Αλμυρή κολοκυθόπιτα με πορτοκαλί κολοκύθα, γραβιέρα και αρσενικό Νάξου
Αλμυρή κολοκυθόπιτα με πορτοκαλί κολοκύθα, γραβιέρα και αρσενικό Νάξου! Σου δίνω υπόσχεση νοστιμιάς γι' αυτή την πίτα, βάλε τη στο τραπέζι σου ή σημείωσε τη συνταγή για τα Χριστούγεννα!
Σε μπολ βάζουμε τα άλευρα κάνουμε μια λακκούβα, προσθέτουμε τη μαγιά, το νερό και αφήνουμε στην άκρη 10-15 να ενεργοποιηθεί η μαγιά’.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για το φύλλο ζυμώνουμε για 6-8’.
Σκεπάζουμε τη ζύμη και αφήνουμε σε δροσερό σημείο μέχρι να ανοίξουμε τα φύλλα.
Η γέμιση
Αλατίζουμε και στύβουμε την κολοκύθα να βγάλει τα υγρά της, βάζουμε την κολοκύθα σε μια κατσαρόλα να βράσει και όταν βγάλει όλα της τα υγρά αποσύρουμε.
Σε ένα τηγανάκι σοτάρουμε τα κρεμμύδια με 3 κ.σ. ελαιόλαδο για 5’ να καραμελώσουν και τα προσθέτουμε στην κολοκύθα.
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, το μοσχοκάρυδο, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Κατόπιν προσθέτουμε τα τυριά.
Η πίτα
Ζυμώνουμε ελαφρά και χωρίζουμε το ζυμάρι σε 5 ισόποσα κομμάτια και τα πασπαλίζουμε με αλεύρι.
Με τη βοήθεια του πλάστη ανοίγουμε 5 φύλλα.
Λαδώνουμε ένα ταψί 32-34 εκ. περίπου, στρώνουμε 2 φύλλα, τα οποία ραντίζουμε κάθε φορά με ελαιόλαδο.
Απλώνουμε την μισή ποσότητα της κολοκύθας, στρώνουμε ένα φύλλο και συνεχίζουμε με την υπόλοιπη γέμιση.
Κλείνουμε την κολοκυθόπιτα με 2 φύλλα και γυρίζουμε τις άκρες.
Λαδώνουμε, ραντίζουμε με λίγο νερό και χαράζουμε με ένα μαχαίρι τα πάνω φύλλα.
Ψήνουμε την πίτα σε πολύ καλά προθερμασμένο φούρνο, στο χαμηλότερο ράφι στους 200ο C για 40’ στις κάτω αντιστάσεις και ακόμη 30’ πάνω κάτω.
Σερβίρουμε την αλμυρή κολοκυθόπιτα ζεστή ή κρύα.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ
- Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από τον φούρνο, σε κάθε περίπτωση ψήνουμε μόνο στις αντιστάσεις και στο χαμηλότερο ράφι - Αν χρησιμοποιήσουμε έτοιμο φύλλο επιλέγουμε ένα καλής ποιότητας χωριάτικο - Εδώ μπορείς να δεις και άλλες Χριστουγεννιάτικες συνταγές από την Ελληνική κουζίνα και εδώ συνταγές για πίτες