180γρ. τυρί χλωρό Αστυπάλαιας , ή ολόπαχη φρέσκια μυζήθρα
150γρ. βούτυρο, παγωμένο κομμένο σε κύβους
125mlγάλα, χλιαρό
65mlζεστό νερό
1κ.σ. ζάχαρη
½κ.σ. μέλι
1κ.γ. baking powder
½κ.γ. μαγειρική σόδα
¾κ.γ. σαφράν
½κ.γ. μπαχάρι τριμμένο
¼κ.γ. γαρίφαλο
¼κ.γ. κανέλα
¼κ.γ. αλάτι
Για την επάλειψη
1αυγό, προαιρετικά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Στο ζεστό νερό μουλιάζουμε τις ίνες του σαφράν για 45’.
Ταυτόχρονα, σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά στη μισή ποσότητα από το γάλα, προσθέτουμε την ζάχαρη και 2 κ.σ. από το αλεύρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα σε ζεστό σημείο για 15’.
Με ένα πιρούνι ή στο μπλέντερ πολτοποιούμε το τυρί με το υπόλοιπο γάλα.
Σε ένα μπολ βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι, το baking powder, τη σόδα, τα μπαχαρικά, το αλεύρι, το βούτυρο και τα τρίβουμε με τα χέρια μας μέχρι να ενωθεί το βούτυρο στα υπόλοιπα υλικά.
Προσθέτουμε το προζύμι, το μέλι, το τυρί, το νερό που μουλιάσαμε το σαφράν, περασμένο από σίτα, και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια ωραία ζύμη.
Καλύπτουμε το μπολ με πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 1 ώρα.
Κατόπιν κόβουμε σε ζυμαράκια 25 γρ. πλάθουμε κουλουράκια στο σχήμα που θέλουμε, τα αραδιάζουμε σε ταψί, όπου έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί και τα αφήνουμε 15’ πριν τα φουρνίζουμε.
Αλείφουμε με αυγό και ψήνουμε τα κιτρινοκούλουρα στους 180ο C για 22-25’.
Κατόπιν χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 70°C και στη λειτουργία του αερόθερμου ψήνουμε τα όσο χρειαστεί μέχρι να τραγανίσουν, περίπου 2.30' ώρες.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα διατηρούμε σε βάζα που κλείνουν αεροστεγώς.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ
- Εκτός από μυζήθρα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ανθότυρο μαζί με 1 κ.σ. κρέμα γάλακτος - Τα κουλουράκια δεν είναι «γλυκά» αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε 3-4 κ.σ. ζάχαρη επιπλέον