Τα μαυρομάτικα φασόλια, τα έχω στη γευστική μου μνήμη ως σούπα που, ναι μεν,θύμιζει φασολάδα αλλά σερβίρονταν με ξύδι, όπως οι φακές. Βέβαια αυτά θα τα πούμε παρακάτω, για την ώρα σημείωσε τη συνταγή για φασόλια μαυρομάτικα, ρύζι και καραμελωμένα κρεμμύδια.

Τα μαυρομάτικα φασόλια λοιπόν, τα μαγείρευε η γιαγιά μου σα σούπα, η αλήθεια είναι μια… πως αυτή η σούπα ήταν «μαρτύριο».

Στα παιδικά μου μάτια η, σχεδόν, νερόβραστη κόκκινη σούπα με τη ρίγανη και το λάδι να επιπλέουν, δεν είχα και τόσο άδικο, αρκετά χρόνια συνέχιζα να την απεχθάνομαι και μαζί της, τα μαυρομάτικα φασόλια που δυστυχώς δεν τα είχα δοκιμάσει ποτέ αλλιώς.

Κάποια στιγμή, σε κάποιο περιοδικό της εποχής – πριν το μιλένιουμ- βρήκα μια συνταγή για σαλάτα πιάζ.. αυτό ήταν!

Τα μαυρομάτικα φασόλια για κάποιο άγνωστο λόγο μου άρεσαν πολύ, όντως!

Αρκετά χρόνια αργότερα μέσα από την ενασχόλησή μου ως food blogger ανακάλυψα υπέρχοχες συνταγές για μαγειρευτά με μαυρομάτικα φασόλια!

Έχω δοκιμάσει τις περισσότερες και μπορώ να πω πως δύο συνταγές, εκτός από τα πιάζ λατρεύω, η μια συνταγή είναι τα μαυρομάτικα φασόλια με ρύζι που είναι φανταστικά και πολύ χορταστικά ενώ η δεύτερη είναι μια καλαματιανή συνταγή φασόλια μαυρομάτικα με χόρτα (σέσκουλα, σπανάκια ζωχιούς, αντίδια.. ό,τι έχει η εποχή).

Όσο απολαμβάνω τα υπέροχα μαυρομάτικα φασόλια με ρύζι και αρκετά καραμελωμένα κρεμμύδια, που είναι φαγητό μούρλια για την εποχή, σκέφτομαι, πως θα ήθελα να δώσω μια νέα ευκαιρία στα μαυρομάτικα σούπα, μέσα από τη δική μου εμπειρία πια και να τα «διορθώσω» τη γευστική μου μνήμησίγουρα τους αξίζει  🙂



 Φασόλια Μαυρομάτικα με Ρύζι και Καραμελωμένο Κρεμμύδι

Συνταγή: Φασόλια Μαυρομάτικα με Ρύζι και Καραμελωμένα Κρεμμύδια

Κατηγορία Συνταγής: Γεύμα, Μαγειρευτά, Νηστίσιμο-Veggie,
Χρόνος Εκτέλεσης: 60 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 50λεπτά
Ποσότητα: 4-5 άτομα

Υλικά

200 γρ. φασόλια μαυρομάτικα
70 γρ. ρύζι καρολίνα
3 κρεμμύδια ξερά
350 ml. ζωμό λαχανικών
50 ml. ελαιόλαδο ΑΛΤΙΣ Καλαμάτα
1 κουταλιά της σούπας λευκό ξύδι βαλσαμικό
1 φύλλο δάφνη
½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο
Φρέσια ρίγανη
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι

Εκτέλεση Συνταγής

Βήμα 1: Βράζουμε τα φασόλια για 10 και αφού τους αλλάξουμε νερό, τα βάζουμε να βράσουν, πάλι σε άφθονο νερό, με το δαφνόφυλλο μέχρι να μαλακώσουν και τα στραγγίζουμε.

Βήμα 2: Κόβουμε τα 2 κρεμμύδια σε φέτες και τα βάζουμε σε ένα τηγάνι με 2 κουταλιές της σούπας από το ελαιόλαδο. Καραμελώνουμε τα κρεμμύδια σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά και κατόπιν προσθέτουμε το ξύδι.

Βήμα 3: Σε ένα δεύτερο βαθύ τηγάνι σωτάρουμε το τρίτο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ρύζι για 1 λεπτό, προσθέτουμε τα φασόλια, το ζωμό, αλάτι, πιπέρι και το κύμινο.

Βήμα 4: Βράζουμε για περίπου 20 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να χυλώσει το ρύζι και προσθέτουμε τα καραμελωμένα κρεμμύδια και λίγη φρέσκια ρίγανη.

Σερβίρουμε τα μαυρομάτικα φασόλια με ρύζι ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Σημειώσεις για τη συνταγή:
– Μπορούμε να προσθέσουμε στο φαγητό ντομάτα
– Στο φαγητό ταιριάζει εξίσου καλά ο φρέσκος κόλιανδρος και ο μάραθος
– Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ρύζι μπασμάτι
– Εδώ μπορείς να δεις περισσότερες συνταγές για φασόλια μαυρομάτικα

Μαυρομάτικα Φασόλια με Ρύζι Συνταγή

Συνταγές για Φασόλια Μαυρομάτικα

Συνταγή για Καραμελωμένα Κρεμμύδια

Συνταγές για Φασουλόρυζο

Φασόλια Μαυρομάτικα Συνταγή

Ρύζι με Φασόλια Συνταγές