Scones με κολοκύθα, καρδάμωμο και frosting με αμυγδαλοβούτυρο-σιρόπι σφενδάμου

372

Scones με κολοκύθα, καρδάμωμο, frosting με αμυγδαλοβούτυρο και σιρόπι σφενδάμου, αν αγαπάτε τα scones δοκιμάστε τα, είναι τέλεια!

Όσοι έχουμε παιδιά δεν μπορούμε να προσπεράσουμε το Halloween 🎃👻 αν και για να πω την αλήθεια χάρη στο βασιλικό ποτίζεται και η γλάστρα..

Όσο διαρκεί το Halloween βρίσκω επιπλέον λόγους να ψήνω κολοκύθες, μόνο και μόνο για να φτιάξω την αγαπημένη μου κολοκυθόπιτα αρκεί!

Εντωμεταξύ με την κολοκύθα αγαπώ να ετοιμάζω όχι μόνο οι γλυκές αλλά και οι αλμυρές συνταγές, μπορείς να τις δεις όλες ΕΔΩ.

Πάντως αν κι εσύ λατρεύεις την κολοκυθόπιτα με πορτοκαλί, γλυκιά κολοκύθα θα βρεις όχι μία αλλά επτά διαφορετικές συνταγές με κολοκύθα.

Πριν λίγες ημέρες έφτιαξα ένα θεματικό πεντανόστιμο pumpkin roll, αυτό που βλέπεις παρακάτω και συνταγή θα βρεις ΕΔΩ.

Halloween Pumpkin Roll (1)

Μου περίσσεψε λίγη κολοκύθα, την οποία σκέφτηκα να φτιάξω λίγα scones/σκονς για να συνοδεύσει το τσάι των μαμάδων, έτσι και έγινε.

Τα σέρβιρα με το frosting με αμυγδαλοβούτυρο και σιρόπι σφενδάμου, και έγιναν ανάρπαστα!

Τα βρετανικά scones είναι μοναδικά, ούτε γλυκά, ούτε αλμυρά αλλά πάντα βουτυρένια, ελαφρώς ψωμένια αλλά και τραγανά.

Όλα τα παραπάνω είναι αυτά είναι που κάνουν τα scones μοναδικά στο είδος τους, εδώ και αρκετούς αιώνες.

Και βέβαια οι Βρετανοί δεν υπάρχει περίπτωση να μη συνοδεύσουν το  απογευματινό τους τσάι με scones, clotted cream και μαρμελάδα.

Εγώ αφού τα εμπλούτισα με τον ψητό πουρέ κολοκύθας, αποφάσισα να μην ακολουθήσω την πεπατημένη του pumpkin spice, αφού το είχα κάνει ήδη στο pumpkin roll.

Προτίμησα το καρδάμωμο ή κακουλέ, δεν το μετάνιωσα και να σας πω και κάτι;

8 Δευτέρες έμειναν για τα Χριστούγεννα και αυτή η συνταγή πραγματικά αξίζει να γίνει save για τις φετινές τις χριστουγεννιάτικες συνταγές!

Λεπτομέρειες που αναδεικνύουν τη συνταγή

√ Ο πουρές κολοκύθας

Όταν λέμε πουρέ κολοκύθας που προστίθεται σε συνταγές με κολοκύθα θα πρέπει να προσέξουμε 2 πράγματα.

  1. Ο τρόπος που θα προετοιμάσουμε τον πουρέ
  2. Την υγρασία

Στην Αμερική και στην Βρετανία ο πουρές κολοκύθας είναι έτοιμος σε κονσέρβα, εδώ στην Ελλάδα πάλι όχι.

Θα αναρωτηθείς ίσως, αν ποτέ θα αγόραζα πουρέ κολοκύθας σε κονσέρβα, η απάντηση είναι ίσως αν ήθελα να φτιάξω άμεσα κάτι.

Το καλό με αυτόν τον πουρέ είναι οτι έχει την σωστή υφή και σύσταση.

Σου προτείνω, ειδικά αυτή την εποχή, να προετοιμάσεις αρκετό πουρέ ψήνοντας πορτοκαλί κολοκύθες στο φούρνο ώστε να τις χρησιμοποιείς όλο το χειμώνα στα μαγειρέματά σου.

Πώς θα φτιάξεις εύκολα τον πουρέ κολοκύθας;

Κόβεις τις κολοκύθες στη μέση, καθαρίζεις τους σπόρους, τις τοποθετείς ανάποδα σε δίσκους ψησίματος και ψήνεις μέχρι να μαλακώσουν εντελώς, στους 180ο C.

Κατόπιν με ένα κουτάλι αφαιρείς την σάρκα, αφήνεις σε τρυπητό να βγάλει όλα τα υγρά και αποθηκεύεις σε σακουλάκια, αφού κρυώσει, στην κατάψυξη.

Αλήθεια, ο πουρές που θα φτιάξεις με το ψήσιμο είναι ασύγκριτος σε γεύση σε σχέση με τη μέθοδο του ατμού, αυτή είναι καλή περισσότερο για σούπες.

Αν και ακόμη και στην κολοκυθόσουπα, συνταγή ΕΔΩ, προτιμώ πάλι τη μέθοδο του φούρνου.

√ Τα scones
  1. Παγωμένο πλήρες βούτυρο αγελάδος: Κομμένο σε κυβάκια οπωσδήποτε για να ενσωματωθούν σωστά στη ζύμη, τα scones γίνονται στο χέρι, το αποτέλεσμα είναι 100% καλύτερο
  2. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις + baking powder+αλάτι: Όλα κοσκινισμένα, και καλά ανακατεμένα
  3.  Κρέμα γάλακτος: Βοηθά τα scones να διατηρήσουν όμορφο χρώμα, δυνατή γεύση, την ψιχουλιαστή, πυκνή υφή, ειδικά στη συνταγή με κολοκύθα, απαραίτητη. Αν αντικαταστήσεις με γάλα η ζύμη θα γίνει πιο υγρή, και αυτό δεν το θέλουμε
  4. Ζάχαρη: Όπως είπαμε τα scones είναι οριακά γλυκά/άγλυκα, προτιμώ την καστανή χοντρή ζάχαρη γιατί δίνει αυτή τη γήινη γλύκα
  5. Τα μπαχαρικά: Καρδάμωμο, ελάχιστη κανέλα, γαρίφαλο και βανίλια. Τέλειο!
√ Το frosting με αμυγδαλοβούτυρο και σιρόπι σφενδάμου

Ένα πράγμα που μισώ στο  frosting, γενικά, είναι η τεράστια ποσότητα άχνης που ζητάνε συνήθως.

Θυμήθηκα κάποια στιγμή ένα frosting που δοκίμασα σε μια συνταγή για μπάρες που είχα δοκιμάσει ως frosting σε κάτι ωμοφαγικές μπάρες χωρίς ζάχαρη.

Με λίγες αλλαγές προσαρμόστηκε και ΝΑΙ, το frosting με αμυγδαλοβούτυρο και σιρόπι σφενδάμου ήταν πλασμένο για τα scones με κολοκύθα.

Η συνταγή για τα scones είναι πανεύκολη, και ξέρεις εκτός από τη σχεδόν γλυκιά εκδοχή μπορείς να τα φτιάξεις αλμυρά, τα δικά μου επόμενα θα είναι φασκόμηλο και κάποιο πικάντικο ελληνικό κίτρινο τυρί!


Εύα

Ποσότητα / Μερίδες: 16 κομμάτια
Χρόνος Προετοιμασίας25 minutes
Χρόνος Μαγειρέματος25 minutes
Είδος ΓεύματοςΜπισκότα
Είδος ΚουζίναςΒρετανική
ΕΥΑ ΜΟΝΟΧΑΡΗ
Κουζίνα Βρετανική

Scones με κολοκύθα, καρδάμωμο, frosting με αμυγδαλοβούτυρο και σιρόπι σφενδάμου

Εκτυπώση Συνταγής
Scones με κολοκύθα, καρδάμωμο, frosting με αμυγδαλοβούτυρο και σιρόπι σφενδάμου, αν αγαπάτε τα scones δοκιμάστε τα, είναι Τ Ε Λ Ε Ι Α!

Υλικά

Για τα scones με κολοκύθα
  • 120 γρ. πουρέ κολοκύθας, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 80 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 3 κ.σ. κρέμα γάλακτος
  • 1 αυγό
  • 200 γρ. παγωμένο βούτυρο, κομμένο σε κυβάκια
  • 360 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1⅓ κ.γ. baking powder
  • ¼ κ.γ. αλάτι
  • ¾ κ.γ. καρδάμωμο, τριμμένο
  • κ.γ. γαρίφαλο
  • ¼ κ.γ. κανέλα, τριμμένη
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας, προαιρετικά
Για frosting με αμυγδαλοβούτυρο και σιρόπι σφενδάμου
  • 2 κ.σ. λευκό αμυγδαλοβούτυρο
  • 60-80 γρ. σιρόπι σφενδάμου
  • 40 γρ. λάδι καρύδας
  • ¼ κ.γ. ανθό αλατιού , προαιρετικά

Διαδικασία

  • Σε ένα ευρύχωρο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το αλάτι και το baking powder, προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε καλά.
  • Προσθέτουμε το βούτυρο και το τρίβουμε με τα δάχτυλά μας, όση ώρα χρειαστεί, όταν το αλεύρι αποκτήσει μια ψιχουλιαστή και έχει βουτυρωθεί κάνουμε ένα άνοιγμα στο κέντρο.
  • Ανακατεύουμε σε μπολάκι τον πουρέ, το αυγό, τη βανίλια και την κρέμα γάλακτος και τα προσθέτουμε στο αλεύρι.
  • Με ένα πιρούνι αρχίζουμε να ανακατεύουμε και κατόπιν με τα δάχτυλά μας ζυμώνουμε για λίγο.
  • Δεν χρειάζεται η ζύμη να είναι τέλεια σε υφή, θέλουμε ίσα-ίσα να ενωθούν τα υλικά και να μην κολλάει.
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ισόποσα κομμάτια και ακουμπάμε το καθένα κομμάτι σε ελαφρώς αλευρωμένο αντικολλητικό χαρτί.
  • Ανοίγουμε τη ζύμη με πλάστη σε στρογγυλό σχήμα 22 εκ. διάμετρο και χαράζουμε μέχρι κάτω σε 8 τριγωνικά κομμάτια. Τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι το ψήσιμο.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180℃, φουρνίζουμε τα scones και ψήνουμε για 18'.
  • Βγάζουμε από τον φούρνο και με ένα μαχαίρι, προσεκτικά, χωρίζουμε τα ψημένα scones να ξεχωρίσουν.
  • Ξαναβάζουμε τα scones στον φούρνο, να στεγνώσουν, στους 165℃ για 6', τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα υλικά του frosting να ενωθούν σε μια κρέμα, περιχύνουμε τα scones με frosting και σερβίρουμε.

Σημειώσεις για τη συνταγή

  • Εκτός από αμυγδαλοβούτυρο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ταχίνι
  • Αν το αμυγδαλοβούτυρο δεν είναι αρκετά ρευστό αραιώνουμε με λίγο χυμό πορτοκάλι
  • Μπορούμε να κόβουμε τα scones με στρογγυλό κουπ πατ
 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ψήφοι Συνταγής




Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Like
Close
Cook & Eat with Funkycook © Copyrights 2022. All rights reserved.
Close