Κιτρινοκούλουρα με ζαφορά και φρέσκο τυρί από την Αστυπάλαια

519

Τα κιτρινοκούλουρα της Αστυπάλαιας είναι τοπικά παξιμάδια που περιέχουν ζαφορά (σαφράν),  χλωρή, ένα τοπικό Αστυπαλίτικο φρέσκο τυρί και μπαχαρικά!

Πεντανόστιμα τα κιτρινοκούλουρα, τα βρίσκεις στην Αστυπάλαια όλο το χρόνο!

Παραδοσιακά φτιάχνονται με το δικό τους φρέσκο τυρί, τη χλωρή και ζαφορά, το γνωστό σαφράν που χαρακτηρίζει και την αστυπαλίτικη κουζίνα και φύεται στο νησί.

Τα κουλουράκια αυτά είναι από τα πιο ιδιαίτερα της Ελληνικής Κουζίνας, μια συνταγή για παξιμάδια θα λέγαμε πιο σωστά.

Λεπτομέρειες που θα αναδείξουν τη συνταγή

Το φρέσκο τυρί

Το χλωρό ή χλωρή όταν είναι φρέσκο είναι ένα είδος νωπής μυζήθρας, χλωρή δεν θα βρεις, όμως αυτό μη σε προβληματίζει.

Μια φρέσκια ολόπαχη μυζήθρα που θα βρεις σίγουρα είναι εντάξει, απλά να είναι ολόπαχη και όχι ξινή, τη θέλουμε βουτυράτη!

Η ζαφορά-σαφράν

Και ο λόγος που τα κουλούρια Αστυπάλαιας λέγονται κιτρινοκούλουρα.

Χρειάζεται μια γενναία ποσότητα σαφράν που θα βάλεις σε ζεστό νερό, ώρες, να βγάλει όλο της το χρώμα και την ξεχωριστή γεύση.

Τα υπόλοιπα αρωματικά

Όπως προανέφερα η συνταγή για τα κιτρινοκούλουρα είναι ιδιαίτερη, και αυτό το διαπιστώνεις όταν φτάσεις στη λίστα των υλικών.

Μπαχαρικά, όπως το γαρίφαλο και η κανέλα, ίσως μη σου κάνουν εντύπωση αλλά το μπαχάρι και το πιπέρι είναι αυτά που κάνουν τη διαφορά!

Η ζύμη

Τα κιτρινοκούλουρα δεν τα λες γλυκά, έχουν βέβαια ζάχαρη και μέλι, αλλά τα παξιμάδια αυτά είναι γευστικά ουδέτερα, γι΄αυτό και τρώγονται με τα πάντα.

Αν θες μπορείς να αυξήσεις λίγο τη ζάχαρη αλλά όχι το μέλι γιατί θα αλλάξει η σύσταση της ζύμης.

Το τελικό ζυμάρι είναι υπέροχα εύπλαστο, του δίνεις ότι σχήμα θέλεις.

Το ψήσιμο

Εδώ έχουμε 2 πράγματα που μπορούμε να κάνουμε, το ένα είναι αν θέλουμε να τα κάνουμε σαν πασχαλινά κουλούρια ή παξιμάδια.

Αν τα κάνεις σαν πασχαλινά κουλούρια δηλαδή χωρίς να τα διπλοφουρνίσεις, θα πρέπει να ξέρεις πως η γεύση του τυριού είναι έντονη.

Αν δεν είστε εξοικειωμένοι με τέτοιες γεύσεις ίσως σας φανεί περίεργη η γεύση τους.

Αν όμως σας αρέσουν γεύσεις όπως πχ. η μελόπιτα ή η πασχαλινή γλυκιά τυρόπιτα, θα τα λατρέψετε.

Σαν παξιμάδια είναι ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΑ και “κρατάνε”, καλά φυλαγμένα, πολύ καιρό!

Η τοπική κουζίνα της Αστυπάλαιας είναι μοναδική, και αν θες να μάθεις περισσότερα για το υπέροχο νησί μπορείς να διαβάσεις εδώ και να τη “γευτείς”!


Εύα

 

Κιτρινοκούλουρα με ζαφορά και φρέσκο τυρί από την Αστυπάλαια

Κιτρινοκούλουρα με ζαφορά και φρέσκο τυρί από την Αστυπάλαια

Τα κιτρινοκούλουρα της Αστυπάλαιας είναι τοπικά παξιμάδια που περιέχουν ζαφορά (σαφράν),  χλωρή, ένα τοπικό Αστυπαλίτικο φρέσκο τυρί και μπαχαρικά!
ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ 4 hrs 10 mins
ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ 25 mins
ΕΙΔΟΣ ΓΕΥΜΑΤΟΣ Παραδοσιακά
ΜΕΡΙΔΕΣ 40 κουλούρια

ΥΛΙΚΑ
  

Για τη ζύμη

  • 475 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 6 γρ. ξερή μαγιά
  • 180 γρ. τυρί χλωρό Αστυπάλαιας , ή ολόπαχη φρέσκια μυζήθρα
  • 150 γρ. βούτυρο, παγωμένο κομμένο σε κύβους
  • 125 ml γάλα, χλιαρό
  • 65 ml ζεστό νερό
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • ½ κ.σ. μέλι
  • 1 κ.γ. baking powder
  • ½ κ.γ. μαγειρική σόδα
  • ¾ κ.γ. σαφράν
  • ½ κ.γ. μπαχάρι τριμμένο
  • ¼ κ.γ. γαρίφαλο
  • ¼ κ.γ. κανέλα
  • ¼ κ.γ. αλάτι

Για την επάλειψη

  • 1 αυγό, προαιρετικά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
 

  • Στο ζεστό νερό μουλιάζουμε τις ίνες του σαφράν για 45’.
  • Ταυτόχρονα, σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά στη μισή ποσότητα από το γάλα, προσθέτουμε την ζάχαρη και 2 κ.σ. από το αλεύρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα σε ζεστό σημείο για 15’.
  • Με ένα πιρούνι ή στο μπλέντερ πολτοποιούμε το τυρί με το υπόλοιπο γάλα.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι, το baking powder, τη σόδα, τα μπαχαρικά, το αλεύρι, το βούτυρο και τα τρίβουμε με τα χέρια μας μέχρι να ενωθεί το βούτυρο στα υπόλοιπα υλικά.
  • Προσθέτουμε το προζύμι, το μέλι, το τυρί, το νερό που μουλιάσαμε το σαφράν, περασμένο από σίτα, και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια ωραία ζύμη.
  • Καλύπτουμε το μπολ με πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 1 ώρα.
  • Κατόπιν κόβουμε σε ζυμαράκια 25 γρ. πλάθουμε κουλουράκια στο σχήμα που θέλουμε, τα αραδιάζουμε σε ταψί, όπου έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί και τα αφήνουμε 15’ πριν τα φουρνίζουμε.
  • Αλείφουμε με αυγό και ψήνουμε τα κιτρινοκούλουρα στους 180ο C για 22-25’.
  • Κατόπιν χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 70°C και στη λειτουργία του αερόθερμου ψήνουμε τα όσο χρειαστεί μέχρι να τραγανίσουν, περίπου 2.30' ώρες.
  • Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα διατηρούμε σε βάζα που κλείνουν αεροστεγώς.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ

- Εκτός από μυζήθρα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ανθότυρο μαζί με 1 κ.σ. κρέμα γάλακτος
- Τα κουλουράκια δεν είναι «γλυκά» αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε 3-4 κ.σ. ζάχαρη επιπλέον

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Ψήφοι Συνταγής




Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Like
Close
Cook & Eat with Funkycook © Copyrights 2022. All rights reserved.
Close