Καλοκαίρι στην Ελλάδα σημαίνει θάλασσα και αρμύρα, άπλετος ήλιος και σκληρό-καθαρό φως, τραπέζια γεμάτα αγαπημένα ελληνικά φαγητά με ολόφρεσκα λαχανικά από το μποστάνι, όπως αυτή η συνταγή για κολοκυθάκια πανέ στον φούρνο με τραγανή κρούστα από λαδοπαξίμαδα και τζατζίκι με ούζο!
Δεν πάνε λίγες μέρες που μιλώντας με μια φίλη μου λέει:
“Λιώνω για ένα πιάτο με τηγανητά κολοκυθάκια και μπόλικο τζατζίκι”!
Ταυτίζομαι στο λεπτό, της λέω:
“Πάμε να φάμε μόνο αυτό, από μια μερίδα τηγανητά κολοκυθάκια με δροσερό τζατζίκι και παγωμένη μπύρα”
Όσο τρώγαμε, η συζήτηση ήταν γύρω από τα καλοκαιρινά τηγανητά φαγητά.
Πιπεριές, μελιτζάνες, ρεβυθοκεφτέδες, κολοκυθοκεφτέδες, κολοκυθολούλουδα κ.α.
Καταλήξαμε, και οι δύο, στο συμπέρασμα ότι μπορούμε πανεύκολα να “προσπεράσουμε” τις εξίσου λατρεμένες τηγανητές πατάτες όχι όμως τα παραπάνω και δή τα τηγανητά κολοκυθάκια.
Και απόλυτα λογικό, πατάτες έχουμε όλο τον χρόνο άλλωστε και οι πατάτες σαν τηγανητές στον φούρνο (άπαιχτη συνταγή ΕΔΩ)είναι εξίσου πεντανόστιμες!
Πάνω στην κουβέντα μας θυμήθηκα την καταπληκτική συνταγή για κολοκυθάκια φούρνου με τραγανή κρούστα, που είχα κάνει πέρσι για το OLIVE MAG.
Μόλις πάω στο σπίτι θα σου στείλω την συνταγή για τα κολοκυθάκια φούρνου που είναι εννοείται σούπερ υγιεινά, σε σχέση με τα τηγανητά..
Αλλά πρώτα θα μου υποσχεθείς, της είπα, ότι θα ξανακάνουμε αυτή την εξόρμηση μόνο και μόνο για τηγανητά κολοκυθάκια.
Φεύγοντας σκεφτόμουν πόσο δίκαιο θα ήταν να τρώμε τα καλοκαίρια μας μόνο άριστα χρυσοτηγανησμένα κολοκυθάκια, με ή χωρίς κουρκούτι.
Και το μόνο να μας απασχολούσε να ήταν αν θα τα συνοδεύαμε με ούζο ή μπύρα!
Πάμε να δούμε όμως λίγα πράγματα για τη συνταγή για τα κολοκυθάκια πανέ με τραγανή κρούστα στον φούρνο θα την λατρέψετε γιατί τρώγονται «χωρίς τύψεις».
Και βέβαια τη συνταγή για το τζατζίκι, ένα φανταστικό τζατζίκι με μαριναρισμένο αγγούρι, ούζο και ψητό σκόρδο!
Λεπτομέρειες που αναδεικνύουν τη συνταγή
√ Η κρούστα
Όπως έχω δηλώσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια δεν τηγανίζω στο σπίτι και όλα μα όλα τα τηγανητά έχουν προσαρμοστεί σε συνταγές φούρνου.
Κατά καιρούς, δοκιμάζω διαφορετικές συνταγές για κρούστα – πανάρισμα.
Κρούστες με φρυγανιά, panko, ψωμί, βρώμη, παξιμάδια, αλεύρι σε συνδυασμό ή και μόνα τους.
Κατέληξα πως ανάλογα το τί πανάρω και πόσο ψήνω θέλει και την κρούστα του.
Όμως η άχαστη, και επιβεβαιωμένα, πετυχημένη κρούστα για ψήσιμο στον φούρνο γίνεται με λαδοπαξίμαδα Κυθήρων.
Τα λαδοπαξίμαδα έχουν την υγρασία από το ελαιόλαδο και τέλεια γεύση!
Φυσικά πάντα προσθέτω ξερά μυρωδικά, ίσως λίγο λεπτοτριμμένο σκληρό τυρί, βρώμη αλλά και κουρκουμά.
Ο κουρκουμάς “ξεγελάει” και χαρίζει στα κολοκυθάκια μοναδικό χρυσό χρώμα.. μια ψευδαίσθηση τηγανητού χρώματος!
Την κρούστα με τα λαδοπαξίμαδα μπορείς να την προσαρμόσεις σε μυρωδικά-μπαχαρικά και να πανάρεις τα πάντα με πολύ καλό αποτέλεσμα.
√ Τα κολοκυθάκια πανέ
Στη φωτογραφία διαπιστώνεις τα κολοκυθάκια κομμένα σε ροδέλες, λεπτά τέταρτα ή στικς – μπαστουνάκια.
Όλα γίνονται το ίδιο νόστιμα.
Το μόνο που προτείνω για πραγματικά πολύ καλό αποτέλεσμα είναι 4 πράγματα:
1. Κόβουμε λεπτές φέτες, ροδέλες ή στικς, 0,5 εκ. αν τα θέλουμε καλοψημένα ενώ αν μας αρέσει να κρατάει το κολοκύθι τα κόβουμε 1 εκ. περίπου
2. Αλατίζουμε και αφήνουμε τα κολοκυθάκια σε τρυπητό σε 30′ περίπου
3.Τα λεπτοκομμένα στικς δεν τα περνάμε από αυγό, μόνο τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο και τα πανάρουμε
4. Ψήνουμε οπωσδήποτε σε αντικολλητικό χαρτί
√ Το τζατζίκι με μαριναρισμένο αγγούρι και ψητό σκόρδο
Το τζατζίκι είναι το απόλυτο συνοδευτικό, ΕΔΩ παραθέτω την αυθεντική ελληνική συνταγή για τζατζίκι γιατί παρακάτω το προτείνω “πειραγμένο”!
Εκτός από συνοδευτικό το χρησιμοποιώ ακόμη και μόνο του επάνω στο ψωμί, προσθέτω κ.σ. στην χωριάτικη σαλάτα αλλά και σε καλοκαιρινές μακαρονάδες.
Τι έχω κάνει εδώ λοιπόν, έτριψα το αγγούρι, το έβαλα να μαριναριστεί με 2 κ.σ. ούζο, αλάτι και φρέσκο πολύ ψιλοκομμένο δυόσμο.
Κατόπιν το έστυψα σε καθαρή πετσέτα πολύ καλά για να βγάλει όλα του τα υγρά.
Για το σκόρδο, επειδή είχα ήδη ψημένο σκόρδο το χρησιμοποίησα για πιο ήπιο αποτέλεσμα όμως αυτό είναι προαιρετικό.
Επειδή σαφώς και δεν αξίζει να ανάψουμε ολόκληρο φούρνο για να ψήσουμε μόνο σκόρδο, αυτό που κάνω εγώ είναι να ψήνω μερικά κεφάλια όταν ψήνω κάποιο φαγητό.
Κατόπιν τα αποθηκεύω σε βάζο με ελαιόλαδο, χρησιμοποιώ τόσο τα σκόρδα όσο και το λάδι τους.
Η γεύση τους είναι πιο ήπια και “γλυκιά”.
Μαγειρεύω τα κολοκυθάκια στον φούρνο πάρα πολύ συχνά, εκτός των άλλων κάνουν ωραίο χορτοφαγικό σάντουιτς BLT.
Εν κατακλείδι τα καλυτερότερα τηγανητά κολοκυθάκια της ζωής μου τα έχω φάει στην Σίφνο, στη Χερρόνησο και στο εστιατόριο Milos, του θρυλικού Hilton, από τον σπουδαίο Περικλή Κοσκινά ενώ, πάντα, στις ταβέρνες δεν θα λείπουν από το τραπέζι μέχρι να φύγει το καλοκαίρι!
♡
Εύα
Κολοκυθάκια φούρνου με κρούστα από λαδοπαξίμαδα και τζατζίκι με ούζο
Εκτυπώση ΣυνταγήςΥλικά
Για τα πανέ κολοκυθάκια
- 4 κολοκύθια
- 100 γρ. λαδοπαξίμαδα
- 50 γρ. γρ. σκληρό τυρί, λεπτοτριμμένο
- 2 κ.σ. αλεύρι ή βρώμη
- 1 κ.γ. θυμάρι, αποξηραμένο
- ½ κ.γ. βασιλικό, αποξηραμένο
- 1 κ.γ. κουρκουμά
- 2 αυγά
- Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- Αλάτι
Για το τζατζίκι
- 400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 1 μέτριο αγγούρι
- 1 κ.γ. φρέσκα φύλλα δυόσμο, ψιλοκομμένα
- 2 κ.σ. λευκό ξύδι
- 6-8 σκελίδες σκόρδο, ψημένες στον φούρνο
- 30 γρ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. ούζο
- Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- Αλάτι
Διαδικασία
Τα κολοκυθάκια
- Κόβουμε τα κολοκυθάκια σε ροδέλες, λεπτά τέταρτα ή στικς, τα αλατίζουμε και τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι.
- Στο μπλέντερ θρυμματίζουμε τα παξιμάδια, το αλεύρι ή τη βρώμη, το τυρί, τα μυρωδικά, τον κουρκουμά, λίγο αλάτι και τα πιπέρια.
- Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα ευρύχωρο μπολ ενώ σε ένα άλλο μπολ σπάμε τα αυγά και τα χτυπάμε ελαφρά.
- Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε δίσκο ψησίματος και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C.
- Τα λεπτοκομμένα στικς κολοκυθιού τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο, τα πανάρουμε, τα τινάζουμε καλά, τα απλώνουμε στον δίσκο ψησίματος και τα ψήνουμε για 20’.
- Τις ροδέλες και τα τέταρτα κολοκυθιού τα «περνάμε» πρώτα από το αυγό, τα πανάρουμε και τα ψήνουμε για 25’-30’.
Το τζατζίκι
- Τρίβουμε το αγγούρι στον ρεντέ και το βάζουμε σε ένα μπολ προσθέτουμε αλάτι, το ούζο, τον δυόσμο και μαρινάρουμε για 15'.
- Κατόπιν πιέζουμε, το αγγούρι, πολύ καλά με τα χέρια ή σε υφασμάτινη πετσέτα να βγάλει τα υγρά του.
- Σε ένα μπολ βάζουμε τις σκελίδες του σκόρδου, τις πιέζουμε και τις πολτοποιούμε.
- Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για το τζατζίκι και ανακατεύουμε.
- Σερβίρουμε τα κολοκυθάκια ζεστά με το τζατζίκι.
Σημειώσεις για τη συνταγή