Όταν πρώτη φορά δοκίμασα από την κυρά-Μαριώ αυτή την μαρμελάδα από βανίλιες ή δαμάσκηνα δεν ήξερα οτι η ανάμνηση της θα με συνόδευε μέχρι σήμερα.
Κάτω από την πλούσια κληματαριά, έδινα μάχη με τις σφήκες..
Πρωί και απόγευμα απολάμβανα την μαρμελάδα επάνω στο ζυμωτό ξινούτσικο ψωμί.
Έφαγα πολλές φορές έκτοτε μαρμελάδα από βανίλιες ή δαμάσκηνο αλλά δεν ήταν “εκείνη” αν και το φανταστικό τους χρώμα την θύμιζε.
Εκείνη ήταν βουτυράτη και μεταξένια, ούτε γλυκιά, ούτε ξινή.
Θα έπαιρνα όρκο οτι έμοιαζε με συμπυκνωμένο πετιμέζι ή καραμέλα ή με γλυκόξινη σάλτσα παρασκευασμένη με πληθώρα υλικών ιδανική για κρέας ή κοτόπουλο.
Για όλα τα παραπάνω πιστεύω οτι η μαρμελάδα από βανίλιες ή δαμάσκηνα δικαιούται να χαρακτηριστεί umami.
Δεν μπορεί άλλωστε να μην είναι αυτή η γευστική, συμπυκνωμένη πληρότητα όπου μέσα της κλείνει τόσες γεύσεις και τόση ουσία.
Τα ώριμα δαμάσκηνα (κατάλληλα για την μαρμελάδα αυτή) είναι από μόνα τους μια μετάβαση εποχής.
Ισορροπεί ανάμεσα στην αλλαγή και εναλλαγή των δύο εποχών, λίγο πριν χάσουμε οριστικά το “αληθινό” ζεστό καλοκαίρι και στην υποδοχή της πρώτης βροχής, που δροσίζει το χώμα.
Ρίχνει πρώτα ξερά φύλλα και τους ώριμους καρπούς, όλα μαζί αυτά ανακατεύονται και μυρίζουν ζεστή και υγρή γη.
Η στιγμή που συνειδητοποιείς οτι η μέρα μικραίνει και σιγά σιγά το ηλιοκαμένο σου δέρμα αρχίζει να επανέρχεται στο κανονικό του χρώμα.
Λίγα λόγια για την συνταγή
Για την ιστορία υπάρχουν περίπου 12 διαφερετικές ποικιλίες δαμάσκηνου, από ξανθά μέχρι βαθιά μώβ, μικρά και μεγαλύτερα, με σάρκα λευκοκίτρινη ή πορτοκαλί.
Οι βανίλιες ή μπουρνέλες είναι ελαφρώς μεγαλύτερα φρούτα, εξαιρετικό άρωμα και περισσότερο γλυκιά, μεστή γεύση από τα μικρότερα σφαιρικά σε μέγεθος και σχήμα δαμάσκηνα.
Τα φρούτα γι’ αυτή την βουτυρένια και μεταξωτή μαρμελάδα πρέπει να είναι ώριμα.
Δεν χρειάζεται πολύ ζάχαρη αλλά χρειάζεται υπομονετικό βράσιμο σε χαμηλή φωτιά.
Αν θέλεις μπορείς να “παίξεις” μαζί της γευστικά:
Τα μπαχαρικά φιλιώνουν με τις βανίλιες και τα δαμάσκηνα
Αν “παίξεις” γλυκά μην κολλήσεις στο κλασικό ξυλάκι κανέλας.
Δοκίμασε τον γλυκάνισο σε σπόρους αλλά και τον αστεροειδή γλυκάνισο, το κακουλέ, τα μοσχοκάρφια, το τζίντζερ, τον κρόκο, την μαστίχα, ξύσματα εσπεριδοειδών.
Αν σκοπεύεις να παίξεις γευστικά με κρεατικά και τυριά αργότερα, θυμήσου:
Tο μπαχάρι, τους σπόρους κύμινου, μάραθου ή κόλιανδρου, flakes από καπνιστές πιπεριές ή μπούκοβο, πιπέρια από το Σιτσουάν μέχρι το μαύρο και κάθε είδους πάπρικα.
*Μπορείς να πάρεις μια ιδέα από αυτό το Chutney με δαμάσκηνα.
Εγώ την έκανα τόσο απλή όσο αυτή των παιδικών μου χρόνων και πρόσθεσα μόνο ένα χρησιμοποιημένο φασόλι φυσική βανίλια.
#cookingwithme ✌️
Eva
Βουτυράτη Μαρμελάδα από Βανίλιες ή Δαμάσκηνα
Εκτυπώση ΣυνταγήςΥλικά
- 1000 γρ. βανίλιες ή δαμάσκηνα, χωρίς το κουκούτσι
- 250 γρ. νερό
- 300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 κ.σ. χυμό λεμόνι
- 1 λοβό βανίλιας, ή μια κάψουλα βανιλλίνη
Διαδικασία
- Πλένουμε και κόβουμε το φρούτο σε τέσσερα κομμάτια.
- Μεταφέρουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε το νερό και βράζουμε σε κανονική φωτιά μέχρι το φρούτο να μαλακώσει.
- Πολτοποιούμε τα φρούτα στο μπλέντερ ή αν το θέλουμε σε μεγάλα κομμάτια το αφήνουμε ως έχει.
- Ρίχνουμε τον πολτό στην κατσαρόλα και προσθέτουμε την ζάχαρη, ανακατεύουμε.
- Επαναφέρουμε την κατσαρόλα στην εστία και βράζουμε -πολύ χαμηλή φωτιά -για περίπου 1ώρα ή όσο χρειαστεί χωρίς να σκεπάσουμε την κατσαρόλα.
- Η μαρμελάδα είναι έτοιμη όταν στον κοχλασμό κάνει φουσκάλες και στέκεται στο πίσω μέρος του κουταλιού.
- Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και αφαιρούμε και την βανίλια.
- Μοιράζουμε σε βάζα που τα έχουμε αποστειρώσει, κλείνουμε και αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν εντελώς.
Σημειώσεις για τη συνταγή
Πολύ ωραία ιδέα, δεν έχω φτιάξει ποτέ και τρώμε πολύ συχνά μαρμελάδα μαζί το κρις κρις μας, κάθε ώρα της ημέρας! Θα την φτιάξω άμεσα!
Την έφτιαξα και βγήκε πολύ ωραία!!Σε ευχαριστοϋμε!!
Καλοφάγωτη! <3
Έβαλα βανίλιες και δαμάσκηνα μαζί. Για αρωματικά αστεροειδή γλυκάνισο και κακουλέ σε σπόρους. Φοβερό άρωμα και γεύση. Ευχαριστούμε.
Καλοφάγωτη!