Πλένουμε και κόβουμε το φρούτο σε τέσσερα κομμάτια.
Μεταφέρουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε το νερό και βράζουμε σε κανονική φωτιά μέχρι το φρούτο να μαλακώσει.
Πολτοποιούμε τα φρούτα στο μπλέντερ ή αν το θέλουμε σε μεγάλα κομμάτια το αφήνουμε ως έχει.
Ρίχνουμε τον πολτό στην κατσαρόλα και προσθέτουμε την ζάχαρη, ανακατεύουμε.
Επαναφέρουμε την κατσαρόλα στην εστία και βράζουμε -πολύ χαμηλή φωτιά -για περίπου 1ώρα ή όσο χρειαστεί χωρίς να σκεπάσουμε την κατσαρόλα.
Η μαρμελάδα είναι έτοιμη όταν στον κοχλασμό κάνει φουσκάλες και στέκεται στο πίσω μέρος του κουταλιού.
Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και αφαιρούμε και την βανίλια.
Μοιράζουμε σε βάζα που τα έχουμε αποστειρώσει, κλείνουμε και αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν εντελώς.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ
– Είναι βασικό να δοκιμάσουμε τα φρούτα μας πρώτα ώστε να σιγουρευτούμε πόσο γλυκά ή ξινά, ώριμα ή άγουρα είναι, ώστε να υπολογίσουμε την ζάχαρη αλλά και το νερό που θα ρίξουμε για να βράσουμε τα φρούτα– Η παραπάνω συνταγή βασίζεται σε κανονικής ωρίμανσης φρούτο και αφορά βανίλιες και δαμάσκηνα, αν αποφασίσουμε να χρησιμοποιήσουμε άλλο φρούτο σε συνδυασμό με τις βανίλιες ίσως οι ποσότητες νερού και ζάχαρης να πρέπει να αυξομειωθούν– Είναι προτιμότερο να μοιράσουμε την μαρμελάδα σε δύο βάζα, πάντα βγάζουμε την επιθυμητή ποσότητα με καθαρό και στεγνό κουτάλι– Μπορείτε να δείτε οδηγίες εδώ πως γίνεται η αποστείρωση των βάζων