Vinsanto Σαντορίνης, το Άγιο Κρασί

6.3K

Το βινσάντο της Σαντορίνης είναι παραδοσιακό γλυκό κρασί ανήκει στην κατηγορία των κρασιών Ονομασίας Προελεύσεως Ανωτέρας Ποιότητος (ΟΠΑΠ Σαντορίνης).

Χρωματικά σκούρο μπρούτζινο, λευκό, κόκκινο ή ροζέ και πολύ μεγάλη αρωματική διάρκεια,
από υπερώριμα σταφύλια.

Γεμάτο με πλούσια σύνθετα αρώματα ωρίμανσης ξεχωρίζει άλλωτε το σύκο, η σταφίδα,
η κανέλα, ο καφές, το πορτοκάλι, η σοκολάτα, οι ξηροί καρποί, το μέλι και οι ελαφρές νότες βανίλιας.
Με έντονη γλυκύτητα αλλά και έντονη οξύτητα οπου λειτουργεί εξισορροπητικά.

Ιστορία και Προέλευση Ονόματος
Ιστορικά είναι γνωστό ότι γινόταν εξαγωγή βινσάντο στην Ρωσία τουλάχιστον από το 1786.
Η οικονομία της Σαντορίνης οδηγήθηκε σε παρακμή, όταν, λόγω της Οκτωβριανής επανάστασης,
σταμάτησε η εξαγωγή βινσάντο προς στην χώρα αυτή.

Δύο θεωρίες υπάρχουν για την προέλευση του ονόματος.

Κατά την πρώτη στα Ιταλικά «Vino santo σημαίνει άγιος οίνος» ενώ κατά την δεύτερη άποψη
θεωρούν ότι υποδηλώνει την προέλευση του κρασιού «Vino di Santorini οίνος από την Σαντορίνη».

Το κρασί αυτό ξεχωρίζει για το λιάσιμο των σταφυλιών, που δίνει την ιδιαίτερη γεύση έτσι θεωρείται
συνεχιστής των πάσσων, όπως ονομάζονταν στην αρχαιότητα οι λιαστοί οίνοι,
για τους οποίους φημίζονταν τα νησιά του Αιγαίου.


Διαδικασία Παραγωγής

Ο τρύγος γίνεται γύρω στα μέσα Σεπτεμβρίου, ακολουθεί το λιάσιμο των σταφυλιών όπου
τα σταφύλια στεγνώνουν με αποτέλεσμα την αύξηση της περιεκτικότητας σε σάκχαρα.

Το πάτημα των σταφυλιών γίνεται με μάγγανα.

Ο μούστος που προκύπτει, σφραγίζεται σε βαρέλια, για να ακολουθήσει η διαδικασία της ζύμωσης
για τουλάχιστον τέσσερις μήνες.

Στην συνέχεια αφήνεται να ωριμάσει τουλάχιστον για δύο χρόνια μέσα σε δρύινα βαρέλια.

 

H Ετικέτα (Ο.Π.Α.Π)
Oλα τα Vinsanto είναι κρασιά ΟΠΑΠ Σαντορίνης.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, στις ετικέτες και τα μέσα συσκευασίας, η ονομασία Vinsanto
γράφεται πάντοτε με γράμματα του λατινικού αλφαβήτου του ιδίου τύπου και χρώματος,
ώστε να αποτελούν ενιαίο σύνολο.
Εντούτοις, στα δελτία προβολής και διαφήμισης που απευθύνονται στον “Ελληνα καταναλωτή,
η ονομασία αυτή μπορεί να γράφεται και με γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου, δηλαδή: Βινσάντο.

Σύμφωνα με την νομοθεσία, τα σταφύλια πρέπει κατά να είναι τουλάχιστον κατά 51% της ποικιλίας
Ασύρτικο, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό θα πρέπει να είναι σταφύλια των ποικιλιών Αηδάνι και Αθήρι
ή άλλα λευκά σταφύλια που να καλλιεργουνται παραδοσιακά στην Θήρα και στην Θηρασία.

Οι μεγαλύτεροι Ελληνικοί και διεθνείς διαγωνισμοί αναδυκνείουν το Βινσάντο ως  “το καλύτερο”
των Ελληνικών γλυκών κρασιών!

Το Βινσάντο στο Ποτήρι
Το Βινσάντο πίνεται ιδανικά στους 8 με 10 βαθμούς Κελσίου.
Προσφέρεται σαν απεριτίφ ή μετά το φαγητό.
Συνοδεύει δυνατά τυριά, επιδόρπια, την σοκολάτα, παγωτά, τα φρούτα, ξηρούς καρπούς, εκλετά
μπισκότα και στεγνά βουτήματα ή κέικ.

 

Το Βινσάντο στην Κουζίνα
Το Βινσάντο ταιριάζει απόλυτα σε συνταγές με ψαρονέφρι, φιλέτο μοσχαριού, γλυκά με ξερά φρούτα,
σοκαλάτα, ζαμπαγιόνε και κρέμες και γενικά όπου θα βάζατε ένα γλυκό αρωματικό κρασί!

 

Προτάσεις και Επιλογές

Vinsanto Χατζηδάκη
Πλούσιο και παχύ με αρώματα εσπεριδοειδών και σοκολάτας.
Συνοδεύει ξηρούς καρπούς και στεγνά γλυκά..
Τιμή: Περίπου 16 ευρώ

Vinsanto Kamaritis Κουτσογιαννόπουλου
Γεύσεις γλυκιάς σταφίδας, τρούφας. μαλακό και βελούδινο στο στόμα.
Συνοδεύει μπισκότα, γλυκά κράκερ φρούτα και παγωτό.
Τιμή: Περίπου 17 ευρώ

Vinsanto Αντωνίου
Σταφυλένιο και βελούδινο.
Συνοδεύει πικάντικα τυριά με προτίμηση στο ροκφόρ, αλλά πίνεται και ως απεριτίφ.
Τιμή: Περίπου 18 ευρώ


Vinsanto Ηλιόπουλου

Κεχριμπαρένιο χρώμα με πορτοκαλόχρωμες ανταύγειες.
Γεύσεις βερίκοκου, μελιού, αποξηραμένων φρούτων.
Διάρκεια ζωής 5 χρόνια ακόμα.
Τιμή: Περίπου 18 ευρώ


Vinsanto Γαβαλά

Παχύρρευστο, αρωματικό σε φόντο μελιού.
Συνοδεύει φρούταμε φρούτα και σερβίρεται ως απεριτίφ.
Τιμή: Περίπου 19 ευρώ


VINSANTO 2002

Κτήμα Σιγάλα Α.Ε.
Ποικιλία: Ασύρτικο & Αηδάνι
Πολυσύνθετο μπουκέτο αρωμάτων, όπου ξεχωρίζουν κυδωνόπαστο, γλυκό πορτοκάλι, καφές, σταφίδα και βότανα.
Συνοδεύει επιδόρπια.
Διάρκεια ζωής 5 χρόνια ακόμα.
Τιμή: Περίπου 20 ευρώ


Vinsanto Σιγάλα

Χρυσαφένιο πορτοκαλί χρώμα με λαμπερές ανταύγειες.
Πλούσιο με εξαιρετική δομή και γευστική διάρκεια.
Συνοδεύει δυνατά τυριά.
Επιδέχεται μακρά παλαίωση.
Τιμή: Περίπου 28 ευρώ


Vinsanto Αργυρού

Το πιο παλιό και ακριβό της αγοράς.
Βαθύ χρώμα, αρώματα ξηρών καρπών και σοκολάτας.
Σερβίρεται μετά το φαγητό, στους 16ο.
Τιμή: Περίπου 53 ευρώ

Join the Conversation

  1. Μάρω says:

    Vinsanto Argyrou.. Με διαφορά το καλύτερο!!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Like
Close
Cook & Eat with Funkycook © Copyrights 2022. All rights reserved.
Close