Παραδοσιακό σιροπιαστό ρεβανί από την Βέροια

31.1K

Καιρό τώρα έψαχνα να βρω την “σωστή” συνταγή για ραβανί, όχι όποιο – όποιο ρεβανί,  αλλά αυτό από την Βέροια, και όσοι το έχετε δοκιμάσει ξέρετε καλά ότι αυτή είναι η καλύτερη συνταγή για ρεβανί σκέτος αφρός!

Το παραδοσιακό ραβανί ή ρεβανί είναι από τα πιο γιορτινά και εύκολα γλυκά, από τις πιο αγαπημένες συνταγές κεράσματος της Ελληνικής Κουζίνας.

Το συγκεκριμένο δε αποτελεί το “στολίδι” της Μακεδονίτικης Κουζίνας ειδικά της τοπικής κουζίνας στη Βέροια και φυσικά όσο και να αναζητάς την “αυθεντική” συνταγή χάνεσαι σε αμέτρητες απόψεις.

Θεωρώ πως ραβανί χωρίς σιμιγδάλι και γιαούρτι δεν γίνεται, αρωματίζεται πάντα με ξύσμα λεμονιού και έχει αρκετό σιρόπι.

Η συνταγή που αποφάσισα να επιλέξω, να την δοκιμάσω και να μοιραστώ μαζί σας  είναι το ραβανί από την Βέροια.

Είναι η συνταγή για ραβανί που ζήτησα από την Έλλη Νικολαΐδου – Σερασίδου, γνήσια Μακεδονίτισσα.

Η συμβουλή της: να μην αλλάξω τίποτα από την συνταγή, το τήρησα και την ευχαριστώ πάρα πολύ.

Εννοείται ότι το ίδιο πρέπει να κάνετε κι εσείς, να μην αλλάξετε τίποτα και να απολαύσετε το καλύτερο παραδοσιακό σιροπιαστό ραβανί που φτιάξατε ποτέ!

Υλικά

Για το Ρεβανί 

340 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
125 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
180 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
250 γρ. φυτικό λάδι
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, σε θερμοκρασία δωματίου
4 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
2 κάψουλες βανιλλίνη
1 κουταλιά της σούπας ξύσμα λεμονιού
1 ½ κουταλάκι του γλυκού baking powder
¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Για το Σιρόπι   

700 γρ. ζάχαρη
650 γρ. νερό
Φλούδες λεμονιού

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C .

Στο μίξερ χτυπάμε το σπορέλαιο με την ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν, προσθέτουμε το γιαούρτι και συνεχίζουμε το χτύπημα σε μέτρια ταχύτητα.

Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά, την βανίλια και το ξύσμα.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το σιμιγδάλι, το αλεύρι, το αλάτι και το baking powder.

Προσθέτουμε τα υλικά κοσκινισμένα στο μείγμα και ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν.

Λαδώνουμε και αλευρώνουμε καλά ένα μέτριο ταψί 28-30 εκ. και προσθέτουμε το μείγμα.

Αφήνουμε 30′ και κατόπιν ψήνουμε το ρεβανί για 45 λεπτά στους 180°C.

Μόλις βάλουμε το γλυκό να ψηθεί βράζουμε σε μέτρια φωτιά τα υλικά για το σιρόπι για 5′.

Όταν το ρεβανί είναι έτοιμο, και ζεστό, το σιροπιάζουμε κουταλιά-κουταλιά.

Αφήνουμε αρκετές ώρες ή ακόμη καλύτερα όλο το βράδυ ώρες να απορροφήσει το σιρόπι.

Αν θέλουμε το βάζουμε στο ψυγείο, ανάλογα την εποχή,  και σερβίρουμε!

Σημειώσεις για τη συνταγή

– Το λεμόνι που θα πάρουμε το ξύσμα πρέπει να είναι ακέρωτο

– Αφήνουμε οπωσδήποτε το ρεβανί 30′ στην άκρη πριν το φουρνίσουμε για να πάρει και το σιμιγδάλι την απαραίτητη υγρασία

– Το γιαούρτι πρέπει να είναι στραγγιστό αγελαδινό

Εδώ μπορείτε να δείτε και άλλα σιροπιαστά γλυκά και εύκολα γλυκά ταψιού

Ρεβανί Βεροίας

Join the Conversation

  1. Το έφτιαξα και μόλις το σιρόπιασα! Ανυπομονώ να το δοκιμάσω! 🙂

  2. Το εφτιαξα και ειναι τελειο!Αντικατεστησα το αλευρι+μπε'ι'κιν με φαρινα και εγινε θε'ι'κο!

  3. Παναγιώτης says:

    Δεύτερη συνταγή ζαχαροπλαστικής που ακολουθώ από το funkycook (μετά το κέικ με λεμόνι και γλάσο) και πάλι έμεινα πολύ ευχαριστημένος.
    Κατανοητή και εύκολη στην εκτέλεση, με εξαιρετικό αποτέλεσμα. Θα κρατήσω τη βασική συνταγή και θα δοκιμάσω διαφορετικά αρωματικά. πχ μαστίχα Χίου ή ινδική καρύδα.
    Ευχαριστώ πολύ.

  4. Floralia says:

    anti gia glukozi mporoume na baloume kati allo gia na desei to siropi?

    1. Floralia δεν χρειάζεται να βάλεις κάτι απλά πρόσθεσε 50 gr. επιπλέον ζάχαρη!

  5. Αφροδίτη Ράντου says:

    Το σιρόπι πόσα λεπτά το βράζουμε? το γλυκό το σιροπιάζουμε κρύο ή ζεστό?

    1. Kαλημέρα Αφροδίτη,

      από τη στιγμή που θα πάρει την πρώτη βράση μειώνουμε τη θερμοκρασία και το βράζουμε για 5 λεπτά, δεν ανακατεύουμε καθόλου.
      Το σιρόπι πρέπει να είναι χλιαρό και το γλυκό ζεστό.

      Καλή επιτυχία!
      Εύα

  6. Hello, I’ve been making it for the past four months, about twice a month, and it’s delicious
    very easy to make. The only negative is too many calories, but who cares, one life to live.
    Thanks for the great recipe.
    Marie

  7. Great recipe, I make it once a month since I discovered your site. It’s gone within a couple of days.
    I place it in the refrigerator until it gets cold and then we start serving it, tastes great cold.
    Thanks,
    Marie

  8. Νάνσυ says:

    Πολύ καλή συνταγή. Αφράτο, σωστά σιροπιασμένο και πεντανόστιμο. Μπράβο!

    1. Σας ευχαριστώ, όντως είναι πάρα πολύ πετυχημένο, όσοι το φτιάχνουν το λατρεύουν! Καλοφάγωτο <3

  9. Θέλω να σας ευχαριστήσω. Αυτή η συνταγή είναι αψογι. απο τα 100 που έχω δοκιμάσει. Ο κ. Μαμαλάκη δημοσίευσε και αυτος αυτή τη συνταγή

    1. Σας ευχαριστώ πολύ, εσάς και τον κ. Μαμαλάκη!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Like
Close
Cook & Eat with Funkycook © Copyrights 2022. All rights reserved.
Close