Γεμιστές γλυκοπατάτες με κιμά, μανιτάρια και garam masala

2K

Η συνταγή για γεμιστές γλυκοπατάτες με κιμά και μανιτάρια με έναν σχεδόν ανορθόδοξο τρόπο θυμίζει τόσο πολύ Χριστούγεννα μάλλον χάρη στο garam masala!

Δεν μπορώ να πω λοιπόν ότι αυτή είναι μια Χριστουγεννιάτικη συνταγή όμως το “πάντρεμα” των υλικών θα σου γεμίσει τον ουρανίσκο με γιορτινές γεύσεις.

Άλλωστε όλοι συμφωνούμε πως η γεύση των Χριστουγέννων είναι τα ζεστά μπαχαρικά δηλαδή τα συστατικά του λατρεμένου garam masala.

Τα μείγματα από μπαχαρικά είναι μαγεία, μεταμορφώνουν και προσδίδουν αυτόν, το εξαιρετικά γιορτινό τόνο που όλοι θέλουμε στα τραπέζια μας, πάντα με μέτρο!

Από την άλλη, οι γλυκοπατάτες είναι ένα ακόμη “στοιχείο”.

Και μόνο με το λαμπερό πορτοκαλί χρώμα και τη γλυκύτητά τους, δημιουργούν όλες τις προϋποθέσεις  για μια γιορτή στο πιάτο!

Λεπτομέρειες που αναδεικνύουν τη συνταγή

Οι πορτοκαλί γλυκοπατάτες

Οι γλυκοπατάτες που πλέον τις βρίσκουμε παντού και αρέσουν σε όλους είναι απαραίτητο συστατικό της γιορτινής μου κουζίνας.

Αυτό που κάνω είναι όταν πρόκειται να χρησιμοποιήσω τον φούρνο για να ψήσω πάντα ψήνω μερικές για να τις έχω έτοιμες.

Οι ψητές γλυκοπατάτες δεν συγκρίνονται με τις βραστές, ειλικρινά όλη τους η γεύση χάνεται ακόμη και στις σούπες, σαν την ψητή γλυκοπατάτα δεν έχει!

Πλέον σκέφτομαι “διαφορετικά” δηλαδή  πως μπορώ να συνδυάσω την ευκολία και την οικονομία, χωρίς να ανάβω συνεχώς τον φούρνο για μια και μόνο παρασκευή-μαγείρεμα.

Αυτές τις ημέρες που μπορούμε εύκολα να προγραμματίζουμε τα μαγειρέματά μας, ψήνουμε τις γλυκοπατάτες και τις αποθηκεύουμε.

Μπορούμε να τις φυλάξουμε στο ψυγείο ολόκληρες ψημένες για 2-3 ημέρες.

Εναλλακτικά να κρατήσουμε την ψημένη σάρκα τους στην κατάψυξη για να φτιάξουμε σούπες, πουρέ, τάρτες ή ό,τι άλλο.

Εξ΄ άλλου είναι πολύ πιο εύκολο να τις έχουμε στη διάθεσή μας χωρίς να περιμένουμε να ψηθούν για περισσότερο από 1 ώρα για να τις απολαύσουμε.

Σε αυτή τη συνταγή αν έχεις έτοιμες τις γλυκοπατάτες όλα είναι πανεύκολα και γίνονται στο μισό χρόνο.

Η γέμιση

Στην πραγματικότητα η γέμιση που ετοίμασα έγινε με leftovers.

H γέμιση κιμά ήταν αυτή που περίσσεψε από τη Χριστουγεννιάτικη  γαλοπούλα που είχα όταν έκανα τη φωτογράφιση για το Olive.

Στην εκδοχή με τον κιμά σου προτείνω τον κιμά κοτόπουλο ταιριάζει σούπερ.

Ενώ στην εκδοχή με τα μανιτάρια τόσο τα μικρά καφέ όσο και σιτάκε σε συνδυασμό με τα μικρά λευκά μανιτάρια ταιριάζουν γάντι.

Τα μανιτάρια αλέθονται και γίνονται σαν κιμάς.

Γενικά, όταν γεμίζουμε πατάτες ή άλλα λαχανικά η γέμιση πρέπει να είναι φίνα, όσα περιέχονται σε αυτή να είναι ομοιόμορφα κομμένα και φροντισμένα.

Τέλος, δεν υπερβάλουμε με τη γέμιση θέλουμε να αισθανόμαστε όλα τα συστατικά.

Garam Masala

Το συγκεκριμένο μείγμα μπαχαρικών ανήκει στην ινδική κουζίνα, δεν είναι τόσο καυτερό αλλά πικάντικο και με μεγάλη ένταση!

Η ποσότητα που θα χρησιμοποιήσεις σαφώς και δεν πρέπει να υπερβάλει σε γεύση αλλά να αρωματίζει.

Εδώ μπορείς να δεις πως θα φτιάξεις το garam masala πανεύκολα για να το έχεις πάντα διαθέσιμο στην κουζίνα.

Τα τυριά

Αρχικά σκέφτηκα να σερβίρω τις γλυκοπατάτες με γιαούρτι και κόλιανδρο, εξαιρετική επιλογή κράτησέ τη στα υπόψιν.

Όμως μου άρεσε και η ιδέα των λιωμένων τυριών, η πρώτη μου σκέψη ήταν η γραβιέρα Μυτιλήνης.

H ελαφριά υπόγλυκη γεύση ήταν αυτό που χρειαζόμουν και λίγο, τόσο όσο, παλαιωμένο τσένταρ.

Τελειότητα!

Σέρβιρε τις πατάτες καυτές, τρώγονται ως ορεκτικό ή σαν ελαφρύ κυρίως γεύμα, αναλόγως την περίσταση, εγώ προτιμώ τη γέμιση με τα μανιτάρια, ο συνδυασμός είναι μαγικός, θα στο πουν όλοι!

⸙ཻུ͎۪۪✧ૢ**ૢ✧ ཻུ۪۪⸙͎


Εύα

 

Ποσότητα / Μερίδες: 6
Χρόνος Προετοιμασίας1 hour 20 minutes
Χρόνος Μαγειρέματος20 minutes
Είδος ΓεύματοςΟρεκτικό

Γεμιστές γλυκοπατάτες με κιμά, μανιτάρια και garam masala

Εκτυπώση Συνταγής
Η συνταγή για γεμιστές γλυκοπατάτες με κιμά και μανιτάρια, σε δύο εκδοχές, είναι ονειρική και με έναν σχεδόν ανορθόδοξο τρόπο θυμίζει τόσο πολύ Χριστούγεννα μάλλον χάρη στο garam masala!

Υλικά

  • 6 γλυκοπατάτες
Για τη γέμιση
  • 400 γρ. κιμά , μοσχάρι ή κοτόπουλο
  • 500 γρ. μανιτάρια, αλεσμένα σαν κιμάς
  • 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 1 πράσο, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 150 ml ζωμό κρέατος ή λαχανικών
  • 80 ml μπράντυ ή κονιάκ
  • 1 κ.γ. μείγμα μπαχαρικών garam masala
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. μαύρες σταφίδες
  • 1 κ.σ. κουκουνάρι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 150 γρ. γραβιέρα
  • 100 γρ. τσένταρ
  • Αλάτι
Για το σερβίρισμα
  • 2 κ.σ. φρέσκο κόλιανδρο

Διαδικασία

Για τις γλυκοπατάτες
  • Πλένουμε τις γλυκοπατάτες και τις βάζουμε να ψηθούν στον φούρνο για περίπου 1 ώρα 20’ στους 200ο C, κλεισμένες σε λαδόκολλα.
Η γέμιση
  • Ετοιμάζουμε τη γέμιση, είτε χρησιμοποιήσουμε κιμά είτε μανιτάρια ο τρόπος παρασκευής είναι ο ίδιος.
  • Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μανιτάρια ή τον κιμά για 5’.
  • Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το πράσο, το σκόρδο, το κουκουνάρι και συνεχίζουμε για 3-4’ ακόμη.
  • Σβήνουμε με κονιάκ και μόλις εξατμιστεί προσθέτουμε τα μπαχαρικά, το ζωμό, αλάτι και πιπέρι.
  • Μαγειρεύουμε σε μέτρια χαμηλή φωτιά μέχρι να "στεγνώσει" η γέμιση και αποσύρουμε.
  • Βγάζουμε τις γλυκοπατάτες από το φούρνο, με ένα μαχαίρι τις χαράζουμε αφαιρώντας την επάνω φλούδα.
  • Με ένα κουτάλι βγάζουμε λίγη από τη σάρκα τους δημιουργώντας ένα βαθούλωμα για να τις γεμίσουμε και τις πατάμε λίγο για να πλατύνουν.
  • Προσθέτουμε στην γέμιση 4 κ.σ. γραβιέρα, τις σταφίδες και γεμίζουμε τις γλυκοπατάτες.
  • Πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα τυριά και ψήνουμε στο γκριλ μέχρι να γκρατιναριστούν.
  • Σερβίρουμε τις ψητές γλυκοπατάτες με ψιλοκομμένο κόλιανδρο.

Σημειώσεις για τη συνταγή

- Αν θέλουμε να κάνουμε την vegan ψητές γλυκοπατάτες δεν προσθέτουμε τυριά και σερβίρουμε με γιαούρτι καρύδας
- Μπορούμε να προσθέσουμε στη γέμιση και λίγα ψιλοκομμένα κάστανα
- Εδώ μπορείτε να δείτε και άλλες συνταγές με γλυκοπατάτες

 

 

Συνταγή για γεμιστές ψητές γλυκοπατάτες με μανιτάρια, κιμα και garam masala

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ψήφοι Συνταγής




Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Like
Close
Cook & Eat with Funkycook © Copyrights 2022. All rights reserved.
Close