Αναμφίβολα η μαγειρίτσα είναι το πιο αμφιλεγόμενο πασχαλινό έδεσμα, και αυτό γιατί -εκτός από τους φανατικούς της οπαδού ή μισητές- έχουμε και την συνταγή για μαγειρίτσα που προτιμάει ο “κάθε τόπος”, και η αρκαδική μαγειρίτσα με μάραθο φέτος σε σκέψεις..
Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα με νερό που βράζει ζεματάμε τη συκωταριά, ολόκληρη για 10', την βάζουμε σε τρυπητό και την αφήνουμε να κρυώσει.
Κόβουμε τη συκωταριά σε μικρά-μέτρια κομμάτια.
Η μαγειρίτσα
Σε ευρύχωρη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε ανακατεύοντας συνεχώς τη συκωταριά, προσθέτουμε μπόλικο πιπέρι και αλατίζουμε.
Μόλις η συκωταριά αποκτήσει χρώμα χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και το κρεμμύδι, συνεχίζοντας το σοτάρισμα 5' ακόμη.
Προσθέτουμε τον μάραθο, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και περίπου 1½ μεγάλο φλυτζάνι νερό.
Αλατίζουμε κατά βούληση, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 30'-35' ακόμη.
Η μαγειρίτσα είναι έτοιμη, όταν μείνει με λίγα ζουμάκια.
Αν θέλουμε να προσθέσουμε αυγολέμονο:
Σε ένα μπολ χτυπάμε καλά τα αυγά, προσθέτουμε λίγο ζουμί από το φαγητό και το χυμό του λεμονιού.Περιχύνουμε το φαγητό με το αυγολέμονο και κουνάμε καλά την κατσαρόλα ώστε να “δέσει” το αυγολέμονο.
Αν σερβίρουμε τη μαγειρίτσα χωρίς αυγολέμονο προσθέτουμε στο τέλος του μαγειρέματος τον χυμό από 1-2 λεμόνια.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ
Μπορούμε να προσθέσουμε στη συκωταριά, αφού τη σοτάρουμε με τα κρεμμυδάκια, 100ml λευκό κρασί
Στην συνταγή ταιριάζει και η ντομάτα, μπορείτε να προσθέσετε μια μέτρια ντομάτα τριμμένη