120γρ.πουρέ κολοκύθας, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
80γρ.καστανή ζάχαρη
3κ.σ. κρέμα γάλακτος
1αυγό
200γρ.παγωμένο βούτυρο, κομμένο σε κυβάκια
360 γρ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1⅓κ.γ.baking powder
¼κ.γ.αλάτι
¾κ.γ.καρδάμωμο, τριμμένο
⅕κ.γ.γαρίφαλο
¼κ.γ.κανέλα, τριμμένη
1 κ.γ.εκχύλισμα βανίλιας, προαιρετικά
Για frosting με αμυγδαλοβούτυρο και σιρόπι σφενδάμου
2κ.σ. λευκό αμυγδαλοβούτυρο
60-80 γρ. σιρόπι σφενδάμου
40 γρ. λάδι καρύδας
¼κ.γ.ανθό αλατιού , προαιρετικά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα ευρύχωρο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το αλάτι και το baking powder, προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε το βούτυρο και το τρίβουμε με τα δάχτυλά μας, όση ώρα χρειαστεί, όταν το αλεύρι αποκτήσει μια ψιχουλιαστή και έχει βουτυρωθεί κάνουμε ένα άνοιγμα στο κέντρο.
Ανακατεύουμε σε μπολάκι τον πουρέ, το αυγό, τη βανίλια και την κρέμα γάλακτος και τα προσθέτουμε στο αλεύρι.
Με ένα πιρούνι αρχίζουμε να ανακατεύουμε και κατόπιν με τα δάχτυλά μας ζυμώνουμε για λίγο.
Δεν χρειάζεται η ζύμη να είναι τέλεια σε υφή, θέλουμε ίσα-ίσα να ενωθούν τα υλικά και να μην κολλάει.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ισόποσα κομμάτια και ακουμπάμε το καθένα κομμάτι σε ελαφρώς αλευρωμένο αντικολλητικό χαρτί.
Ανοίγουμε τη ζύμη με πλάστη σε στρογγυλό σχήμα 22 εκ. διάμετρο και χαράζουμε μέχρι κάτω σε 8 τριγωνικά κομμάτια. Τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι το ψήσιμο.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180℃, φουρνίζουμε τα scones και ψήνουμε για 18'.
Βγάζουμε από τον φούρνο και με ένα μαχαίρι, προσεκτικά, χωρίζουμε τα ψημένα scones να ξεχωρίσουν.
Ξαναβάζουμε τα scones στον φούρνο, να στεγνώσουν, στους 165℃ για 6', τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα υλικά του frosting να ενωθούν σε μια κρέμα, περιχύνουμε τα scones με frosting και σερβίρουμε.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ
Εκτός από αμυγδαλοβούτυρο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ταχίνι
Αν το αμυγδαλοβούτυρο δεν είναι αρκετά ρευστό αραιώνουμε με λίγο χυμό πορτοκάλι
Μπορούμε να κόβουμε τα scones με στρογγυλό κουπ πατ