Ήρθε η στιγμή να μοιραστώ μαζί σου τη συνταγή της Farinata, ένα από τα πιο αγαπημένα street food των Γενοβέζων, που δεν είναι άλλο από μια πιταλική ίτα από ρεβυθάλευρο από την παραδοσιακή κουζίνα της Λιγουρίας!
Λατρεύω την Ιταλία, θα μπορούσε να είναι η χώρα που θα ζούσα για πάντα, αν αποφάσιζα να φύγω από τον τόπο μου, η Ιταλία και η Πορτογαλία.
Αν με παρακολουθείς στο INSTAGRAM θα ξέρεις πως στα roadtrip μας έχουμε “γυρίσει” σχεδόν όλη την Ιταλία από Βορρά μέχρι Νότο.
Τους Ιταλούς τους “ζηλεύω” γιατί το πάθος τους για την μαγειρική και την ιταλική κουζίνα-κουλτούρα δεν χρειάζεται να είσαι ψαγμένος foodie για να το βρεις είναι ΠΑΝΤΟΥ!
Ειδικά το ιταλικό street food είναι παντού, πάντα, νόστιμο και τίμιο, είναι η καθημερινότητά τους και ανάλογα το σημείο που βρίσκεσαι θα φας μόνο ότι χαρακτηρίζει τον τόπο.
Anyway, θα μπορούσα να γράψω κατεβατά για το πως οι γείτονές μας στηρίζουν και αναδεικνύουν την κουζίνα τους.
Το καλοκαίρι που μας πέρασε, ξεκινώντας από την Ηγουμενίτσα φτάσαμε μέχρι την Μασσαλία.
Εννοείται πως το 3ημερό στη Ρώμη ήταν δεδομένο.
Στο Tonnarello λοιπόν γνωρίσαμε τον Arsenio, ο οποίος είχε καταγωγή από την Καλαβρία και τη Γένοβα.
Αφού εξυμνήσαμε την μοναδική κουζίνα της Καλαβρίας αναφέραμε πως η επόμενη στάση μας θα ήταν στη Γένοβα:
“Όταν θα πάτε στη Γένοβα σας παρακαλώ δοκιμάστε farinata – φαρινάτα, οπουδήποτε, οι Γενοβέζοι κάνουμε την καλύτερη φαρινάτα!”
Εννοείται πως στη Γένοβα φάγαμε φαρινάτα – farinata, μια εβδομάδα εκεί δεν υπήρχε μέρα που να μη την απολαμβάναμε.
Πραγματικά είναι ένα από τα πιο νόστιμα, απλά πράγματα που έχω φάει στη ζωή μου!
Η farinata φτιάχνεται από ρεβυθάλευρο, νερό, ελαιόλαδο και αλάτι, πως γίνεται αυτό το “πραγματάκι” να είναι τόσο φανταστικό;!
Την καλύτερη φαρινάτα την έφαγα σε ένα χωριό κοντά στο Πόρτο Φίνο, καυτή, μόλις είχε βγει από τον φούρνο.
Ειλικρινά εξαφανίστηκε το ταψί σε ασύλληπτο χρόνο, ευτυχώς πρόλαβα να αγοράσω ένα μόνο κομμάτι..
Η farinata δεν είναι ένα απλό street food για τη Λιγουρία, από πίσω υπάρχουν διάφορες ιστορίες για τον “χρυσό της Πίζας” ή την cecina, όπως την ονομάζουν.
Ενώ η ιταλική πίτα και ως socca “εμφανίστηκε” πάλι μπροστά μας στην Προβηγκία.
Μα όντως το χρώμα της είναι σαν το χρυσάφι, το ίδιο και η αξία της γεύσης της.. άλλωστε από τα ρεβύθια δεν έχουμε ποτέ να περιμένουμε κάτι λιγότερο!
Πριν περάσω στη συνταγή για farinata θα πρέπει να σημειώσω ότι τόσο ρεβυθάλευρο όσο και η farinata θεωρείται ένα αρχαίο τυπικό φαγητό, ειδικά των ναυτικών και του θρυλικού γενουάτικου στόλου.
Λεπτομέρειες που αναδεικνύουν τη συνταγή
Τα υλικά
Η φαρινάτα φτιάχνεται με τρία βασικά υλικά, ρεβυθάλευρο, ελαιόλαδο και νερό, και από τα υλικά καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για μια gluten free συνταγή.
Το αλεύρι από ρεβύθια δεν θα δυσκολευτείς να το βρεις είτε σε οποιοδήποτε κατάστημα με vegan και bio προϊόντα, είτε από το διαδίκτυο.
Φυσικά το καλό ελαιόλαδο -μαζί με τη διαδικασία και το ψήσιμο- είναι αυτά που θα κάνουν τη διαφορά!
Αν θέλεις μπορείς να προσθέσεις δενδρολίβανο ή καρδιές από αγκινάρες -καλά στεγνωμένες- ενώ λέγεται πως σε κάποια μέρη συνηθίζουν και τον στεγνό παστό μπακαλιάρο.
Πάντως σε καμία περίπτωση αυτή η ιταλική πίτα, δεν περιέχει αυγά.
Η ζύμη και η αναμονή
Για την τέλεια farinata η υπομονή είναι δεδομένη.Όσο περισσότερο “ξεκουραστεί” η ζύμη τόσο πιο καλά.
Τους ζεστούς μήνες αφήνουμε τη ζύμη από 4-8 ώρες ενώ τους κρύους μήνες η ζύμη μπορεί “ξεκουραστεί” έως και 24 ώρες πριν πάρει τη μορφή πίτας.
Όσο η ζύμη “κοιμάται” το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα, χωρίς να αφαιρούμε τον αφρό που θα σχηματίζεται.
Αυτό το κάνουμε στο τέλος που θα ολοκληρώσουμε τη ζύμη.
Το ψήσιμο
Αφού προστεθούν τα υπόλοιπα υλικά, μένει πια η ζύμη να “κολυμπήσει” στο ελαιόλαδο και να ψηθεί.
Σε αυτό το σημείο διάβασε προσεκτικά το βήμα της συνταγής και μην παραλείψεις να το ακολουθήσεις όπως ακριβώς το περιγράφω.
Τέλος, όπως κάθε πίτα, έτσι και η ιταλική πίτα από ρεβυθάλευρο θέλει πολύ-πολύ καλά προθερμασμένο φούρνο!
Στο λέω, δοκίμασέ την και ανακάλυψε -αν ήδη δεν το ξέρεις- την αγαπημένη σου λιχουδιά!
♡
Εύα
Farinata, ιταλική πίτα από ρεβυθάλευρο
Εκτυπώση ΣυνταγήςΥλικά
- 220 γρ. ρεβυθάλευρο
- 600 γρ. ζεστό νερό
- 80 γρ. ελαιόλαδο
- Φρέσκο δενδρολίβανο
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Αλάτι
Διαδικασία
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το νερό με το ρεβυθάλευρο μέχρι να γίνουν χυλός.
- Τοποθετούμε το μπολ σε σχετικά ζεστό σημείο για 4-12 ώρες ( δες αναλυτικά επάνω στις σημειώσεις) ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα κάθε 2 ώρες.
- Κατόπιν προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C μαζί με ένα στρογγυλό ταψί (36 εκ.) που θα χρησιμοποιήσουμε για να ψήσουμε την farinata.
- Θέλουμε το ταψί να είναι πολύ ζεστό, σχεδόν καυτό.
- Αφαιρούμε τον αφρό που έχει σχηματιστεί με ένα κουτάλι.
- Προσθέτουμε στον χυλό αλάτι, σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας, αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε το ελαιόλαδο στο ταψί και το κουνάμε να πάει παντού.
- Χρησιμοποιούμε μια σπάτουλα πάνω στην οποία ρίχνουμε απαλά τον χυλό στο κέντρο του ταψιού.
- Το λάδι θέλουμε να «αγκαλιάσει» τον χυλό και όχι να αναμειχθεί μαζί του.
- Τέλος, προσθέτουμε στην επιφάνεια φύλλα δενδρολίβανου
- Ψήνουμε τη φαρινάτα στο χαμηλότερο ράφι του φούρνου για 25’ στους 200ο C και για λίγα λεπτά ολοκληρώνουμε το ψήσιμο στο γκριλ για να πάρει ξανθό χρώμα η επιφάνεια.
- Η φαρινάτα σερβίρεται ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Σημειώσεις για τη συνταγή