Μοναδική συνταγή της Farinata, ένα από τα πιο αγαπημένα street food των Γενοβέζων, που δεν είναι άλλο από μια πίτα από ρεβυθάλευρο από την παραδοσιακή κουζίνα της Λιγουρίας!
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το νερό με το ρεβυθάλευρο μέχρι να γίνουν χυλός.
Τοποθετούμε το μπολ σε σχετικά ζεστό σημείο για 4-12 ώρες ( δες αναλυτικά επάνω στις σημειώσεις) ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα κάθε 2 ώρες.
Κατόπιν προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C μαζί με ένα στρογγυλό ταψί (36 εκ.) που θα χρησιμοποιήσουμε για να ψήσουμε την farinata.
Θέλουμε το ταψί να είναι πολύ ζεστό, σχεδόν καυτό.
Αφαιρούμε τον αφρό που έχει σχηματιστεί με ένα κουτάλι.
Προσθέτουμε στον χυλό αλάτι, σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας, αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε το ελαιόλαδο στο ταψί και το κουνάμε να πάει παντού.
Χρησιμοποιούμε μια σπάτουλα πάνω στην οποία ρίχνουμε απαλά τον χυλό στο κέντρο του ταψιού.
Το λάδι θέλουμε να «αγκαλιάσει» τον χυλό και όχι να αναμειχθεί μαζί του.
Τέλος, προσθέτουμε στην επιφάνεια φύλλα δενδρολίβανου
Ψήνουμε τη φαρινάτα στο χαμηλότερο ράφι του φούρνου για 25’ στους 200ο C και για λίγα λεπτά ολοκληρώνουμε το ψήσιμο στο γκριλ για να πάρει ξανθό χρώμα η επιφάνεια.
Η φαρινάτα σερβίρεται ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ
- Για τη συνταγή χρησιμοποιούμε ρεβυθάλευρο και όχι ρεβίθια που θα αλέσουμε μόνοι μας- Αν δεν έχουμε 36-38 εκ. ταψί τότε φτιάχνουμε μικρότερη ποσότητα χυλού ή μοιράζουμε σε 2 ταψιά- ΕΔΩ μπορείτε να δείτε και άλλες gluten free συνταγές