Ελληνικός Καφές, o Παραδοσιακός

2.6K

Ελληνικός ή τούρκικος καφές είναι είδος καφέ που παρασκευάζεται από καβουρντισμένους κόκκους αλεσμένου καφέ σε λεπτή σκόνη, απαραίτητα ψήνεται σε μπρίκι και σερβίρεται ζεστός σε φλυτζάνι και πίνεται περισσότερο από κάθε άλλο είδος καφέ σε πολλές περιοχές της ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής, των Βαλκανίων και της Βόρειας Αφρικής.


Η ιστορία του καφέ

Η παρασκευή του καφέ με αυτόν τον τρόπο, χωρίς φιλτράρισμα δηλαδή, προέρχεται από τον αραβικό κόσμο.

Οι πρώτοι που παρασκεύασαν τέτοιου είδους καφέ ήταν οι Βεδουίνοι της Μέσης Ανατολής, οι οποίοι έβαζαν το σκεύος του καφέ πάνω στην άμμο, όπου κάλυπτε την στάχτη και τα κάρβουνα  για να παραμένουν αναμένα!

Γι’ αυτό υπάρχει και παράδοσιακα ο καφές ψήνεται πάνω σε άμμο (στη χόβολη) στα παραδοσιακά καφενεία.

Ονομασία
Στην Ελλάδα ήρθε κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και ονομάζονταν «τούρκικος», όμως λόγω του Κυπριακού, και ειδικά μετά απο 1974, η ονομασία άλλαξε οριστικά σε «ελληνικός καφές» !

Ο καφές σύχνα παίρνει την ονομασία του ανάλογα με την χώρα.

Στην Τουρκία, στα Βαλκάνια αλλά και στις χώρες που δεν καταναλώνεται αρκετά είναι γνωστός ως «τουρκικός καφές».
Επίσης αποκαλείται «αρμένικος καφές» στην Αρμενία, «αραβικός καφές» στην Μέση Ανατολή, ενώ στην Κύπρο «κυπριακός».

Η ποικιλία του καφέ
Ελληνικός Καφές σε Μπρίκι
Ο αγαπημένος μας καφές φτιάχνεται με χαρμάνι από τις ποικιλίες Arabica Santos, Rio και Robusta.
Η κάπως γλυκειά γεύση του καφέ οφείλεται στο καβούρντισμά του που γίνεται χωρίς αέρα, έτσι ώστε να ψηθει ο κόκκος καλά εξωτερικά και μέσα να παραμείνει λίγο άψητος.


Παρασκευή

Για να κάνουμε έναν πετυχυμένο ελληνικό κάφέ θα χρειαστούμε ένα αρωματικό χαρμάνι καφέ, ζάχαρη,ένα μπρίκι με στενό λαιμό κατά προτίμηση βράζεται στην χόβολη αλλά και το γκάζι θα δώσει πολύ καλά αποτελέσματα!

Συχνά και ιδιαίτερα παλιότερα στα καφενεία, όταν κάποιος παραγγείλει ελληνικό καφέ προσδίδει και τον ανάλογο χαρακτηρισμό!
Βαρύς γλυκός, πολλά βαρύς ή βαρύ γλυκός και όχι, είναι απλά «τεχνικές» και  αφορούν την επιτυχία στο καϊμάκι με ανεβοκατέβασμα του μπρικιού!

Το καϊμάκι είναι χαρακτηριστικό του ελληνικού καφέ και θεωρείται απαραίτητο για την επιτυχία του γι” αυτό πρέπει διατηρείται πηχτό κατά το σερβίρισμά του!

 

Οι κλασικές αναλογίες για ένα μικρό φλυτζάνι καφέ, ο “μονός” όπως λέγεται, είναι τα 75 ml. νερό και αναλόγως οι εξής ποσότητες ενώ στο διπλό φλυτζάνι καφέ οι δοσολογίες απλά διπλασιάζονται :

? σκέτος: 1 κουταλάκι του γλυκού καφέ
? με ολίγη: 1 κουταλάκι του γλυκού καφέ και 1/4 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
? μέτριος: 1 κουταλάκι του γλυκού καφέ και 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
? γλυκός: 1 κουταλάκι του γλυκού καφέ και 2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη


Tips για να πετύχουμε τον καλύτερο ελληνικό καφέ:

? Τα καλύτερα φλυτζάνια για να σερβίρουμε τον καφέ είναι τα χοντρά πορσελάνικα φλυτζάνια, έτσι ώστε να διατηρείται ζεστός περισσότερη ώρα.

? Το μπρίκι με στενό λαιμό είναι απαραίτητο γιατί ανακυκλώνει την θερμοκρασία κατά το ψήσιμο.

? Το ιδανικό είναι να ψηθεί ο καφές στην χόβολη, επειδή όμως αυτό, στο σπίτι, είναι δύσκολο επιλέγουμε γκάζι και χαμηλώνουμε όσο μπορούμε την ένταση της φωτιάς.

? Φουσκωνουμε τον καφέ δυο η τρεις φορές πριν τον αποσύρουμε απο την φωτιά.

? Πριν ρίξετε τον τα υλικά για τον καφε, αφηστε να ζεσταθεί λίγο το νερό.

? Μόλις αρχίζει να φουσκώνει ο καφές ρίξτε μέσα στο μπρίκι λίγο κρύο νερο για να παρατείνετε το ψήσιμο.

? Δέν πίνουμε τον καφέ πριν κάτσει το κατακάθι, με αυτό τον τρόπο δεν θα μας πειράξει στο στομάχι.

? Μπορούμε να προσθεσουμε διάφορα μυρωδικά και βότανα στον καφέ για να τον αρωματίσουμε ανάλογα με τα γούστα μας.Κάρδαμο, μαστίχα, κανέλα,βανίλια ή ό,τι σας αρέσει, μάλιστα οι ¶ραβες έριχναν ελάχιστο αλάτι για να βγάλουν περισσοτερο άρωμα!

? Μην επιλέγετε να προσθέσετε γάλα στον καφέ γιατί πολύ απλά θα γίνει βαρύς και θα αλλοιωθεί η γεύση και το φίνο άρωμά του!

? Κρατείστε τον καφέ σε βάζο από αλουμίνιο ή γυαλί που κλείνει ερμητικά και κατα προτίμηση στο ψυγείο έτσι θα διατηρηθεί ολόφρεσκος!

? Φροντίστε το κουταλάκι να είναι καθαρό και στεγνό όταν το βαζετε στο βάζο του καφέ!

? Παραδοσιακά ο ελληνικός καφές σερβίρεται με παγωμένο νερό, με λουκούμι ή γλυκό του κουταλιού!

Join the Conversation

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Like
Close
Cook & Eat with Funkycook © Copyrights 2022. All rights reserved.
Close