Καιρό τώρα ψάχνω να βρω την “σωστή” συνταγή για Ρεβανί,όχι όποιο – όποιο ρεβανί αλλά αυτό από την Βέροια!
Το ραβανί βέβαια είναι μια διαδεδομένη και αγαπημένη συνταγή στην Ελληνική Κουζίνα, το συγκεκριμένο δε αποτελεί το “στολίδι” της Μακεδονίτικης Κουζίνας και φυσικά όσο και να αναζητάς την “αυθεντική” συνταγή χάνεσαι σε αμέτρητες απόψεις.
Η συνταγή που αποφάσισα να επιλέξω, να την δοκιμάσω και να μοιραστώ μαζί σας εν τέλει είναι η συνταγή που ζήτησα από την Έλλη Νικολαίδου Σερασίδου, γνήσια Μακεδονίτισσα, η συμβουλή της: να μην αλλάξω τίποτα από την συνταγή, το τήρησα και την ευχαριστώ πάρα πολύ.
Υλικά
Για το Ρεβανί
340 gr. σιμιγδάλι χοντρό
125 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
180 gr. ζάχαρη
250 ml. σπορέλαιο
200 gr. γιαούρτι στραγγιστό
4 μεγάλα αυγά
1 κάψουλα βανίλια
1 κουταλιά της σούπας ξύσμα λεμονιού
1 ½ κουταλάκι του γλυκού baking powder
Για το Σιρόπι
800 gr. ζάχαρη
750 ml. νερό
Φλούδες λεμονιού
1 κουταλιά της σούπας γλυκόζη
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C Κελσίου.
Στο μίξερ χτυπάμε το σπορέλαιο με την ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν, προσθέτουμε το γιαούρτι και συνεχίζουμε το χτύπημα σε μέτρια ταχύτητα.
Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, την βανίλια και το ξύσμα. Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε το σιμιγδάλι, το αλεύρι και το baking powder.
Προσθέτουμε τα υλικά κοσκινισμένα στο μείγμα και ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν.
Λαδώνουμε και αλευρώνουμε καλά ένα μέτριο ταψί και προσθέτουμε το μείγμα.
Ψήνουμε για 45 λεπτά στους 180 °C Κελσίου.
Μόλις βάλουμε το ρεβανί να ψηθεί βράζουμε τα υλικά του σιροπιού. Όταν το ρεβανί είναι έτοιμο το σιροπιάζουμε κουταλιά κουταλιά.
Αφήνουμε 4 τουλάχιστον ώρες να απορροφήσει το σιρόπι και σερβίρουμε!
Το έφτιαξα και μόλις το σιρόπιασα! Ανυπομονώ να το δοκιμάσω! 🙂
Το εφτιαξα και ειναι τελειο!Αντικατεστησα το αλευρι+μπε'ι'κιν με φαρινα και εγινε θε'ι'κο!
Δεύτερη συνταγή ζαχαροπλαστικής που ακολουθώ από το funkycook (μετά το κέικ με λεμόνι και γλάσο) και πάλι έμεινα πολύ ευχαριστημένος.
Κατανοητή και εύκολη στην εκτέλεση, με εξαιρετικό αποτέλεσμα. Θα κρατήσω τη βασική συνταγή και θα δοκιμάσω διαφορετικά αρωματικά. πχ μαστίχα Χίου ή ινδική καρύδα.
Ευχαριστώ πολύ.
anti gia glukozi mporoume na baloume kati allo gia na desei to siropi?
Floralia δεν χρειάζεται να βάλεις κάτι απλά πρόσθεσε 50 gr. επιπλέον ζάχαρη!
Το σιρόπι πόσα λεπτά το βράζουμε? το γλυκό το σιροπιάζουμε κρύο ή ζεστό?
Kαλημέρα Αφροδίτη,
από τη στιγμή που θα πάρει την πρώτη βράση μειώνουμε τη θερμοκρασία και το βράζουμε για 5 λεπτά, δεν ανακατεύουμε καθόλου.
Το σιρόπι πρέπει να είναι χλιαρό και το γλυκό ζεστό.
Καλή επιτυχία!
Εύα
Hello, I’ve been making it for the past four months, about twice a month, and it’s delicious
very easy to make. The only negative is too many calories, but who cares, one life to live.
Thanks for the great recipe.
Marie
Great recipe, I make it once a month since I discovered your site. It’s gone within a couple of days.
I place it in the refrigerator until it gets cold and then we start serving it, tastes great cold.
Thanks,
Marie
Πολύ καλή συνταγή. Αφράτο, σωστά σιροπιασμένο και πεντανόστιμο. Μπράβο!
Σας ευχαριστώ, όντως είναι πάρα πολύ πετυχημένο, όσοι το φτιάχνουν το λατρεύουν! Καλοφάγωτο <3
Θέλω να σας ευχαριστήσω. Αυτή η συνταγή είναι αψογι. απο τα 100 που έχω δοκιμάσει. Ο κ. Μαμαλάκη δημοσίευσε και αυτος αυτή τη συνταγή
Σας ευχαριστώ πολύ, εσάς και τον κ. Μαμαλάκη!