Μια παραδοσιακή βασιλόπιτα της Ελληνικής Κουζίνας με γλυκιά γέμιση από ξηρούς καρπούς και φέτα, σίγουρα μοιάζει περίεργη αλλά είναι υπέροχη!
Συνήθως στην Θεσσαλία η βασιλόπιτα είχε την μορφή πίτας και μάλιστα αλμυρής, λόγω της παραγωγής τυριού της περιοχής!
Βέβαια κατά τόπους υπήρχε και η προσθήκη του γλυκού στοιχείου, όπως η
Βασιλόπιτα από την περιοχή της Λάρισας, από όπου είναι και η παρακάτω συνταγή!
Αν φέτος θέλετε μια διαφορετική βασιλόπιτα δοκιμάστε την, η γεύση της και ο
συνδυασμός υλικών είναι υπέροχος!
Καλή χρονιά σε όλα τα σπιτικά με πολλές ευχές… και μην παραλείψετε να βάλετε
το νόμισμα!
Παραδοσιακή βασιλόπιτα με φέτα και ξηρούς καρπούς Recipe
By 29 Δεκεμβρίου, 2012
Published:- ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΓΙΑ: 1 (10-12 Servings)
- ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 15 mins
- ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ: 50 mins
- ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ: 1 hr 5 mins
Μια παραδοσιακή βασιλόπιτα της Ελληνικής Κουζίνας με γλυκιά γέμιση από …
Υλικά
- 500 gr. φύλλο κρούστας
- 600 gr. φέτα
- 150 gr. ζάχαρη
- 150 gr. σταφίδες
- 200 gr. σύκα αποξηραμένα
- 2 αυγά
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- ¼ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
- Σουσάμι
- Ελαιόλαδο ή Βούτυρο για την επάλειψη
Οδηγίες
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C Κελσίου.
Σε ένα μπωλ θρυμματίζουμε την φέτα, προσθέτουμε τα αυγά, το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε.
Σε ένα άλλο μπωλ ρίχνουμε τις σταφίδες, την ζάχαρη, την κανέλα και τα σύκα ψιλοκομμένα. - Λαδώνουμε μια φόρμα δαχτυλίδι, 25 cm. και στρώνουμε 3 φύλλα, τα οποία λαδώνουμε καλά και βάζουμε το νόμισμα!
Ξεκινάμε την γέμιση των φύλλων.
Μετράμε τα φύλλα και υπολογίζουμε να κρατήσουμε 2 φύλλα για το τέλος.
Απλώνουμε μερικές κουταλιές από το μείγμα της φέτας και προσθέτουμε 3-4 κουταλιές της σούπας από το μείγμα σύκου-σταφίδας, συνεχίζουμε τις στρώσεις μέχρι να τελειώσουν τα υλικά, λαδώνοντας πάντα τα φύλλα. - Τέλος βάζουμε τα τελευταία φύλλα λαδώνουμε και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε την πίτα μας στους 180°C Κελσίου, στις αντιστάσεις για περίπου 45-50 λεπτά. - Αφήνουμε την βασιλόπιτα να κρυώσει , ξεφορμάρουμε και την τοποθετούμε σε μεγάλη πιατέλα.
Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη!
Και του χρόνου!
- ΚΟΥΖΙΝΑ:: Ελληνικη
- ΤΥΠΟΣ: Χριστουγεννιάτικες Συνταγές
- ΕΠΙΠΕΔΟ:: Εύκολο
Καλή Πρωτοχρονιά!!
Στο χωριό μου δεν φτιάχναμε βασιλόπιτα τα παλιά χρόνια αλλά μια πίτα με φύλλα η οποία περιείχε το φλουρί αλλά και άλλα σύμβολα της γεωργικής υπαίθρου.
Καλή Πρωτοχρονιά!!
Στο χωριό μου δεν φτιάχναμε βασιλόπιτα τα παλιά χρόνια αλλά μια πίτα με φύλλα η οποία περιείχε το φλουρί αλλά και άλλα σύμβολα της γεωργικής υπαίθρου.