Τυροπιτάκια, και συγκεκριμένα παραδοσιακές τυρόπιτες από την Αμοργό, ασύγκριτες μικρές τυρόπιτες με ξινομυζήθρα, ανθότυρο ή φέτα και μοσχοβολιστή κανέλα είναι φανταστικές!
H Αμοργός «μαστορεύει» τις πιο νόστιμες τυρόπιτες τηγανιού να ξέρετε ότι δεν υπάρχουν όμοιές τους.
Βέβαια τα συγκεκριμένα τα τυροπιτάκια μπορούν να ψηθούν και στον φούρνο αλλά σαν το τηγάνι δεν έχει, αξίζει κάθε τους θερμίδα με το παραπάνω.
Η συνταγή προσαρμοσμένη, από την αγαπημένη οικογενειακή φίλη, και αμοργιανή, Μαρία Νομικού.
Και ήταν το κέρασμά της για τη γέννηση του εγγονού της γιατί οι τυρόπιτες Αμοργού παραδοσιακά είναι κέρασμα!
Η τοπική κουζίνα της Αμοργού είναι “απλόχερη” σε ομορφιές, ποικιλία και νοστιμιά.
“Αγαπά” πολύ τα κεράσματα, τα μεθυσμένα Αμοργιανά (συνταγή για τη ζύμη εδώ) από την Αιγιάλη, γεμιστά με μαρμελάδα ή και αλμυρά με τοπικό τυρί.
Τα απίθανα “δαντελένια” ξεροτήγανα πασπαλισμένα με μπόλικο σουσάμι και μελωμένα με τοπικό μέλι (συνταγή εδώ) και φυσικά η ψημένη ρακή Αμοργού, η μοναδική!
Γενικά η Αμοργός είναι μοναδικός προορισμός, απέραντος γαλάζιο και ατελείωτο φαγητό, με πολλές-πολλές παραδοσιακές συνταγές , όποιος έχει βρεθεί εκεί ξέρει καλά!
Λεπτομέρειες που αναδεικνύουν τη συνταγή
√ Η ζύμη
Μια ευκολοδούλευτη ζύμη, που προκύπτει από απλά υλικά, που όλοι έχουμε στο ντουλάπι μας, κυρίως φτιαγμένη από αλεύρι, νερό και ελαιόλαδο.
Λίγη ξεκούραση και μετά ανοίγουμε-κόβουμε-γεμίζουμε-διπλώνουμε και πιέζουμε πολύ καλά, με το δάχτυλό μας, να κλείσει καλά το πιτάκι.
Όπως δηλαδή κάνουμε σε όλα τα τυροπιτάκια.
Αναζητώντας περισσότερες πληροφορίες για τις παραδοσιακές τυρόπιτες Αμοργού, η ψημένη ρακή είναι μέρος της συνταγής.
Εγώ στην ζύμη πρόσθεσα λίγη ρακή που δίνει ωραίο τραγανό αποτέλεσμα.
Επιπλέον, η διαφορά με αντίστοιχες ζύμες είναι ότι βάζουμε αρκετό ελαιόλαδο, η ποσότητα στη συνταγή δεν είναι ορθογραφικό λάθος 😀
Η μαγεία όμως αυτής της ζύμης είναι οτι δεν “ρουφάει” καθόλου λάδι στο τηγάνισμα, όσο και να ακούγεται υπερβολικό δεν είναι σαν άλλα τυροπιτάκια τηγανιού!
√ Η γέμιση
Η συνταγή για τα παραδοσιακά τυροπιτάκια από την Αμοργό, παραδοσιακά είναι γεμισμένα με ξινομυζήθρα.
Στη συνταγή που μου έστειλε η κυρία Μαρία που προτείνει αν δυσκολευτούμε να βρούμε ξινομυζήθρα, να χρησιμοποιήσουμε ένα μείγμα φέτας και ανθότυρο.
Εγώ που τα έχω δοκιμάσει και με τις δύο εκδοχές είναι εξίσου πεντανόστιμα!
Η ίδια δεν βάζει δυόσμο, όμως στις παραδοσιακές τυρόπιτες προτείνεται, οπότε ο καθένα πράττει σύμφωνα με το γούστο του.
Προσωπικά τις προτιμώ μόνο με κανέλα και μπόλικο μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
√ Το τηγάνισμα
Δεν χρειάζεται να αναφέρω πως πάντα στο τηγάνισμα προτιμώ ελαιόλαδο.
Ειδικά σε αυτές τις τυρόπιτες αξίζει να τις χρυσοτηγανήσεις μέσα σε καυτό ελαιόλαδο.
Κάθε φορά, ειδικά όταν ξεκινάμε το τηγάνισμα, βάζουμε 3-4 τυροπιτάκια, θέλουμε σταθερή θερμοκρασία για το σωστό τηγάνισμα.
Εγώ αυτό το ΣΚ δίνω ψήφο εμπιστοσύνης στις αμοργιανές τυρόπιτες!
Θα τις φτιάξω οπωσδήποτε αφού σκέφτομαι να κάνουμε την πρώτη μας βουτιά και στην εξόρμησή μας.
Άλλωστε στην παραλία, πάντα χωρά ένα ταπεράκι γεμάτο νοστιμιά!
Δοκιμάσέ τες κι εσύ θα τις λατρέψεις όσο και την Αμοργο, στο υπόσχομαι!
♡
Εύα
Παραδοσιακές τυρόπιτες με ξινομυζήθρα από την Αμοργό
Εκτυπώση ΣυνταγήςΥλικά
Για τη ζύμη
- 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις , και επιπλέον για το άνοιγμα της ζύμης
- 160 ml νερό
- 40 ml ρακή, προαιρετικά
- 80 γρ. ελαιόλαδο
- ¾ κ.γ. αλάτι
Για την γέμιση
- 300 γρ. ξινομυζήθρα , ή 200 γρ. ανθότυρο και 100 γρ. φέτα
- ¼ κ.γ. κανέλα
- ¼ κ.γ. μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 2 κ.σ. γάλα
- Για το τηγάνισμα
- Ελαιόλαδο
Διαδικασία
- Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη, ζυμώνουμε για 5’ και αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη με μεμβράνη τροφίμων να ξεκουραστεί για 30’.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη γέμιση, πατώντας όλα τα υλικά με πιρούνι.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 κομμάτια και ανοίγουμε τα ζυμάρια, σε ελαφρώς αλευρωμένο πάγκο, σε φύλλο περίπου 1,5 εκ.
- Κόβουμε με κουπ-πατ 6-8 εκ. γεμίζουμε με τυρί και κλείνουμε πολύ καλά τις άκρες δημιουργώντας μισοφέγγαρα.
- Σε μεγάλο τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί πολύ καλά, τηγανίζουμε τα τυροπιτάκια, και από τις 2 πλευρές, και τα ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί για λίγα λεπτά.
- Οι αμοργιανές τυρόπιτες τρώγονται το ίδιο καλά ζεστές και σε θερμοκρασία δωματίου.
Σημειώσεις για τη συνταγή
- Στην γέμιση μπορούμε να προσθέτουμε δυόσμο στη γέμιση
- Αν έχουμε ψημένη ρακή την χρησιμοποιούμε στη ζύμη
- Εδώ μπορείτε να δείτε όλες τις συνταγές για τυρόπιτες και τα τυροπιτάκια του blog