Τίκα Μασάλα, Ινδικό Κοτόπουλο
By 24 Νοεμβρίου, 2013
Published:- ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΓΙΑ: 1 (5-6 Servings)
- ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 5 hrs 0 min
- ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ: 60 mins
- ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ: 6 hrs 0 min
To κοτόπουλο Tikka Masala είναι μια κλασική, εύκολη συνταγή της Ινδικής Κουζίνας και είναι αξιοσημείωτο ότι πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή της πιάτα Βρετανίας!
Το πεντανόσιμο Tikka Masala έχει περίπου 48 παραλλαγές από την αρχική, μείγματα μπαχαρικών, μυρωδικών και λαχανικών συνθέτουν το κρεμώδες, πικάντικο πιάτο!
Απαραίτητο συστατικό που θα δώσει την τυπική γεύση στο φαγητό είναι ένα μείγμα μπαχαρικών το Garam Masala και μπορείτε πανεύκολα να το φτιάξετε στην κουζίνα σας!
Υλικά
- > για το κοτόπουλο
- 800 gr. φιλέτο κοτόπουλο
- 300 gr. γιαούρτι στραγγιστό
- 1 κουταλιά της σούπας τζίντζερ
- 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
- 1 κουταλιά της σούπας πιπέρι καγιέν
- ½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 1½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο
- 1 κουταλάκι του γλυκού σκόρδο αποξηραμένο, σε σκόνη
- 1 κουταλιά της σούπας σπόρους κόλιανδρου
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- > για το garam masala
- 1 ξυλάκι κανέλας
- ½ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρφια γαρίφαλο
- 1 κουταλιά της σούπας σπόρους κόλιανδρου
- 1 κουταλιά της σούπας σπόρους κάρδαμου
- 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο σκόνη
- ½ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο σκόνη
- 1 κουταλάκι του γλυκού κόκκους μαύρο πιπέρι
- 5-6 ίνες σαφράν
- > για την σάλτσα
- 300 ml. κρέμα γάλακτος
- 300 ml. χυμό ντομάτας τύπου πουμαρό
- 200 gr. ντομάτες σε κονσέρβα
- 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
- 3 κουταλιές της σούπας φυτικό λάδι ή ελαιόλαδο
- 1 πράσινη πιπεριά
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη καστανή
- 2 κουταλάκια του γλυκού πάπρικα
- 1 κουταλάκι του γλυκού τσίλι σκόνη
- 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
- 1 κουταλιά της σούπας garam masala
- Αλάτι
- Κόλιανδρο φρέσκο προαιρετικά
Οδηγίες
- Προετοιμάζουμε το κοτόπουλο, το οποίο θα το μαρινάρουμε από 4-8 ώρες.
Πλένουμε και κόβουμε το κοτόπουλο σε μικρότερα κομμάτια.
Σε ένα μπώλ πασπαλίζουμε το κοτόπουλο με τα μπαχαρικά, ανακατεύοντας να καλυφθούν όλα τα κομμάτια του κοτόπουλου. - Τρίβουμε το τζίντζερ στον τρίφτη και σπάμε τους σπόρους του κόλιανδρου και τα προσθέτουμε μαζί με τον χυμό λεμονιού.
Τέλος προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά.
Κλείνουμε με καπάκι ή μεμβράνη και αποθηκεύουμε το κοτόπουλο στο ψυγείο μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε. - Ετοιμάζουμε το garam masala.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε όλα τα μπαχαρικά εκτός από αυτά που είναι σε σκόνη.
Σιγοψήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για 10 λεπτά ανακατεύοντας τακτικά.
Αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε τα μπαχαρικά που είναι σκόνη.
Αφήνουμε να κρυώσει το μείγμα καλά και τα πολτοποιούμε στο multi. - Αφού μαρινάρουμε το κοτόπουλο όσο χρειαστεί, το ψήνουμε σε γκρίλ, σχάρα, τηγάνι ή στον φούρνο.
Ψήνουμε τόσο ώστε να αποκτήσει ωραία κρούστα αλλά να παραμείνει ζουμερό! - Ετοιμάζουμε την σάλτσα.
Ψιλοκόβουμε την πιπεριά και το σκόρδο. Σωτάρουμε στο βούτυρο και το φυτικό έλαιο το σκόρδο και την πιπεριά.
Προσθέτουμε τα ντοματίνια, τον χυμό ντομάτας, τα μπαχαρικά, την ζάχαρη και σιγοβράζουμε την σάλτσα για 5 λεπτά.
Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και συνεχίζουμε να σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Προσθέτουμε το κοτόπουλο και σιγοβράζουμε άλλα 5 λεπτά. - Προσθέτουμε, αν θελουμε, ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο και επιπλέον garam masala.
Συνοδεύουμε το κοτόπουλο με ρύζι μπασμάτι, κατά προτίμηση.
- ΚΟΥΖΙΝΑ:: Ινδική
- ΤΥΠΟΣ: Κυριως Πιατο
- ΕΠΙΠΕΔΟ:: Εύκολο
το garam masala που το βαζουμε
ξεχασες να το γραψεις
Σταύρο καλησπέρα, μπαίνει στη σάλτσα.
Καλή επιτυχία!
Ε.
Ευχαριστω Εύα