Η συνταγή για υγιεινά τηγανόψωμα, πραγματικά πανεύκολα και χωρίς τηγάνισμα είναι σκέτη λατρεία!
Αφράτα, νόστιμα, εθιστικά, γέμισέ τα με φέτα, γραβιέρα ή απλά απόλαυσέ τα με λάδι μυρωδικών, με μέλι και κανέλα.
Η αγαπημένη μας παραδοσιακή συνταγή που με μια “διαφορετική” διαχείριση γίνεται πιο “φιλική” ώστε να την απολαμβάνουμε πιο συχνά!
Αλήθεια, τί σημαίνει για μια συνταγή ο χαρακτηρισμός υγιεινή;
Θα προσπαθήσω να αναλύσω το θέμα σύμφωνα με δικά μου πιστεύω, που βασίζονται σε μια συνολικά ισορροπημένη μεσογειακή και ατλαντική διατροφή, με κυρίαρχο ένα καθημερινό υγιεινό προφίλ.
Από το διατροφολόγιό μου δεν αποκλείω κανένα είδος τροφής, καμία τεχνική μαγειρέματος, καμία κουζίνα και γενικά είμαι “μέσα” σε όλα.
Οπότε υγιεινό, θεωρώ τον οποιοδήποτε τρόπο-σκοπό που βοηθά στη διατήρηση και την πρόληψη της καλής υγείας.
Ξεκινώντας θα ήθελα να ορίσω ένα πλαίσιο για το τί ακριβώς θεωρώ υγιεινό για να αποφασίσεις αν θέλεις να συνεχίσεις να διαβάζεις αυτό το ποστ.
Παραθέτω ερωτήματα που απασχολούν τους ανθρώπους που ασχολούνται με το φαγητό και την γαστρονομική κοινότητα:
-Μπορούμε να θεωρήσουμε ή καλύτερα να αναθεωρήσουμε μια συνταγή ως υγιεινή και με βάση ποια κριτήρια;
-Πόσο αλλοιώνουν οι αλλαγές και όλα τα νέα δεδομένα-στοιχεία, μια παραδοσιακή συνταγή σε κάτι που απλά της μοιάζει ενώ μόνο “κρατάει” το όνομα της;
-Είναι “θεμιτό και δίκαιο” αυτό για τις παραδοσιακές συνταγές όχι μόνο της ελληνικής κουζίνας αλλά παγκόσμια;
-Είναι η άποψη μας είναι πάντα αντικειμενική για το υγιεινό του “πράγματος” ή στηρίζεται στις προσωπικές μας διατροφικές συνήθειες, εμμονές, τάσεις και άλλα “τέτοια”;
Η πρώτη συνταγή για παραδοσιακά τηγανόψωμα (τη βλέπεις εδώ) που είχε ανέβει στο μπλόγκ το 2013.
Είναι από τις πιο πολυδιαβασμένες συνταγές, παρόλο που πλέον σήμερα θεωρείται -μη υγιεινή-, σύμφωνα με τα νέα πρότυπα διατροφής αφού τα τηγανόψωμα τηγανίζονται.
Αν με ρωτάτε, σήμερα δεν θα μαγείρευα ποτέ αυτή τη συνταγή στο σπίτι, όμως έξω δεν θα διστάσω ποτέ να τα παραγγείλω αν τα δω σε μενού.
Όπως ακριβώς κάνω με άλλα λαχταριστά τηγανητά δηλαδή τους κολοκυθοκεφτέδες, τα κεφτεδάκια, τα καλαμαράκια κ.α.
Και εδώ έρχεται ένας άλλος τρόπος μαγειρέματος να αλλάξει την τυπική συνταγή, σε υγιεινή.
Το ψήσιμο στο τηγάνι – χωρίς λάδι- αντικαθιστά το τηγάνισμα και αυτομάτως έχουμε τα απόλυτα γευστικά υγιεινά τηγανόψωμα.
Οπότε ΝΑΙ, η αναθεώρηση ισχύει, και με λίγες προσθήκες-αλλαγές στα υλικά δεν χάσαμε και τη νοστιμιά.
Θα αναρωτηθείς τώρα.. μα τα παραδοσιακά τηγανόψωμα δεν έχουν γάλα, σωστά;
Επίσης, υποτίθεται ότι είναι μια συνταγή που φτιάχνεται κυρίως από το ζυμάρι που περισσεύει από το ψωμί που ζύμωναν παλιά άρα δεν είναι η παραδοσιακή συνταγή!
Θα απαντήσω πως όπως και σε όλα τα πράγματα, η εξέλιξη έχει το αναφέρετο δικαίωμα, να κάνει τα πράγματα καλύτερα.
Τουλάχιστον αυτός είναι ο ιδανικός της σκοπός.
Η καθημερινή μας διατροφή οφείλει να εξελιχθεί προς το καλύτερο καθώς σήμερα έχουμε απεριόριστη πρόσβαση στα πάντα, σε σχέση με τα παλιά χρόνια!
Υλικά, σκεύη, συσκευές συντήρησης και μαγειρέματος για κάθε διατροφική προτίμηση.
Το σπίτι μας δεν είναι εστιατόριο, και η καθημερινή μας διατροφή δεν είναι τσελεμεντές, δικαιούμαστε να τρώμε όσα “αγαπάμε” στην καλύτερη εκδοχή τους.
Αυτό, μας επιτρέπει να μην αποκλείουμε , κατά περίσταση, να επιλέξουμε να φάμε και να μαγειρέψουμε τα πάντα, όπως “παλιά”.
Η παράδοση της Ελληνικής Κουζίνας διασφαλίζεται με αρκετούς τρόπους, όπως κρατώντας το όνομα και ταυτόχρονα τον βασικό άξονα της συνταγής, τη βάση της.
Το παραπάνω ισχύει όχι μόνο για την Ελληνική Κουζίνα αλλά και για τις κουζίνες όλου του κόσμου.
Να μαγειρεύεται με εποχιακά υλικά στον καιρό της, να μην αλλοιώνεται με νεοφερμένα υλικά που παραδοσιακά δεν υπάρχουν-ανήκουν στην Ελληνική κουζίνας μας.
Τώρα, αν θα χρησιμοποιήσει κάποιος αλεύρι ζέας, πολύσπορο, χωρίς γλουτένη ή ό,τι άλλο γιατί αυτό απλά εξυπηρετεί τις προσωπικές προτιμήσεις στην διατροφή μας.
Σε αντίθεση με την εμμονή να θέλουμε να προσδώσουμε ακόμη περισσότερη “θρέψη” προσθέτοντας π.χ. σπόρους chia ενώ ταυτόχρονα την αποκαλούμε παραδοσιακή.
Για το τέλος κρατώ μια σκέψη-προτροπή:
Ας μην παθαίνουμε εμμονή με τα τρόφιμα, τις διατροφικές προτιμήσεις και τις συνταγές.
Κανένα από μόνα τους δεν πρόκειται να μας “καταστρέψει”, και βέβαια ούτε και να μας ”θωρακίσει” με θρέψη και υγεία.
Η υγιεινή διατροφή είναι μια ακολουθία από ένα σύνολο πραγμάτων, συνηθειών και επιλογών, βασιστείτε στις δικές σας καθημερινές ανάγκες.
Ισορροπία και σκέψη είναι όσα μας χρειάζονται!
Πάμε να δούμε τώρα πως θα φτιάξεις αυτά το ωραία και πεντανόστιμα υγιεινά τηγανόψωμα!
Λεπτομέρειες που αναδεικνύουν τη συνταγή
√ Η ζύμη και το ψήσιμο
Την λατρεύω αυτή τη ζύμη!
Είναι της ευκολίας, ζυμώνεται στο χέρι και μπορείς να την φτιάξεις ακόμη και αν είσαι “νέος-α-ο” στην κουζίνα.
Η απόλυτη ζύμη για να φτιάξεις όχι μόνο πανεύκολα τηγανόψωμα αλλά και πίτες για σουβλάκια.
Να φτιάξεις πιτάκια -κάθε είδους- ψημένα στον φούρνο, ακόμη και τυρόψωμο.
Το ψήσιμο είναι πανεύκολο και αυτό, ζεστό αντικολλητικό τηγάνι χωρίς σταγόνα λάδι δηλαδή χωρίς τηγάνισμα!
√ Η γέμιση και πως μπορείς να τα απολαύσεις
Βάζεις ό,τι αγαπάς, φέτα, γραβιέρα ή όποιο τυρί θες, ακόμη και σκέτα είναι υπέροχα.
Μπορείς να τα πασπαλίζεις με ρίγανη, θυμάρι ή θρούμπι και να τα σερβίρεις όπως τις τραβηχτές Μάνης.
Μια ακόμη νόστιμη επιλογή είναι τα μπαχαρικά, ο γλυκάνισος, μαραθόσπορος και η κανέλα, ειδικά αν τα σερβίρεις σε γλυκιά εκδοχή.
Οι ελιές και οι λιαστές ντομάτες τους πάνε πολύ, ψιλοκομμένες ενσωματώνονται στη ζύμη.
Μπορείς να μετατρέψεις ακόμη και σε σκορδόψωμα αλείφοντας με σκορδόλαδο.
Το πέστο και τα λάδια μυρωδικών ταιριάζουν απίστευτα, ειδικά στο σερβίρισμα.
Μέλι, αλείμματα, μαρμελάδα, σιρόπι χουρμά και σφενδάμου σοκολάτα, ταχίνι για σούπερ γλυκές απολαύσεις!
Αυτά τα πανεύκολα υγιεινά τηγανόψωμα -χωρίς τηγάνισμα- τρώγονται φανταστικά σε κάθε περίσταση, για πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό!
♡
Εύα
Πανεύκολα υγιεινά τηγανόψωμα -χωρίς τηγάνισμα-
Εκτυπώση ΣυνταγήςΥλικά
Για τη ζύμη
- 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 6 γρ. μαγιά στιγμής
- 160 γρ. γάλα, χλιαρό
- 100 γρ. νερό, χλιαρό
- 1 κ.γ. ζάχαρη ή μέλι
- ½ κ.γ. baking powder
- 20 γρ. γρ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. αλάτι
Επιπλέον θα χρειαστούμε
- Θρούμπι ή ρίγανη
- κ.σ. μαϊντανό ή κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
- 5 φύλλα δυόσμο ή φρέσκο θυμάρι
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. τριμμένη γραβιέρα
Διαδικασία
Η ζύμη
- Σε ένα μπολ βάζουμε αλεύρι και κάνουμε μια λακκούβα όπου μέσα ρίχνουμε τη μαγιά, την ζάχαρη και το νερό.
- Αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 15’ μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
- Μέσα στο γάλα διαλύουμε το αλάτι, τα προσθέτουμε στο μπολ μαζί με το baking powder και το ελαιόλαδο.
- Ζυμώνουμε τη ζύμη ωσότου να μην κολλάει στα χέρια και να είναι ελαστική.
- Σκεπάζουμε με μεμβράνη τροφίμων και αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 30’.
Τα τηγανόψωμα
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 ίσια ζυμαράκια, τους δίνουμε στρογγυλό σχήμα με τη βοήθεια του πλάστη και τα ακουμπάμε σε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος αφήνοντάς τα σκεπασμένα για 10’.
- Για τα τηγανόψωμα με θρούμπι, θυμάρι ή ρίγανη, πασπαλίζουμε με το μυρωδικό της επιλογής μας όταν τα ανοίγουμε με τον πλάστη.
- Αν θέλουμε να γεμίσουμε τα τηγανόψωμα με φέτα ή άλλο τυρί, όταν ζυμώνουμε το κάθε ζυμάρι το γεμίζουμε με το τυρί της επιλογής μας, το διπλώνουμε και κατόπιν το ανοίγουμε με τον πλάστη.
- Ζεσταίνουμε καλά ένα μαντεμένιο ή ένα αντικολλητικό τηγάνι και ψήνουμε για 5’ περίπου, από κάθε πλευρά.
- Για τα τηγανόψωμα με σκόρδο και μυρωδικά, στο μπλέντερ πολτοποιούμε τα μυρωδικά με το σκόρδο και αλείφουμε τα τηγανόψωμα μόλις ψηθούν.
- Για τα τηγανόψωμα με γραβιέρα πασπαλίζουμε αμέσως όσο είναι ζεστά.
Σημειώσεις για τη συνταγή