Ψωμί στην φόρμα για κάθε χρήση, μια υπέροχη συνταγή για ψωμί του τοστ για να φτιάξεις εσύ, με τα χεράκια σου, το πιο τρυφερό ψωμί του τοστ, για την ακρίβεια!
Πρώτη του μήνα και ο Δεκέμβρης δεν μπορεί παρά να είναι υπέροχος, καθώς μαζί του φέρνει την πιο πανέμορφη και αγαπημένη γιορτή μικρών και μεγάλων, τα Χριστούγεννα.
Τον Δεκέμβρη, γράφω απίστευτες ώρες πάνω από τις κατσαρόλες, μέσα στην κουζίνα σχεδόν ολημερίς, συμβαίνουν τα περισσότερα μαγειρέματα από κάθε άλλη εποχή του χρόνου, γιατί εκτός από την γιορτινή διάθεση με εμπνέουν τα υλικά, οι μυρωδιές και η ζεστασιά.
Λέγοντας την λέξη ζεστασιά, αναφερόμενη στο φαγητό πάντα, δεν μπορώ να μην σκεφτώ μια φέτα ζεστό ψωμί αφού το σπιτικό ψωμί κάθε είδους είναι ό,τι πιο τρυφερό και ξεχωριστό!
Υπήρξε πολύς καιρός που έφτιαχνα μόνη μου ψωμί, κάτι που με την εγκυμοσύνη έπαψα να κάνω, γιατί πολύ απλά ήμουν ικανή να φάω ένα ζεστό καρβέλι στην καθισιά μου.
Όμως αυτά τελείωσαν και αρχίζω να καταπιάνομαι πάλι με τα ζυμάρια, ξεκίνησα τις προμήθειες μου σε αλεύρι από τον μύλο του Ιταλού, του Πυρρόντζελλο από την Καρδίτσα και φυσικά έβαλα το προζύμι να γίνεται, για κάθε πιθανή χρήση στις γιορτές.
Για την ώρα, και το καλό του μήνα, θα σας “ψήσω” να ψήσετε αυτό το μυρωδάτο, εκπληκτικό ψωμί στην φόρμα.
Γι΄αυτό το ψωμί χρειάζεσαι μια μεγάλη μακρόστενη φόρμα, λίγο χρόνο και απλά υλικά, τις επόμενες ημέρες αυτό το ψωμί θα σε “ξυπνήσει” γλυκά το πρωί όταν το ζεστάνεις στην φρυγανιέρα απόλαυσέ το με λίγο βούτυρο και μέλι ή ετοίμασε το κολατσιό σου, αυτό θα σου το “φτιάξει” νόστιμο αλλά και ευφάνταστο.
Την ώρα που βγαίνει αυτό το ψωμί από τον φούρνο μέχρι την ώρα που θα φας την τελευταία φέτα, θα λιγουρεύεσαι την επόμενη φορά!
Αυτό που μου αρέσει και μάλλον θα αρέσει και εσένα είναι η αληθινή γεύση, σπιτικού ψωμιού για τοστ.
Παρακάτω θα διαβάσεις την βασική συνταγή και όπως συμβαίνει συχνά με τέτοιου είδους συνταγές.
Εσύ απλά “παίξε” με τα υλικά και ό,τι μπορείς να φανταστείς, (εδώ μπορείς να δεις όταν το είχα πρωτοφτιάξει το 2013, καλοκαιράκι με λιαστή ντομάτα).
Καλά αλμυρά και γλυκά αποτελέσματα λοιπόν και μην ξεχνάς να έχεις υπομονή με τα ζυμάρια!
#cookingwithme ✌️
Eva
Ψωμί στην φόρμα
Εκτυπώση ΣυνταγήςΥλικά
- 360 γρ. αλεύρι για τσουρέκια , ή για όλες τις χρήσεις
- 6 γρ. ξηρή μαγιά , ή 15 γρ. νωπή
- 80 γρ νερό, χλιαρό
- 110 γρ γιαούρτι, στραγγιστό
- 1 κ.σ. βούτυρο, λιωμένο
- 2 κ.σ. κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. καστανή ζάχαρη
- 1 κ.γ. αλάτι
Διαδικασία
- Σε ένα μπολ διαλύουμε την μαγιά και την ζάχαρη με το νερό, προσθέτουμε 2 κ.σ. αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε έναν ομοιόμορφο χυλό.
- Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 20 λεπτά.
- Στον κάδο του μίξερ ή σε μεγαλύτερο μπολ προσθέτουμε τον χυλό της μαγιάς, το γιαούρτι, το αλάτι, το ελαιόλαδο, το βούτυρο και το αλεύρι, ζυμώνουμε καλά για 5 λεπτά.
- Η ζύμη θα πρέπει να είναι ελαστική, υγρή, απαλή και ίσως κολλάει ελάχιστα στα χέρια (αν χρειαστεί προσθέτουμε επιπλέον λίγο νερό ή αλεύρι).
- Μεταφέρουμε την ζύμη σε καλά λαδωμένη, αντικολλητική μακρόστενη φόρμα, σκεπάζουμε με πετσέτα και τοποθετούμε την φόρμα σε ζεστό σημείο για 1 ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Προθερμαίνουμε καλά τον φούρνο στους 180°C.
- Κατόπιν αλείφουμε με γάλα την επιφάνεια, χρησιμοποιώντας πινέλο, και φουρνίζουμε.
- Ψήνουμε για 30-35 λεπτά, ξεφορμάρουμε και αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά.
- Αφήνουμε το ψωμί να κρυώσει και φυλάμε το ψωμί τυλιγμένο σε μεμβράνη τροφίμων στο ψυγείο.
Σημειώσεις για τη συνταγή
- Για να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια τα λαδώνουμε
- Το βούτυρο μπορούμε να το παραλείψουμε
- ΕΔΩ μπορείς να δεις και άλλες συνταγές γα ψωμί
Τέλειοοο! Εμείς στο σπίτι είμαστε… ψωμακηδες 😀 και ζυμώνουμε που & που. Όταν παίρνω ψωμί εμπορίου προτιμώ τα πιο υγιεινα. Ολικής ή με σπορια. Προτιμώ το κρις κρις, ιδίως ένα καινύργιο που εβγαλε με κινόα και κολοκυθόσπορο.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ!