Παραδοσιακές τυρόπιτες με ξινομυζήθρα από την Αμοργό
ΕΥΑ ΜΟΝΟΧΑΡΗ
Τυρόπιτες από την Αμοργό, συγκεκριμένα τα μικρά, αμοργιανά τυροπιτάκια με ξινομυζήθρα,ανθότυρο ή φέτα,μοσχοβολιστή κανέλα και μαύρο πιπέρι είναι φανταστικές!
400γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις , και επιπλέον για το άνοιγμα της ζύμης
160mlνερό
40mlρακή, προαιρετικά
80γρ. ελαιόλαδο
¾κ.γ. αλάτι
Για την γέμιση
300γρ. ξινομυζήθρα , ή 200 γρ. ανθότυρο και 100 γρ. φέτα
¼κ.γ. κανέλα
¼κ.γ. μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2κ.σ.γάλα
Για το τηγάνισμα
Ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη, ζυμώνουμε για 5’ και αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη με μεμβράνη τροφίμων να ξεκουραστεί για 30’.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη γέμιση, πατώντας όλα τα υλικά με πιρούνι.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 κομμάτια και ανοίγουμε τα ζυμάρια, σε ελαφρώς αλευρωμένο πάγκο, σε φύλλο περίπου 1,5 εκ.
Κόβουμε με κουπ-πατ 6-8 εκ. γεμίζουμε με τυρί και κλείνουμε πολύ καλά τις άκρες δημιουργώντας μισοφέγγαρα.
Σε μεγάλο τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί πολύ καλά, τηγανίζουμε τα τυροπιτάκια, και από τις 2 πλευρές, και τα ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί για λίγα λεπτά.
Οι αμοργιανές τυρόπιτες τρώγονται το ίδιο καλά ζεστές και σε θερμοκρασία δωματίου.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ
- Μπορούμε να ψήσουμε τα τυροπιτάκια και στον φούρνο, περίπου για 25-30' - Στην γέμιση μπορούμε να προσθέτουμε δυόσμο στη γέμιση - Αν έχουμε ψημένη ρακή την χρησιμοποιούμε στη ζύμη - Εδώ μπορείτε να δείτε όλες τις συνταγές για τυρόπιτες και τα τυροπιτάκια του blog