Η μαγειρίτσα φρικασέ είναι το πιο παραδοσιακό και επικό φαγητό της Ανάστασης αλλά και της Ελληνικής Κουζίνας! Για μια πετυχημένη μαγειρίτσα χρειάζεσαι τρυφερά μαρούλια, μυρωδικά, χόρτα, ζουμερά λεμόνια, ολόφρεσκα αυγά και φυσικά την συκωταριά!
3 τρυφεράμαρούλια, κομμένα κομμένα σε μέτρια κομμάτια
1 μάτσοσέσκουλα, κομμένα κομμένα σε μέτρια κομμάτια
5φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
2-3φρέσκα σκορδάκια, ψιλοκομμένα
2τρυφεράπράσο
1ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
100γρ.ελαιόλαδο
Φρεσκοκομμένο πιπέρι
Αλάτι
Για το αυγολέμονο
2μεγάλααυγά, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
2λεμόνια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Η συκωταρια
Πλένουμε τη συκωταριά προσεκτικά και τη ζεματάμε για 10' σε άφθονο καυτό νερό.
Κατόπιν την στραγγίζουμε, την αφήνουμε να κρυώσει και την κόβουμε σε μικρά-μέτρια κομμάτια, σε μέγεθος μπουκιάς.
Σε νερό που κοχλάζει ζεματάμε για 10' τα μαρούλια, μεταφέρουμε σε στραγγιστό να στραγγίσουν από τα νερά τους.
Η μαγειρίτσα
Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε την συκωταριά σε μέτρια-δυνατή φωτιά για 8', αλατίζοντας ελαφρά.
Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, τα σκορδάκια και τα πράσα, ανακατεύουμε για μερικά λεπτά και προσθέτουμε τα μαρούλια, τα σέσκουλα και τον άνηθο.
Χαμηλώνουμε την φωτιά, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, πιπέρι και αλάτι, κατά βούληση.
Προσθέτουμε 2 φλυτζάνια ζεστό νερό και όσο μαγειρεύουμε θα συμπληρώνουμε όσο χρειαστεί ώστε να έχει ζουμί αρκετό.
Μαγειρεύουμε την μαγειρίτσα περίπου 35-40'.
Μόλις η μαγειρίτσα είναι έτοιμη, αποσύρουμε και την αφήνουμε 10' να πέσει η θερμοκρασία της πριν την αυγοκόψουμε.
Ετοιμάζουμε το αυγολέμονο
Βγάζουμε ένα φλυτζάνι από τα ζουμάκια της μαγειρίτσας.
Σε γυάλινο μπολ χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα, συνεχίζουμε το χτύπημα και προσθέτουμε τους κρόκους, τον χυμό των λεμονιών και τα ζουμάκια του φαγητού.
Περιχύνουμε το φαγητό με το αυγολέμονο και σκεπάζουμε την κατσαρόλα, την οποία την ανακινούμε καλά, δεξιά-αριστερά ώστε να ομογενοποιηθεί το αυγολέμονο με την μαγειρίτσα.
Σερβίρουμε τη μαγειρίτσα ζεστή με επιπλέον λεμόνι.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ
Στην μαγειρίτσα μπορείτε να προσθέσετε εντεράκια, γλυκαδάκια και κοιλίτσες ψιλοκομμένα και σωστά προετοιμασμένα
Αντί για μαρούλια μόνο να χρησιμοποιήσετε επιπλέον μυρωδικά και χόρτα όπως σέσκουλα, ζωχούς, παραπούλια, παπαρούνες, σπανάκι, μπαζιά, μυρώνια, καυκαλίθρες ή ακόμη και μάραθο αν σας αρέσει
Αν θέλουμε να ζεστάνουμε τη μαγειρίτσα τη τοποθετούμε σε πολύ χαμηλή φωτιά ώστε να μην πήξει-κόψει το αυγολέμονο