Πίτσα με Ζύμη Ολικής, Πέστο Πιπεριάς και Μανούρι

By 23 Ιουλίου, 2013
Published:- ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΓΙΑ: 2 πίτσες (8 Servings)
- ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 2 hrs 0 min
- ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ: 25-30 mins
- ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ: 2 hrs 25 mins
Μια εκπληκτική pizza με "γεύση" καλοκαιριού!
Την ζύμη ολικής άλεσης θα την λατρέψετε... αλλά το πέστο πιπεριάς θα σας ξετρελάνει σε συνδιασμό με την ελαφριά γεύση του τυριού!
Υλικά
- > Για την Ζύμη
- 200 αλεύρι ολικής άλεσης
- 100 αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1¼ νερό χλιαρό
- 8 gr. ξηρή μαγιά στιγμής
- ½ κουταλάκι του γλυκού, κοφτό, αλάτι
- 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
- 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- > Για την Σάλτσα Βάσης
- 400 gr. ντομάτες πομοντόρο ώριμες
- 1 κουταλιά της σούπας ξύδι
- 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
- 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- Ρίγανη ή θυμάρι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Αλάτι
- > Για το Πέστο
- 60 gr. πιπεριές κόκκινες
- 40 gr. τυρί παρμεζάνα
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 4 φύλλα βασιλικό πλατύφυλλο
- 1 κουταλάκι του γλυκού κουκουνάρι
- 2 κουταλιές της σούπας ξύδι
- 65 ml. ελαιόλαδο
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Επιπλέον θα Χρειαστείτε
- 300 gr. τυρί μανούρι
- 1 πράσινη πιπεριά
- Φύλλα βασιλικού
Οδηγίες
- H ζύμη με προζύμι
Διαλύουμε την μαγιά σε 3 κουταλιές της σούπας χλιαρό νερό και προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι, ανακατεύουμε και αφού το σκεπάσουμε με μία πετσέτα το αφήνουμε στην άκρη για μισή ώρα να "φουσκώσει". - Σε μία λεκάνη βάζουμε το αλεύρι και κάνουμε μία λακούβα όπου ρίχνουμε το προζύμι,το βούτυρο και το ελαιόλαδο, το αλάτι και το νερό χλιαρό.
- Η ολοκλήρωση της ζύμης
Ζυμώνουμε 5 λεπτά περίπου να γίνει μία ελαστική ζύμη, άν χρειαστεί προσθέουμε λίγο αλεύρι ακόμη.
Προσοχή η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και ας κολλάει λίγο στα χέρια!
Σκεπάζουμε την ζύμη και την αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 2 ώρες. - Κατόπιν χωρίζουμε την ζύμη σε 2 μέρη, τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπώλ, το οποίο σκεπάζουμε με νωπή πετσέτα και τυλίγουμε με σελοφάν.
Αφήνουμε την ζύμη στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου. - Τέλος ανοίγουμε την ζύμη μας σε αλευρωμένο πάγκο και με αλευρωμένα χέρια.
Δημιουργούμε μία στρογγυλή λεπτή βάση με τα χέρια μας ή με πλάστη και αφήνουμε περίπου 2 εκατοστά άκρη την οποία πιέζουμε με το δάχτυλο να δημιουργηθεί ένα "στεφάνι"γύρω από την βάση.
- Η σάλτσα βάσης
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τα υλικά της σάλτσας. Βράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα και να μην έχει υγρά. - το πέστο πιπεριάς
Πολτοποιούμε τις πιπεριές, το κουκουνάρι, τον βασιλικό, το σκόρδο στο multi.
Προσθέτουμε την παρμεζάνα τριμμένη, το ξύδι, το πιπέρι.
Τέλος σταδιακά το ελαιόλαδο. - η Pizza
Στρώνουμε την βάση σε αλευρωμένο δίσκο.
Απλώνουμε την μισή σάλτσα ντομάτας και στρώνουμε να πάει παντού.
Προσθέτουμε σε φέτες το μανούρι, απλώνουμε ομοιόμορφα το πέστο και την πράσινη πιπεριά σε λεπτές φέτες.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C περίπου 25 λεπτά να αποκτήσει κρούστα και να ξεροψηθούν οι άκρες.
Μέχρι να γίνει η πρώτη πίτσα ετοιμάζουμε την δεύτερη!
Σερβίρουμε με φρέσκα φύλλα βασιλικού ή ρόκας.
- ΚΟΥΖΙΝΑ:: Ιταλική
- ΤΥΠΟΣ: Ορεκτικο
- ΕΠΙΠΕΔΟ:: Προχωρημενο