά, πιέζοντας τις άκρες.
Το ψήσιμο
  • Ζεσταίνουμε ένα ευρύχωρο τηγάνι πολύ καλά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τοποθετούμε μέσα την μια παστουρμαδόπιτα.
  • Ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 7’ από κάθε πλευρά, αναποδογυρίζουμε και ψήνουμε από την άλλη πλευρά για ακόμη 7’.
  • Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για την άλλη.
  • Αλείφουμε με ελαιόλαδο και την πασπαλίσουμε μαυροκούκι ή σουσάμι.
  • Σερβίρουμε την ζεστή παστουρμαδόπιτα με γιαούρτι.

Σημειώσεις για τη συνταγή

- Για να αναποδογυρίζουμε εύκολα την παστουρμαδόπιτα απλώνουμε σε ένα στρογγυλό δίσκο αντικολλητικό χαρτί, την αναποδογυρίζουμε και την βάζουμε μέσα στο τηγάνι με το χαρτί, μόλις αρχίσει να ψήνεται αφαιρούμε το χαρτί και συνεχίζουμε το ψήσιμο
- Με την παραπάνω συνταγή μπορούμε να φτιάξουμε όποια πίτα μας αρέσει αλλάζοντας τα υλικά της γέμισης
- Εδώ μπορείτε να πάρετε ιδέες και για άλλες πίτες
 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ψήφοι Συνταγής




Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Like
Close
Cook & Eat with Funkycook © Copyrights 2022. All rights reserved.
Close