Ανάλαφρη και εύκολη μακαρονάδα καπονάτα από τη Σικελία
ΕΥΑ ΜΟΝΟΧΑΡΗ
Ανάλαφρη και εύκολη μακαρονάδα καπονάτα με μελιτζάνες από τη Σικελία Η «γλυκόξινη» καπονάτα είναι ένα εξαιρετικά γευστικό, καλοκαιρινό πιάτο! Την μαγειρεύουμε με πλεξούδες στη λογική«όλα σε μια κατσαρόλα» και απολαμβάνουμε την περίφημη συνταγή πιο ελαφριά αλλά το ίδιο νόστιμη!
500γρ. τσακώνικες μελιτζάνες, κομμένες σε μεγάλους κύβους
1ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
3σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
2 στικτρυφερό σέλερι, ψιλοκομμένο
8πράσινες ελιές, κομμένες στη μέση
2κ.σ. κάπαρη
2κ.σ. ξανθές σταφίδες
2κ.σ. κουκουνάρι
2κ.σ. κόκκινο ξύδι, καλής ποιότητας
1κ.γ.ζάχαρη
50γρ. ελαιόλαδο
250γρ. ντομάτες, κονκασέ
800-900γρ. ζεστό νερό
4κ.σ. φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένο
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις μελιτζάνες για 5’.
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, το σέλερι και το κουκουνάρι συνεχίζοντας το σοτάρισμα για 5’, και σβήνουμε με το ξύδι.
Προσθέτουμε τις σταφίδες, τη ζάχαρη, τις ντομάτες, αλάτι, πιπέρι και μαγειρεύουμε για 10’ σε χαμηλή φωτιά.
Προσθέτουμε τα ζυμαρικά, το νερό και μαγειρεύουμε για 10’ ανακατεύοντας τακτικά.
Τέλος προσθέτουμε τις ελιές, την κάπαρη και τον βασιλικό, ανακατεύουμε απαλά και αποσύρουμε.
Σερβίρουμε την μακαρονάδα με οπωσδήποτε με φρέσκα φύλλα βασιλικού και λίγο μπούκοβο.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ
- Χρησιμοποιούμε ξανθές σταφίδες και προτιμάμε τις τσακώνικες μελιτζάνες γιατί είναι πιο "γλυκές"- Φροντίζουμε το νερό να είναι πολύ ζεστό ώστε να πάρει αμέσως βράση- Εδώ μπορείτε να δείτε και άλλες συνταγές για μακαρονάδες