Πολίτικα κεφτεδάκια με πλιγούρι

7.4K

Άπειρα φαγητά στο μυαλό μας και στην καρδιά μας αλλά θεωρώ πως τα κεφτεδάκια είναι από τα πιο αξεπέραστα γιατί ειλικρινά ποιος μπορεί να αντισταθεί σε αυτά, σε αυτή την εκδοχή θα τα βρεις πολίτικα κεφτεδάκια, ζυμωμένα με πλιγούρι!

Στο τεύχος Οκτωβρίου για το Olive Magazine που κυκλοφορεί με το Πρώτο Θέμα, και κάθε μήνα μπορείς να βρεις τις συνταγές μου, είχαμε αφιέρωμα στις γυναίκες.

Σε όλες εκείνες που θαυμάζουμε, ταυτιζόμαστε, μας εμπνέουν, τις έχουμε στην καρδιά μας.

Έτσι λοιπόν θυμήθηκα το story πίσω από αυτά τα πολίτικα κεφτεδάκια.

Η κυρία Κατίνα η πολίτισσα, μια γυναίκα σαν την τηλεοπτική Λωξάντρα μοναδική μαγείρισσα, σε αντίθεση όμως με εκείνη δεν της έπαιρνες κουβέντα για συνταγές.

Αυτό που με ενθουσίαζε όμως μαζί της ήταν πως όταν τη ρωτούσαν για τις συνταγές της την άκουγα να λέει:

«Και να στο πω δεν θα είναι ίδιο, άλλο χέρι, άλλο νοιάξιμο, άλλα υλικά, άλλη κατσαρόλα».

Πλέον ταυτίζομαι μαζί της.. σχεδόν.

Δεν αρκεί μόνο μια καλή συνταγή, χρειάζεται αντίληψη, καλή πρώτη ύλη και να δώσεις χρόνο σε κάθε φαγητό.

Τα πολίτικα κεφτεδάκια, βασισμένα σε εκείνα τα μοναδικά, πεντανόστιμα κεφτεδάκια της που σίγουρα είχαν πλιγούρι στα συστατικά τους, τα υπόλοιπα στο περίπου..

Λεπτομέρειες που αναδεικνύουν τη συνταγή

Τα κεφτεδάκια είναι ή έστω μοιάζει κάτι πολύ απλό στη μαγειρική, όμως σκέψου πόσα αδιάφορα κεφτεδάκια έχεις δοκιμάσει.

Τώρα αναρωτήσου τί είναι αυτό που κάνει μια συνταγή για κεφτεδάκια ακαταμάχητη!

Ο κιμάς

Ξεκινώντας από το βασικό υλικό που είναι ο κιμάς, ο οποίος παίζει τον σημαντικότερο ρόλο στην επιτυχία.

Συνήθως, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, ο κιμάς που επιλέγουμε είναι μοσχαρίσιος άπαχος και αυτό το “άπαχος” είναι ένα από τα βασικά λάθη.

Ο κιμάς για τα κεφτεδάκια πρέπει να έχει το “λιπάκι” του, αν όχι, τότε χρειάζεται να προσθέσουμε ελαιόλαδο.

Άλλωστε γι΄αυτό και τα κεφτεδάκια από ανάμεικτο κιμά γίνονται πιο αφράτα λόγω λιπαρότητας του χοιρινού κιμά.

Σαφώς είναι πιο νόστιμα γιατί ο χοιρινός κιμάς είναι πιο εύγευστος, σε σχέση με το μοσχάρι, ενώ ο αρνίσιος κιμάς είναι ακόμη νοστιμότερος.

Η τελική επιλογή είναι δική σου και πάντα να θυμάσαι πως το ελάχιστο λιπάκι του κιμά δεν θα “φέρει” την καταστροφή στη διατροφή μας.

Το πλιγούρι

Ποια είναι η χαρακτηριστική διαφορά ανάμεσα στο πλιγούρι, το ψωμί ή τη φρυγανιά στον μείγμα του κιμά;

Το πλιγούρι διατηρεί την κρεατένια τους γεύση, αυτό θα σε ενθουσιάσει και ίσως θα σου θυμίσει του παλιούς “κρεατοκεφτέδες”, αν έχει τύχει να τους δοκιμάσεις.

Δεν θα τους “σφίξει” όπως τα υπόλοιπα 2 υλικά, νιώθουμε την υφή και όχι μια μάζα που συχνά μας θυμίζει όχι κεφτέδες αλλά ψωμοκεφτέδες.

Τα μυρωδικά και λίγα ακόμη μυστικά

Κεφτέδες χωρίς δυόσμο δεν γίνονται και εδώ υπάρχουν δύο επιλογές.

Φρέσκος δυόσμος για πιο μυρωδάτη και έντονη γεύση ή ο αποξηραμένος για πιο διακριτική παρουσία.

Αν σου αρέσουν οι πιο έντονες γεύσεις δοκίμασε και τη μέντα, υπενθυμίζω την συνταγή για τους κεφτέδες Μυτιλήνης με μέντα και ούζο!

Ένα ακόμη συστατικό που παίζει σπουδαίο ρόλο είναι το κρεμμύδι.

Και αν πρέπει να πω κάτι γι΄αυτό είναι: ΜΗ ΚΟΒΕΙΣ ΤΟ ΚΡΕΜΜΥΔΙ ΣΤΟ ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΗΜΑ.

Ξέρω είναι ευκολία αλλά είναι το ίδιο λάθος με το να το ψιλοκόβεις σε κυβάκια.

Απλά το τρίβεις στον ρεντέ δηλαδή τη χοντρή πλευρά του τρίφτη.

Από μπαχαρικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις κύμινο ή κανέλα, χωρίς υπερβολές.

Το ζύμωμα και το πλάσιμο

Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Εδώ να πούμε πως το καλό ζύμωμα του κιμά είναι το ίδιο βασικό με την “ξεκούραση” και το πλάσιμο.

Επειδή όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε διαφέρουν “σε κάθε κουζίνα” θα πρέπει ο κιμάς να μη βγάζει υγρά στο ζύμωμα και να “στέκεται”.

Όσο περισσότερο “μαριναριστεί” το μείγμα του κιμά τόσο πιο νόστιμα τα κεφτεδάκια!

Για το πλάσιμο η μόνη συμβουλή είναι να είναι ομοιόμορφα σε μέγεθος.

Το μαγείρεμα στο τηγάνι ή στον φούρνο

Ας μη σταθούμε στο γεγονός ότι τα τηγανητά κεφτεδάκια είναι ΟΝΕΙΡΙΚΑ.

Όποτε βρεθούν μπροστά μου τα “τσακίζω” αλλά στο σπίτι μαγειρεύω τα κεφτεδάκια στον φούρνο.

Στο τηγάνι άφθονο καυτό ελαιόλαδο και σταδιακό τηγάνισμα για χρυσαφένια και τραγανά κεφτεδάκια.

Στον φούρνοκαλή προθέρμανση και λαδωμένα χέρια στο πλάσιμο!

Θα τα λατρέψεις τα πολίτικα κεφτεδάκια όπως και να τα μαγειρέψεις η γεύση και η υφή τους είναι μοναδική!


Εύα

Ποσότητα / Μερίδες: 6
Χρόνος Προετοιμασίας40 minutes
Χρόνος Μαγειρέματος20 minutes
Είδος ΓεύματοςΠαραδοσιακά
Είδος ΚουζίναςΕλληνική
Κουζίνα Ελληνική

Πολίτικα κεφτεδάκια με πλιγούρι

Εκτυπώση Συνταγής
Συνταγή για κεφτεδάκια, που "έρχονται" από την Πολίτικη Κουζίνα, αυτό που τα κάνει ξεχωριστά είναι το πλιγούρι και το πλούσιο άρωμα του δυόσμου!

Υλικά

Για τα κεφτεδάκια
  • 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 200 γρ. κιμά χοιρινό
  • 120 γρ. πλιγούρι
  • 2 κρεμμύδια, τριμμένο στον ρεντέ
  • 1 ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • ¾ κ.γ. κύμινο
  • 1 μεγάλο αυγό
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. ξύδι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Αλάτι
Επιπλέον θα χρειαστούμε
  • 3 κ.σ. αλεύρι για το τηγάνισμα
  • Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Διαδικασία

  • Βάζουμε το πλιγούρι σε ένα μπολ, προσθέτουμε 250ml καυτό νερό και το μουλιάζουμε για 15'.
  • Κατόπιν στραγγίζουμε το πλιγούρι, αν τυχόν δεν έχει απορροφήσει όλο το νερό.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για τα κεφτεδάκια, ζυμώνουμε τον κιμά και τον αφήνουμε για 15’ στην άκρη.
Για τα τηγανητά κεφτεδάκια
  • Πλάθουμε και αλευρώνουμε τους κεφτέδες.
  • Βάζουμε σε μεγάλο τηγάνι το λάδι να ζεσταθεί καλά και τηγανίζουμε τα κεφτεδάκια, και από τις δύο πλευρές, μέχρι να πάρουν χρώμα.
  • Τους ακουμπάμε μερικά λεπτά σε απορροφητικό χαρτί και τους σερβίρουμε ζεστούς.
Για τα κεφτεδάκια στον φούρνο
  • Με λαδωμένα χέρια πλάθουμε κεφτέδες και τους ακουμπάμε σε δίσκο ψησίματος που έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί.
  • Ψήνουμε τα κεφτεδάκια, σε πολύ καλά προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις στους 200ο C για περίπου 25' και σερβίρουμε.

Σημειώσεις για τη συνταγή

- Αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε ανάμεικτο κιμά, χρησιμοποιούμε μόνο από μοχάρι ή από κοτόπουλο
- Μπορούμε να ετοιμάσουμε μια σάλτσα ντομάτας για να συνοδεύσουμε τα κεφτεδάκια
- Χρησιμοποιούμε τη συνταγή για να φτιάξουμε ρολό κιμά ή μπιφτέκια
-ΕΔΩ μπορείτε να δείτε και άλλες συνταγές για κεφτεδάκια

Κεφτεδάκια στον φούρνο με πλιγούρι

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ψήφοι Συνταγής




Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Like
Close
Cook & Eat with Funkycook © Copyrights 2022. All rights reserved.
Close