Μελωμένο μπριάμ με ξύδι βαλσαμικό, η πιο νόστιμη συνταγή για μπριαμ που έχει φτιάξει μέχρι τώρα!
Μία ώρα και κάτι αρκεί για να ετοιμάσεις ένα μοναδικό καλοκαιρινό γεύμα για όσους θα ήθελες να ευχαριστήσεις!
Πραγματικά, σε μόλις μια ώρα και κάτι ετοιμάστηκαν το επικό καλοκαιρινό μπριάμ με ξύδι βαλσαμικό και ο γαύρος μαρινάτος.
Σπας καμιά φορά το κεφάλι σου να μαγειρέψεις κάτι για τους αγαπημένους σου.
Σκέφτεσαι πως θα τους εντυπωσιάσεις και όμως το απλό, το λιτό φαγητό με υλικά της εποχής είναι το «κλειδί», κάπως έτσι ετοιμάστηκε μια μικρή γευστική φιέστα από το «πουθενά».
Το μπριάμ κάποτε δεν μου άρεσε καθόλου, όμως τώρα ξέρω καλά τι έφταιγε, το μπριάμ θέλει μεράκι και όχι να τα «βάλεις» όλα σ΄ένα ταψί και στο φούρνο, θέλει το σωστό-ομοιόμορφο κόψιμο, λίγα μυρωδικά, γλυκά κρεμμύδια, λίγη ντομάτα και αν γίνεται λαχανικά ολόφρεσκα.
Ευτυχώς είμαι πολύ τυχερή γιατί τα λαχανικά που βλέπεις στις φωτογραφίες παρακάτω, όπου έφτιαξα το μπριάμ, δεν είναι τόσο εμφανίσιμα μεν αλλά έχουν μεγαλώσει στο μποστάνι μας και μου τα στέλνουν όλο το καλοκαίρι, μακάρι να μπορούσα να σου περιγράψω πόσο «μέλι» έγινε αυτό το μπριάμ χάρη σ΄αυτά!
Μαζί με μια χούφτα μπάμιες πρόσθεσα και λίγο παλαιωμένο βαλσαμικό, που ήρθε και μέλωσε φτάνοντας την απόλαυση του μπριάμ ακόμη πιο «ψηλά» και αν σκέφτεσαι πως από αυτή τη συνταγή για μπριάμ λείπει μόνο λίγη φέτα στο τέλος, θα σε παραπέμψω στον γαύρο τον μαρινάτο.
Ο συνδυασμός αυτών των δύο, λαχταριστός!
Άσε που ο μαρινάτος γαύρος φτιάχνεται, όπως είπα και παραπάνω στο άψε-σβήσε.
Πάντως αν με ρωτήσεις τι μας έλειψε από εκείνο το γεύμα, αυτό ήταν ένα τραπεζάκι στην ακροθαλασσιά και εκείνη η μεσημεριανή «πείνα» μετά το μπάνιο.
Μπριάμ με Ξύδι Βαλσαμικό
Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 60 λεπτά
Ποσότητα: 4-5 άτομα
Υλικά
Για το μπριαμ
2 μελιτζάνες
2-3 κολοκυθάκια
2 πατάτες
2 πιπεριές
2 ξερά κρεμμύδια
2 χουφτές μπάμιες
1 σκελίδα σκόρδο
2 ντομάτες
100 γρ. τοματοχυμό
80 γρ. ελαιόλαδο
50 γρ. ξύδι βαλσαμικό + 1 κουταλιά της σούπας
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
1 κλωναράκι φρέσκια ρίγανη, προαιρετικά
Αλάτι
Για τον γαύρο
250 γρ. γαύρο
Αλάτι θαλασσινό
2 σκελίδες σκόρδο
Κόκκους πιπέρια
Ξύδι λευκό
2-3 κλωναράκια μαϊντανό ή σέλινο
Ελαιόλαδο
Εκτέλεση Συνταγής
Για το γαύρο
Επιλέγουμε ολόφρεσκο γαύρο και κόβουμε τα κεφάλια και καθαρίζουμε καλά τον γαύρο από τα εντόσθια , τον ξεπλένουμε και τον φιλετάρουμε, αφαιρώντας την ραχοκοκαλιά τραβώντας απαλά. Τον τοποθετούμε σε τρυπητό για 10 λεπτά.
Καλύπτουμε ένα σκεύος με αλάτι και ακουμπάμε τα φιλέτα, καλύπτουμε ξανά με αλάτι και αφήνουμε στην άκρη για 40 λεπτά. Το ξεπλένουμε και τον τοποθετούμε σε ένα μπωλ στο οποίο προσθέτουμε το ξύδι να τον καλύπτει και τον αφήνουμε για 15 λεπτά.
Στραγγίζουμε από το ξύδι και σερβίρουμε το γαύρο με ψιλοκομμένο σκορδάκι, ελαιόλαδο και λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Για το μπριάμ
Ψιλοκόβουμε τις ντομάτες και την ανακατεύουμε με τον τοματοχυμό.
Κόβουμε τα κρεμμύδια σε ροδέλες, τα σοτάρουμε με το ¼ από το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά μέχρι να καραμελώσουν, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, το σκόρδο σε φέτες, τη ρίγανη, τη ντομάτα, 100 γρ. νερό και το βαλσαμικό, μόλις πάρει μια βράση αποσύρουμε.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C μαζί με το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε για το μπριάμ. Σ΄ένα τηγάνι σοτάρουμε με λίγο ελαιόλαδο τις μπάμιες και τις σβήνουμε με την 1 κουταλιά της σούπας βαλσαμικό.
Κόβουμε όλα τα υπόλοιπα λαχανικά σε μέτριες φέτες σ΄ένα μπολ τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και το βασιλικό, ενώ ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε.
Βγάζουμε το ταψί προσεκτικά από το φούρνο, του προσθέτουμε τη μισή ποσότητα των κρεμμυδιών, επάνω στρώνουμε τα λαχανικά και τέλος τα υπόλοιπα κρεμμύδια, τέλος περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Βρέχουμε και στύβουμε ένα φύλλο αντικολλητικό χαρτί και καλύπτουμε το ταψί, ψήνουμε για 30 λεπτά το φαγητό, κατόπιν βγάζουμε το χαρτί και συνεχίζουμε για άλλα 30 λεπτά το ψήσιμο.
Σερβίρουμε με το μπριάμ ζεστό ή κρύο με τον μαρινάτο γαύρο και μια δροσερή ΑΛΦΑ Weiss!
Σημειώσεις για τη συνταγή
– Μπορούμε να φτιάξουμε το φαγητό και σε γάστρα
– Χρησιμοποιούμε τα λαχανικά σε αναλογία τέτοια ώστε να είναι σχεδόν ίσα σε ποσότητα
– Στον πάτο του ταψιού μπορούμε να στρώσουμε και φέτες ντομάτας
– Ο γαύρος διατηρείται και στο ψυγείο, καλυμμένος με ελαιόλαδο και σε γυάλινο σκεύος που κλείνει καλά