Συνταγή για υγιεινά τηγανόψωμα -χωρίς τηγάνισμα- αφράτα και πανεύκολα! Γέμισέ τα με φέτα, γραβιέρα ή απλά απόλαυσέ τα με λάδι μυρωδικών, με μέλι και κανέλα..
Σε ένα μπολ βάζουμε αλεύρι και κάνουμε μια λακκούβα όπου μέσα ρίχνουμε τη μαγιά, την ζάχαρη και το νερό.
Αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 15’ μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Μέσα στο γάλα διαλύουμε το αλάτι, τα προσθέτουμε στο μπολ μαζί με το baking powder και το ελαιόλαδο.
Ζυμώνουμε τη ζύμη ωσότου να μην κολλάει στα χέρια και να είναι ελαστική.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη τροφίμων και αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 30’.
Τα τηγανόψωμα
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 ίσια ζυμαράκια, τους δίνουμε στρογγυλό σχήμα με τη βοήθεια του πλάστη και τα ακουμπάμε σε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος αφήνοντάς τα σκεπασμένα για 10’.
Για τα τηγανόψωμα με θρούμπι, θυμάρι ή ρίγανη, πασπαλίζουμε με το μυρωδικό της επιλογής μας όταν τα ανοίγουμε με τον πλάστη.
Αν θέλουμε να γεμίσουμε τα τηγανόψωμα με φέτα ή άλλο τυρί, όταν ζυμώνουμε το κάθε ζυμάρι το γεμίζουμε με το τυρί της επιλογής μας, το διπλώνουμε και κατόπιν το ανοίγουμε με τον πλάστη.
Ζεσταίνουμε καλά ένα μαντεμένιο ή ένα αντικολλητικό τηγάνι και ψήνουμε για 5’ περίπου, από κάθε πλευρά.
Για τα τηγανόψωμα με σκόρδο και μυρωδικά, στο μπλέντερ πολτοποιούμε τα μυρωδικά με το σκόρδο και αλείφουμε τα τηγανόψωμα μόλις ψηθούν.
Για τα τηγανόψωμα με γραβιέρα πασπαλίζουμε αμέσως όσο είναι ζεστά.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ
- Χρησιμοποιήστε το αλεύρι της επιλογής σας για να φτιάξετε τη ζύμη, προφανώς θα πρέπει να προσαρμόσετε τις ποσότητες των υγρών σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε άλευρου