Βουτυράτη Μαρμελάδα από Βανίλιες ή Δαμάσκηνα

2.2K

Όταν πρώτη φορά δοκίμασα από την κυρά-Μαριώ αυτή την μαρμελάδα από βανίλιες ή δαμάσκηνα δεν ήξερα οτι η ανάμνηση της θα με συνόδευε μέχρι σήμερα.

Κάτω από την πλούσια κληματαριά, έδινα μάχη με τις σφήκες..

Πρωί και απόγευμα απολάμβανα την μαρμελάδα επάνω στο ζυμωτό ξινούτσικο ψωμί.

Έφαγα πολλές φορές έκτοτε μαρμελάδα από βανίλιες ή δαμάσκηνο αλλά δεν ήταν “εκείνη” αν και το φανταστικό τους χρώμα την θύμιζε.

Εκείνη ήταν βουτυράτη και μεταξένια, ούτε γλυκιά, ούτε ξινή.

Θα έπαιρνα όρκο οτι έμοιαζε με συμπυκνωμένο πετιμέζι ή καραμέλα ή με γλυκόξινη σάλτσα παρασκευασμένη με πληθώρα υλικών ιδανική για κρέας ή κοτόπουλο.

Για όλα τα παραπάνω πιστεύω οτι η μαρμελάδα από βανίλιες ή δαμάσκηνα δικαιούται να χαρακτηριστεί umami.

Δεν μπορεί άλλωστε να μην είναι αυτή η γευστική, συμπυκνωμένη πληρότητα όπου μέσα της κλείνει τόσες γεύσεις και τόση ουσία.

Τα ώριμα δαμάσκηνα (κατάλληλα για την μαρμελάδα αυτή) είναι από μόνα τους μια μετάβαση εποχής.

Ισορροπεί ανάμεσα στην αλλαγή και εναλλαγή των δύο εποχών, λίγο πριν χάσουμε οριστικά το “αληθινό” ζεστό καλοκαίρι και στην υποδοχή της πρώτης βροχής, που δροσίζει το χώμα.

Ρίχνει πρώτα ξερά φύλλα και τους ώριμους καρπούς, όλα μαζί αυτά ανακατεύονται και μυρίζουν ζεστή και υγρή γη.

Η στιγμή που συνειδητοποιείς οτι η μέρα μικραίνει και σιγά σιγά το ηλιοκαμένο σου δέρμα αρχίζει να επανέρχεται στο κανονικό του χρώμα.

Βανίλιες-Δαμάσκηνα Φρούτα

Λίγα λόγια για την συνταγή

Για την ιστορία υπάρχουν περίπου 12 διαφερετικές ποικιλίες δαμάσκηνου, από ξανθά μέχρι βαθιά μώβ, μικρά και μεγαλύτερα, με σάρκα λευκοκίτρινη ή πορτοκαλί.

Οι βανίλιες ή μπουρνέλες είναι ελαφρώς μεγαλύτερα φρούτα, εξαιρετικό άρωμα και περισσότερο γλυκιά, μεστή γεύση από τα μικρότερα σφαιρικά σε μέγεθος και σχήμα δαμάσκηνα.

Τα φρούτα γι’ αυτή την βουτυρένια και μεταξωτή  μαρμελάδα πρέπει να είναι ώριμα.

Δεν χρειάζεται πολύ ζάχαρη αλλά χρειάζεται υπομονετικό βράσιμο σε χαμηλή φωτιά.

Αν θέλεις μπορείς να “παίξεις” μαζί της γευστικά:

Τα μπαχαρικά φιλιώνουν με τις βανίλιες και τα δαμάσκηνα

Αν “παίξεις” γλυκά μην κολλήσεις στο κλασικό ξυλάκι κανέλας.

Δοκίμασε τον γλυκάνισο σε σπόρους αλλά και τον αστεροειδή γλυκάνισο, το κακουλέ, τα μοσχοκάρφια, το τζίντζερ, τον κρόκο, την μαστίχα, ξύσματα εσπεριδοειδών.

Αν σκοπεύεις να παίξεις γευστικά με κρεατικά και τυριά αργότερα, θυμήσου:

Tο μπαχάρι, τους σπόρους κύμινου, μάραθου ή κόλιανδρου, flakes από καπνιστές πιπεριές ή μπούκοβο, πιπέρια από το Σιτσουάν μέχρι το μαύρο και κάθε είδους πάπρικα.
*Μπορείς να πάρεις μια ιδέα από αυτό το Chutney με δαμάσκηνα.

Εγώ την έκανα τόσο απλή όσο αυτή των παιδικών μου χρόνων και πρόσθεσα μόνο ένα χρησιμοποιημένο φασόλι φυσική βανίλια.

#cookingwithme ✌️
Eva

Μαρμελάδα με Βανίλιες και Δαμάσκηνα

Βουτυράτη Μαρμελάδα από Βανίλιες ή Δαμάσκηνα

Βουτυράτη Μαρμελάδα από Βανίλιες ή Δαμάσκηνα
ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ 2 hrs 30 mins
ΕΙΔΟΣ ΓΕΥΜΑΤΟΣ Μαρμελάδες
ΜΕΡΙΔΕΣ 2 βάζα

ΥΛΙΚΑ
  

  • 1000 γρ. βανίλιες ή δαμάσκηνα, χωρίς το κουκούτσι
  • 250 γρ. νερό
  • 300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κ.σ. χυμό λεμόνι
  • 1 λοβό βανίλιας, ή μια κάψουλα βανιλλίνη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
 

  • Πλένουμε και κόβουμε το φρούτο σε τέσσερα κομμάτια.
  • Μεταφέρουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε το νερό και βράζουμε σε κανονική φωτιά μέχρι το φρούτο να μαλακώσει.
  • Πολτοποιούμε τα φρούτα στο μπλέντερ ή με ραβδομπλέντερ.
  • Ρίχνουμε τον πολτό στην κατσαρόλα και προσθέτουμε την ζάχαρη, ανακατεύουμε.
  • Επαναφέρουμε την κατσαρόλα στην εστία και βράζουμε πολύ χαμηλή φωτιά για περίπου 120' περίπου.
  • Δεν σκεπάζουμε την μαρμελάδα, ούτε την ανακατεύουμε για να δούμε το δέσιμό της.
  • Η μαρμελάδα είναι έτοιμη όταν στον κοχλασμό κάνει φουσκάλες και στέκεται στο πίσω μέρος του κουταλιού.
  • Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και αφαιρούμε και την βανίλια.
  • Μοιράζουμε σε βάζα που τα έχουμε αποστειρώσει, κλείνουμε και αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν εντελώς.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ

– Είναι βασικό να δοκιμάσουμε τα φρούτα μας πρώτα ώστε να σιγουρευτούμε πόσο γλυκά ή ξινά, ώριμα ή άγουρα είναι, ώστε να υπολογίσουμε την ζάχαρη αλλά και το νερό που θα ρίξουμε για να βράσουμε τα φρούτα
– Η παραπάνω συνταγή βασίζεται σε κανονικής ωρίμανσης φρούτο και αφορά βανίλιες και δαμάσκηνα, αν αποφασίσουμε να χρησιμοποιήσουμε άλλο φρούτο σε συνδυασμό με τις βανίλιες ίσως οι ποσότητες νερού και ζάχαρης να πρέπει να αυξομειωθούν
– Είναι προτιμότερο να μοιράσουμε την μαρμελάδα σε δύο βάζα, πάντα βγάζουμε την επιθυμητή ποσότητα με καθαρό και στεγνό κουτάλι
– Μπορείτε να δείτε οδηγίες εδώ πως γίνεται η αποστείρωση των βάζων

Μαρμελάδα Δαμάσκηνο Βανίλιες

Μαρμελάδα Βανίλιες Συνταγές

Συνταγή για Μαρμελάδα Δαμάσκηνο

Μαρμελάδα Δαμάσκηνο Συνταγές

Συνταγές για Μαρμελάδα

 

 

Join the Conversation

  1. Kaiti Antonaki says:

    Πολύ ωραία ιδέα, δεν έχω φτιάξει ποτέ και τρώμε πολύ συχνά μαρμελάδα μαζί το κρις κρις μας, κάθε ώρα της ημέρας! Θα την φτιάξω άμεσα!

  2. Ελένη says:

    Την έφτιαξα και βγήκε πολύ ωραία!!Σε ευχαριστοϋμε!!

  3. ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ says:

    Έβαλα βανίλιες και δαμάσκηνα μαζί. Για αρωματικά αστεροειδή γλυκάνισο και κακουλέ σε σπόρους. Φοβερό άρωμα και γεύση. Ευχαριστούμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Ψήφοι Συνταγής




Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Like
Close
Cook & Eat with Funkycook © Copyrights 2022. All rights reserved.
Close