Η κρητική σοφεγάδα ή όπως το ξέρουμε στην υπόλοιπη Ελλάδα το καλοκαιρινό τουρλού εμπλουτισμένο με ρύζι, αν και φαγητό κατσαρόλας, γευστικά θα σου θυμίσει τόσο πολύ τα γεμιστά στην πιο εύκολη εκδοχή τους!
Σε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα για 3’.
Προσθέτουμε όλα τα λαχανικά, εκτός από τις ντομάτες, και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 8-10’ σε μέτρια χαμηλή φωτιά.
Προσθέτουμε τις ντομάτες, την σάλτσα, αλάτι, πιπέρι, την ρίγανη και 200 γρ. από το νερό και μαγειρεύουμε για 15’, σε χαμηλή φωτιά.
Τέλος προσθέτουμε το ρύζι, τον άνηθο, τον μαϊντανό και το υπόλοιπο νερό συνεχίζοντας το μαγείρεμα για 20’ ακόμη μέχρι να μελώσει το φαγητό και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμη ζεστό νερό.
Σερβίρουμε την σοφεγάδα με λίγο μαϊντανό ζεστή ή σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ
- Αν χρησιμοποιήσουμε φασολάκια ή μπάμιες φροντίζουμε να είναι μικρά και τρυφερά ώστε να μαγειρευτούν σωστά- Δεν ανακατεύουμε συνεχώς το φαγητό, κρατάμε μια σωστά σταθερή μέτρια θερμοκρασία, η κατσαρόλα με τον χοντρό πάτο βοηθά να μην κολλάει το φαγητό