Δοκίμασε αυτό, το υπέροχο, τρυφερό ψωμί για τοστ στη φόρμα! Από την ώρα που βγαίνει αυτό το ψωμί από τον φούρνο μέχρι την ώρα που θα φας την τελευταία φέτα, θα λιγουρεύεσαι την επόμενη φορά.
360γρ.αλεύρι για τσουρέκια , ή για όλες τις χρήσεις
6γρ.ξηρή μαγιά , ή 15 γρ. νωπή
80γρνερό, χλιαρό
110γργιαούρτι, στραγγιστό
1κ.σ. βούτυρο, λιωμένο
2κ.σ. κ.σ. ελαιόλαδο
2κ.σ. καστανή ζάχαρη
1κ.γ.αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ διαλύουμε την μαγιά και την ζάχαρη με το νερό, προσθέτουμε 2 κ.σ. αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε έναν ομοιόμορφο χυλό.
Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 20 λεπτά.
Στον κάδο του μίξερ ή σε μεγαλύτερο μπολ προσθέτουμε τον χυλό της μαγιάς, το γιαούρτι, το αλάτι, το ελαιόλαδο, το βούτυρο και το αλεύρι, ζυμώνουμε καλά για 5 λεπτά.
Η ζύμη θα πρέπει να είναι ελαστική, υγρή, απαλή και ίσως κολλάει ελάχιστα στα χέρια (αν χρειαστεί προσθέτουμε επιπλέον λίγο νερό ή αλεύρι).
Μεταφέρουμε την ζύμη σε καλά λαδωμένη, αντικολλητική μακρόστενη φόρμα, σκεπάζουμε με πετσέτα και τοποθετούμε την φόρμα σε ζεστό σημείο για 1 ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Προθερμαίνουμε καλά τον φούρνο στους 180°C.
Κατόπιν αλείφουμε με γάλα την επιφάνεια, χρησιμοποιώντας πινέλο, και φουρνίζουμε.
Ψήνουμε για 30-35 λεπτά, ξεφορμάρουμε και αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά.
Αφήνουμε το ψωμί να κρυώσει και φυλάμε το ψωμί τυλιγμένο σε μεμβράνη τροφίμων στο ψυγείο.