Γεμιστές γλυκοπατάτες με κιμά, μανιτάρια και garam masala
Η συνταγή για γεμιστές γλυκοπατάτες με κιμά και μανιτάρια, σε δύο εκδοχές, είναι ονειρική και με έναν σχεδόν ανορθόδοξο τρόπο θυμίζει τόσο πολύ Χριστούγεννα μάλλον χάρη στο garam masala!
Πλένουμε τις γλυκοπατάτες και τις βάζουμε να ψηθούν στον φούρνο για περίπου 1 ώρα 20’ στους 200ο C, κλεισμένες σε λαδόκολλα.
Η γέμιση
Ετοιμάζουμε τη γέμιση, είτε χρησιμοποιήσουμε κιμά είτε μανιτάρια ο τρόπος παρασκευής είναι ο ίδιος.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μανιτάρια ή τον κιμά για 5’.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το πράσο, το σκόρδο, το κουκουνάρι και συνεχίζουμε για 3-4’ ακόμη.
Σβήνουμε με κονιάκ και μόλις εξατμιστεί προσθέτουμε τα μπαχαρικά, το ζωμό, αλάτι και πιπέρι.
Μαγειρεύουμε σε μέτρια χαμηλή φωτιά μέχρι να "στεγνώσει" η γέμιση και αποσύρουμε.
Βγάζουμε τις γλυκοπατάτες από το φούρνο, με ένα μαχαίρι τις χαράζουμε αφαιρώντας την επάνω φλούδα.
Με ένα κουτάλι βγάζουμε λίγη από τη σάρκα τους δημιουργώντας ένα βαθούλωμα για να τις γεμίσουμε και τις πατάμε λίγο για να πλατύνουν.
Προσθέτουμε στην γέμιση 4 κ.σ. γραβιέρα, τις σταφίδες και γεμίζουμε τις γλυκοπατάτες.
Πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα τυριά και ψήνουμε στο γκριλ μέχρι να γκρατιναριστούν.
Σερβίρουμε τις ψητές γλυκοπατάτες με ψιλοκομμένο κόλιανδρο.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ
- Αν θέλουμε να κάνουμε τηνvegan ψητές γλυκοπατάτες δεν προσθέτουμε τυριά και σερβίρουμε με γιαούρτι καρύδας- Μπορούμε να προσθέσουμε στη γέμιση και λίγα ψιλοκομμένα κάστανα- Εδώ μπορείτε να δείτε και άλλες συνταγές με γλυκοπατάτες