Γιομίδια, μαγειρίτσα με ψωμί και ντομάτα από τη Θεσσαλία
Τα ξεχωριστά γιομίδια, η μαγειρίτσα με ψωμί και ντομάτα από τη Θεσσαλία, μια τοπική, πασχαλινή συνταγή πραγματικά ιδιαίτερη που μπορεί με την πρώτη ματιά να δημιουργεί πολλά ερωτήματα αλλά σε διαβεβαιώ ότι είναι ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΗ!
Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα με νερό που βράζει ζεματάμε τη συκωταριά, ολόκληρη για 8', την βάζουμε σε τρυπητό και την αφήνουμε να κρυώσει.
Κόβουμε τη συκωταριά σε μέτρια κομμάτια-μπουκιές.
Τα γιομίδια
Κόβουμε τη μια ντομάτα σε κυβάκια και τρίβουμε την άλλη στο ρεντέ, το χοντρό μέρος του τρίφτη.
Σε ευρύχωρη πλασοτέ κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τη συκωταριά ανακατεύοντας συνεχώς, προσθέτουμε μπόλικο πιπέρι και αλατίζουμε.
Μόλις η συκωταριά αποκτήσει χρώμα χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και τα σκόρδα, συνεχίζοντας το σοτάρισμα 5' ακόμη.
Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα και 400 γρ. ζεστό νερό, μαγειρεύουμε για 10'.
Προσθέτουμε τα χόρτα, τον άνηθο, την ψιλοκομμένη ντομάτα, τη ρίγανη, το δαφνόφυλλο, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι κατά βούληση.
Μαγειρεύουμε για 25' ακόμη, ελέγχοντας τα υγρά του φαγητού, στο τέλος θέλουμε μια στεγνή μαγειρίτσα.
Όσο μαγειρεύουμε τα γιομίδια σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και φρυγανίζουμε τα ψίχουλα του ψωμιού.
Μόλις η μαγειρίτσα είναι έτοιμη προσθέτουμε τα ψίχουλα και ανακατεύουμε.
Σερβίρουμε τα γιομίδια με γιαούρτι πρόβειο και λεμόνι.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ
Αντί για ψωμί μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 3 τριμμένα λαδοπαξίμαδα τα οποία δεν χρειάζεται να φρυγανίσουμε
Αντί για παζιά μπορούμε να προσθέσουμε σπανάκι ή λάπαθα