Χριστουγεννιάτικο κέικ με μπαχαρικά και γλάσο βουτύρου ~ Gingerbread Cake
ΕΥΑ ΜΟΝΟΧΑΡΗ
Το πιο φανταστικό γιορτινό κέικ που θα δοκιμάσεις φέτος είναι από τις πιο αγαπημένες μου και εύκολες συνταγές για χριστουγεννιάτικα γλυκά! Μοσχοβολάει μια «αγκαλιά» μπαχαρικά, έχει την πιο τρυφερή-ζουμερή υφή και ένα βουτυράτο γλάσο, σαν αφράτο χιόνι. Το μυστικό του ΈΝΑ! Να το ψήσεις από το βράδυ και να το σερβίρεις την επόμενη ημέρα!
200γρ. μελάσα, τη βρίσκουμε σε όλα τα σούπερ μάρκετ
250γρ. μαύρη μαλακή ζάχαρη
200γρ. ζεστό νερό
100γρ. γιαούρτι στραγγιστό, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
3μεγάλααυγά, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ½κ.γ. baking powder
¾κ.γ. μαγειρική σόδα
2κ.γ. τζίντζερ σκόνη
¾κ.γ. κανέλα σκόνη
½κ.γ. γαρίφαλο σκόνη
½κ.γ. μοσχοκάρυδο σκόνη
½κ.γ. μπαχάρι σκόνη
¼κ.γ. πιπέρι σκόνη
¼κ.γ. αλάτι
Για το γλάσο
100γρ. βούτυρο ΣΑΒΟΪ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
100γρ. τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
100γρ. ζάχαρη άχνη, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
4-5κ.σ. γάλα, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Το κέικ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.
Λιώνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία το ΜΙΝΕΡΒΑ ΦΑΣΤ (225 γρ.), χρησιμοποιούμε 1 κ.σ. και αλείφουμε μια μεγάλη, αντικολλητική φόρμα ψησίματος για κέικ.
Σε ένα μπολ κοσκινίσουμε το αλεύρι (500 γρ.), το baking powder (1 ½ κ.γ.) , τη μαγειρική σόδα (¾ κ.γ. ) και το αλάτι (¼ κ.γ.).
Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το λιωμένο ΜΙΝΕΡΒΑ ΦΑΣΤ, τη μελάσα (200 γρ.), τη ζάχαρη (250 γρ.), το νερό (200 γρ.), τα αυγά (3), το γιαούρτι (100 γρ.) και τα μπαχαρικά.
(2 κ.γ. τζίντζερ - ¾ κ.γ. κανέλα - ½ κ.γ. γαρίφαλο - ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο - ½ κ.γ. μπαχάρι - ¼ κ.γ. πιπέρι)
Προσθέτουμε το αλεύρι, συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά σε ένα μείγμα και μεταφέρουμε στη φόρμα.
Ψήνουμε στους 180ο C για 45’-50’, βυθίζουμε ένα μαχαίρι για να ελέγξουμε αν έχει ψηθεί εντελώς το κέικ, και αν χρειαστεί συνεχίζουμε το ψήσιμο για λίγο ακόμη.
Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει και ξεφορμάρουμε σε πιατέλα.
Το γλάσο
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για το γλάσο, περιχύνουμε το κέικ και σερβίρουμε.
- Προτιμήστε να ανακατέψετε το κέικ με σύρμα ή ξύλινη κουτάλα, δεν χρειάζεται πολύ ανακάτεμα ή μίξερ- Η μελάσα μπορεί να αντικατασταθεί με πετιμέζι, αν και δεν θα έχει αυτή την ιδιαίτερη γεύση της μελάσας- Χρησιμοποιήστε καλής ποιότητας μελάσα, αξίζει- Το γλάσο μπορεί να παραμείνει εκτός ψυγείου για 2-3 ημέρες όμως θα πρέπει να αποθηκεύσετε το κέικ σε δροσερό σημείο, σκεπασμένο