Κολοκυθάκια φούρνου με κρούστα από λαδοπαξίμαδα και τζατζίκι με ούζο
ΕΥΑ ΜΟΝΟΧΑΡΗ
Καλοκαίρι στην Ελλάδα σημαίνει θάλασσα και αρμύρα, άπλετος ήλιος και σκληρό-καθαρό φως, τραπέζια γεμάτα αγαπημένα ελληνικά φαγητά με ολόφρεσκα λαχανικά από το μποστάνι, όπως αυτή η συνταγή για κολοκυθάκια πανέ στον φούρνο με τραγανή κρούστα από λαδοπαξίμαδα και τζατζίκι με ούζο!
Κόβουμε τα κολοκυθάκια σε ροδέλες, λεπτά τέταρτα ή στικς, τα αλατίζουμε και τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι.
Στο μπλέντερ θρυμματίζουμε τα παξιμάδια, το αλεύρι ή τη βρώμη, το τυρί, τα μυρωδικά, τον κουρκουμά, λίγο αλάτι και τα πιπέρια.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα ευρύχωρο μπολ ενώ σε ένα άλλο μπολ σπάμε τα αυγά και τα χτυπάμε ελαφρά.
Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε δίσκο ψησίματος και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C.
Τα λεπτοκομμένα στικς κολοκυθιού τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο, τα πανάρουμε, τα τινάζουμε καλά, τα απλώνουμε στον δίσκο ψησίματος και τα ψήνουμε για 20’.
Τις ροδέλες και τα τέταρτα κολοκυθιού τα «περνάμε» πρώτα από το αυγό, τα πανάρουμε και τα ψήνουμε για 25’-30’.
Το τζατζίκι
Τρίβουμε το αγγούρι στον ρεντέ και το βάζουμε σε ένα μπολ προσθέτουμε αλάτι, το ούζο, τον δυόσμο και μαρινάρουμε για 15'.
Κατόπιν πιέζουμε, το αγγούρι, πολύ καλά με τα χέρια ή σε υφασμάτινη πετσέτα να βγάλει τα υγρά του.
Σε ένα μπολ βάζουμε τις σκελίδες του σκόρδου, τις πιέζουμε και τις πολτοποιούμε.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για το τζατζίκι και ανακατεύουμε.
Σερβίρουμε τα κολοκυθάκια ζεστά με το τζατζίκι.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ
- Αν το αγγούρι έχει πολλούς σπόρους τους αφαιρούμε ενώ αν η φλούδα του είναι τρυφερή δεν το καθαρίζουμε εξωτερικά- Στο τζατζίκι αντί για ψημένο σκόρδο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 2 κανονικές σκελίδες τριμμένες στο λεπτό μέρος του τρίφτη- Το ούζο μπορούμε να το παραλείψουμε ή αντί για ξύδι να χρησιμοποιήσουμε λεμόνι- Τα κολοκυθάκια τα κόβουμε με όποιον τρόπο προτιμάμε- ΕΔΩ μπορείς να δεις και άλλες συνταγές με κολοκυθάκια