Οι έτοιμες σάλτσες που υπάρχουν στο εμπόριο είναι μια ιδανική λύση για να αναδείξετε, να προσθέσετε γεύση αλλά και να καρυκεύσετε και να συνοδεύσετε τα φαγητά σας!
Οι σάλτσες αυτές είναι συχνά και καρυκεύματα, πολλές διεθνείς κουζίνες τις χρησιμοποιούν ως απαραίτητα συστατικά μαγειρέματος σε πολλά πιάτα τους!
Πέρα από τις γνωστές έτοιμες σάλτσες γνωρίζετε πως θα χρησιμοποιήσετε ή θα αξιοποιήσετε σωστά κάθε έτοιμη σάλτσα;
Κλασικές σάλτσες
Μουστάρδα
Ίσως μια από τις αρχαιότερες σάλτσες, αρχικά φτιαγμένη από σπόρους σιναπιού, κρασί, μέλι, κρεμμύδι και μπαχαρικά, όπου το 1292 άρχισε να παίρνει την μορφή που την γνωρίζουμε σήμερα!
Πάντα η μουστάρδα περιέχει ως βασικά υλικά τον σιναπόσπορο, το ξύδι και το ελαιόλαδο.
Τον 13ο αιώνα η μουστάρδα, αποκτά Προστατευμένη Ονομασία Προέλευσης, αφού στην ομώνυμη πόλη Dijon, παρασκευάζεται μια από τις καλύτερες πικάντικες μουστάρδες μέχρι και σήμερα!
Η ανάγκη όμως για μια πιο απαλή σάλτσα μουστάρδας δίνει χώρο στην FrenchΆs Mustard, να κυκλοφορήσει μια από τις πιο εμπορικές μουστάρδες σε όλο τον κόσμο!
Η μουστάρδα είναι μια από τις πιο πολυποίκιλες σάλτσες, που η κάθε χώρα έχει δώσει την δικιά της πινελιά με την προσθήκη υλικών, όπως το είδος του σιναπόσπορου, μπαχαρικά, μυρωδικά, πιπέρια ή και φρούτα.
Η μουστάρδα εκτός από το απόλυτο συνοδευτικό κρέατων, αλλαντικών και σάντουιτς.
Μπορεί να καρυκεύσει σούπες, να γίνει η βάση για κάθε τύπου σάλτσα κρεατικών, ψαριών, λαχανικών αλλά και βασικό συστατικό βινεγκρέτ για σαλάτες.
Στα ράφια θα βρείτε ποικιλία έτοιμης μουστάρδας από την κλασική μέχρι την πιο γκουρμέ μουστάρδα, όμως μπορείτε και εσείς να παρασκευάσετε μια εύκολη σάλτσα μουστάρδας με σιναπόσπορο, ξύδι, ελαιόλαδο, μπαχαρικά και αν θέλετε κουρκουμά για να δώσετε στην μουστάρδα το κλασικό της χρώμα!
Κέτσαπ
Η πιο διάσημη έτοιμη σάλτσα είναι η κέτσαπ, η οποία περιέχει απλά υλικά όπως ντομάτα, ξύδι, κρεμμύδι, ζάχαρη και μπαχαρικά!
Η κλασική πολυαγαπημένη σάλτσα της αμερικάνικης κουζίνας, με κινέζικη όμως καταγωγή, έμελλε να γίνει σήμα κατατεθέν της Αμερικής, όταν ο Heinz την έκλεισε μέσα σε ένα μπουκάλι και την καθιέρωσε την μοναδική της γεύση στις αγορές όλου του κόσμου!
Χρόνια τώρα συνοδεύει και είναι απολύτως συνδεδεμένη με το αμερικάνικο φαγητό των φάστ φούντ!
Η κέτσαπ είναι η βάση για αρκετές έτοιμες σάλτσες αλλά και φαγητά!
Η κέτσαπ μπορεί να αντικαταστήσει τον πολτό ή την φρέσκια ντομάτα σε πολλά φαγητά.
Συνοδεύει γεύματα με ψητά ή τηγανιτά κρεατικά και λαχανικά, ζυμαρικά, σάντουιτς, ταιριάζει σχεδόν με τα πάντα, όπως άλλωστε κάθε σάλτσα ντομάτας.
Μια πανεύκολη σάλτσα που μπορείτε να φτιάξετε και στο σπίτι, απαραίτητα συστατικά πολλές ώριμες ντομάτες και μια αυθεντική συνταγή για κέτσαπ!
Στην αγορά θα βρείτε την κλασική κέτσαπ επίσης σε light, πικάντικη, καυτερή εκδοχή.
Μαγιονέζα
Μια από τις πέντε βασικές σάλτσες της Γαλλικής Κουζίνας, τόσο δημοφιλής και αγαπημένη σάλτσα, όπου η Αμέλια Schlorer στην Φιλαδέλφεια το 1907, πουλούσε σπιτική μαγιονέζα στο μικρό της μπακάλικο!
Η ανάγκη στην αγορά μεγάλωνε και το 1912, έκανε την εμφάνισή της η Hellmann, η οποία έκλεισε την μαγιονέζα σε ένα βάζο με σήμα κατατεθέν τον μπλέ φιόγκο, που όλοι αναγνωρίζουν μέχρι και σήμερα!
Η μαγιονέζα περιέχει κρόκους αυγών, ελαιόλαδο καλής ποιότητας και καρυκεύεται με ξύδι ή λεμόνι, αφού χτυπηθεί υπομονετικά μέχρι να πάρει την υπέροχη, απαλή κρεμώδης μορφή!
Εκτός από το ότι είναι η πιο τέλεια συνοδευτική σάλτσα για ψάρια, πουλερικά, κρεατικά μαγειρεμένα, ψητά ή βραστά, λαχανικά, ζυμαρικά, αλλαντικά και σάντουιτς!
Είναι απαραίτητο συστατικό σε πολλές κρύες διαδεδομένες, γνωστές σάλτσες όπως η αγιόλι, η Thousand Island, η Verte, η Ρεμουλάντ αλλά και κρύες σαλάτες όπως ρώσικη, κηπουρού, ουγγαρέζα, λαχανοσαλάτα αλλά και μια τεράστια ποικιλία από κρύες σαλάτες!
Η μαγιονέζα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δέσει σάλτσες, σούπες αλλά και για να φτιάξετε γλυκά, όπως κέικ, καθότι είναι πολύ λιπάρή!
Μην διστάσετε να δοκιμάσετε να φτιάξετε μόνοι σας σπιτικη μαγιονέζα απαραίτητα συστατικά τα βιολογικά αυγά, ένα καλό ελαιόλαδο ή σπροέλαιο και υπομονή για ένα τέλειο αποτέλεσμα!
Στην αγορά θα βρείτε πληθώρα προϊόντων, ανάμεσα στην κλασική, light, με ελαιόλαδο, ακόμη και την πιο υγιεινή εκδοχή της!
Σάλτσες – Καρυκεύματα
Σάλτσα Σόγια – Soy Sauce
Μια από τις πιο γνωστές αλλά και παλαιότερες έτοιμες σάλτσες, που χρησιμοποιείται σαν καρυκεύμα στην Κίνα από τον 2ο π.Χ. αιώνα!
Μια αλμυρή σάλτσα που παράγεται από την ζύμωση των σπόρων της σόγιας, ψημένους κόκκους δημητριακών, αλάτι, νερό όπου προκύπτει ένα σκουρόχρωμο, ρευστό, αλμυρό υγρό με πικάντικη γεύση!
Την έτοιμη σάλτσα σόγιας θα την βρείτε παντού, φυσικά χρησιμοποιείται σε φαγητά που θα φτιάξετε από την Κινέζική και γενικά την Ασιατική Κουζίνα, επίσης εμπλουτίστε σούπες, θαλασσινά, κρεατικά, λαχανικά, πικάντικα μαγειρευτά, μαρινάδες και σούσι!
Σάλτσα Γουόστερ – Worcestershire Sauce
Μια έτοιμη σάλτσα με αλμυρή με διακριτική γεύση ψαριού, όπου είναι και ένα από τα συστατικά της, πάστα αντζούγιας και ταμάρινθου ζυμώνεται με σκόρδο, ξύδι, ζάχαρη και μπαχαρικά και δημιουργεί μια ρευστή, σκουρόχρωμη πικάντικη σάλτσα, που θα την βρείτε παντού!
Η Worcestershire Sauce ονομάζεται και Worcester Sauce, την ομώνυμη πόλη, όπου έδρευε το φαρμακείο των Lea & Perrins, που έφτιαξαν το 1937 την σάλτσα Γουόστερ.
Η αρωματική Γουόστερ σος είναι ιδανική για μαρινάδες κρεάτων και ψαριών, καρυκεύει ψητά κρεατικά, σε σούπες και φαγητά με θαλασσινά, σε πολλά πιάτα της Βρετανικής Κουζίνας, αλλά και σαν βάση σε διάφορα ντρέσινγκ για σαλάτες!
Σάλτσα Ούστερ – Oyster Sauce
Η υπέροχη, πικάντικη, έτοιμη σάλτσα στρειδιών φτιάχνεται από στρείδια, ζάχαρη, αλάτι, νερό και αναμειγνύονται με κόρν φλαόυρ για να “δέσει” μια σκουρόχρωμη, παχύρευστη σάλτσα, η οποία πολλές φορές περιέχει και λίγη καραμέλα και δημιουργήθηκε τυχαία από τον Lee Kum Kee.
Την καταπληκτική αυτή σάλτσα μπορείτε να την προσθέσετε σε πιάτα της Ασιατικής Κουζίνας, είναι ιδανική επιλογή για να συνοδεύσει τηγανιτά, ψητό ή βραστό κρέας, πουλερικά και λαχανικά, ειδικά τα μανιτάρια, ταιριάζει με το ρύζι αλλά και τις γαρίδες!
Θα την βρείτε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και σε καταστήματα με ασιατικά προϊόντα.
Fish Sauce
H έτοιμη σάλτσα ψαριού ή “Nam Pla” στην Ταϊλάνδέζικη Κουζίνα, είναι ένα από τα βασικά συστατικά σε πάρα πολλά πιάτα!
Είναι αλμυρή σάλτσα, ημιδιαφανής ρευστή με κόκκινο-χρυσό καφετί χρώμα και έντονη γεύση ψαριού.
Φτιάχνεται από ένα μείγμα ψαριών, νερό και αλάτι, όπου τα υλικά ζυμώνονται ερμητικά κλειστά από 12-18 μήνες.
Χρησιμοποιείται συνήθως ως μαρινάδα για τα ψάρια και κρέατικά αλλά και ως καρύκευμα, αφού αναμιχθεί με φρεσκοκομμένα τσίλι και χυμό λάιμ!
Ταμπάσκο
Όποιος λατρεύει τα καυτερά πιάτα, σίγουρα θα έχει στο ντουλάπι του το μικρό “μαγικό” μπουκαλάκι με ταμπάσκο, μια σταγόνα του είναι σαν μια μικρή καυτερή βόμβα!
Η έτοιμη σάλτσα ταμπάσκο, ζυμωνεται τρία χρόνια σε δρύινα βαρέλια πιπεριές ταμπάσκο, από όπου πήρε άλλωστε και την ονομασία της η σάλτσα, μαζί με ξύδι και αλάτι.
Η παρασκευή της ξεκίνησε το 1868 και πλέον η επιχείρηση έχει περάσει στην 5η γενιά!
Στην αγορά θα βρείτε διάφορα είδη της σάλτσας αυτής, όπως από πράσινες πιπεριές χαλαπένο.
Το ταμπάσκο ταιριάζει παντού, αν ειστε λάτρης των καυτερών και πικάντικων γεύσεων!
Ιδανικό για μεξικάνικα πιάτα, κοκκινιστά, κρεατικά και θαλασσινά, λαχανικά ή τουρσί, ψητά, μαρινάδες, οποιοδήποτε πιάτο θέλετε να ενισχύσετε με πικάντικη γευση και φυσικά στο κοκτέιλ Bloody Mary!
Έτοιμες σάλτσες
Σάλτσα Τεριγιάκι – Teriyaki Sauce
Μια υπέροχη, παραδοσιακή, γλυκιά σάλτσα της Γιαπωνέζικης Κουζίνας, που πλέον μπορείτε να βρείτε έτοιμη στο εμπόριο!
Μια πραγματικά λατρεμένη, απολαυστική σάλτσα φτιαγμένη από σάλτσα σόγιας, κρασί από ρύζι sake και mirin, ζάχαρη ή μέλι, σκόρδο, τζίντζερ,κρεμμύδι και σησαμέλαιο!
Συνοδεύει με ψητά, τηγανιτά και στον ατμό κρεατικά, πουλερικά, ψάρια, λαχανικά, ρύζι, πολλές φορές είναι απαραίτητο συστατικό στην Γιαπωνέζικη Κουζίνα, δοκιμάστε το και σε μαρινάδες!
Σάλτσα Γλυκόξινη – Sweet & Sour Sauce
Μια τέλεια σάλτσα που ταιριάζει σε άπειρα πιάτα και στην παρασκευή φαγητών από διάφορες Κουζίνες, παρόλο που έχει ασιατική καταγωγή!
Περιέχει σάλτσα σόγιας, ντοματοπολτός, κρεμμύδι, πράσινη πιπεριά, το σκόρδο, ανανά και κόκκινο πιπέρι.
Ιδανικά ταιριάζει με χοιρινό και κοτόπουλο, συνοδεύει spring rolls, ψητά ή βραστά λαχανικά και φυσικά σε πιάτα της Ασιατικής Κουζίνας.
Σάλτσα Χρένου – Ηorseradish Sauce
Η σάλτσα με την έντονη σπιρτάδα, που προκύπτει από τις άοσμες αλλά πικάντικες ρίζες χρένου, αναμειγνύονται με ξύδι και μαγιονέζα!
Ταιριάζει άψογα με σάντουιτς, ψητό ή βραστό κρέας, όπως το φιλέτο, βραστά ψάρια, με καπνιστά αλλαντικά, βραστά και ψητά λαχανικά και στην πατατοσαλάτα!
Tην σάλτσα χρένου θα την βρείτε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ.
Σάλτσα Χαρίσα – Harissa Sauce
Η πικάντικη “κέτσαπ” της Τυνησίας, θα την βρείτε στα καταστήματα με Αραβικά προϊόντα!
Μια σάλτσα που περιέχει αλεσμένες καυτερές πιπεριές, σκόρδο, κορίανδρο, κύμινο, τσίλι, ελαιόλαδο ή και χυμό λεμονιού!
Θα την συνδιάσετε με αρνί και κατσίκι, κους κους, λαχανικά και για να φτιάξετε ένα δροσερό ντιπ με γιαούρτι που θα συνοδεύσει πιάτα της Μαροκινής και Αραβικής Κουζίνας.
Σάλτσα Μπάρμπεκιου – Barbecue Sauce
Μια σάλτσα που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις και θα την βρείτε σε κάθε ράφι σούπερ μάρκετ!
Η καπνιστή της γεύση δένει τέλεια με τον τοματοπολτο, το ξύδι, την σάλτσα σόγιας, την ζάχαρη ή το μέλι, το σκόρδο, το κρεμμύδι και μια ποικιλία συστατικών που διαφέρει από συνταγή σε συνταγή!
Φυσικά η σάλτσα αυτή πρέπει να συνδιαστεί με οτιδήποτε ψητό κρεατικό, πουλερικό ή λαχανικό, μπορεί όμως και να χρησιμοποιηθεί σε διάφορα πιάτα της Ασιατικής και αμερικάνικης Κουζίνας!