To κοτόπουλο Tikka Masala δεν είναι μια παραδοσιακή συνταγή της Ινδικής Κουζίνας αλλά μια επινόηση του Mr. Ali!
Ο Ali Ahmed Aslam, μετανάστης από το Μπανγκλαντές, υπήρξε ιδιοκτήτης του ινδικού εστιατορίου Shish Mahal στην Γλασκόβη, το οποίο άνοιξε το 1964.
Είναι αξιοσημείωτο ότι πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή της πιάτα Βρετανίας, και το ίδιο αξιοσημείωτο είναι οτι αυτό το επικό πιάτο δημιουργήθηκε από ένα παράπονο.
Κάποιος πελάτης διαμαρτυρήθηκε οτι το κοτόπουλο Tandoori ήταν στεγνό. Αμέσως ο εφευρετικός σεφ δημιούργησε την σάλτσα tikka masala που έμελλε να γίνει πασίγνωστη παγκόσμια.
Απαραίτητο συστατικό που θα δώσει την τυπική γεύση στο φαγητό είναι ένα μείγμα μπαχαρικών το Garam Masala και μπορείς πανεύκολα να το φτιάξεις στην κουζίνα σου!
Λεπτομέρειες που αναδεικνύουν τη συνταγή
√ Garam Masala
Πριν αναφερθώ στο σπιτικό Garam Masala θα σου πω οτι μπορείς να κάνεις skip τη διαδικασία αυτή και να το αγοράσεις έτοιμο από οποιοδήποτε μπαχαράδικο.
Garam Masala σημαίνει ζεστό μείγμα, η γεύση του είναι πικάντικη αλλά όχι καυτερή.
Για να το φτιάξουμε χρειαζόμαστε ένα καλό πολυμηχάνημα ή grinder, χρησιμοποιούμε όσο χρειαζόμαστε και το υπόλοιπο το φυλάμε για επόμενες φορές.
Η συνταγή για το μείγμα Garam Masala ΕΔΩ
√ Η μοναδική σάλτσα
Και πώς να μην αναφέρω την σάλτσα του τίκα μασάλα ως μοναδική;
Πλούσια σε υφή και γεύσεις με ένταση, βουτυράτη, βελούδινη με μία λέξη καταπλητκτική, δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει ουρανίσκος που θα της αντισταθεί!
Ο Mr. Ali εκέινη την ημέρα πάντρεψε μια κλασική αγγλική ντοματόσουπα σε κονσέρβα με κρέμα γάλακτος και μπαχαρικά, στα γρήγορα.
Σίγουρα όμως δούλεψε επάνω στην έμπνευσή του και την τελειοποίησε δίνοντάς της πιο χαρακτηριστικά παραδοσιακά στοιχεία της ινδικής κουζίνας.
Μεταγενέστερα το Tikka Masala έχει αποκτήσει περίπου 48 παραλλαγές από την αρχική, μείγματα μπαχαρικών, μυρωδικών και λαχανικών συνθέτουν το κρεμώδες, πικάντικο πιάτο!
Για παράδειγμα τα αμύγδαλα ή τα κάσιους, τα λαχανικά, η τριγωνέλα κτλ.
Η κρέμα γάλακτος κρίνεται απαραίτητο συστατικό όμως αν κάποιος θέλει να την μειώσει τόσο η κρέμα καρύδας όσο και η κρέμα μαγειρικής από αμύγδαλα είναι μια εξαιρετική επιλογή.
Το ίδιο εξαιρετική επιλογή είναι μετατρέψουμε τη συνταγή για τίκα μασάλα σε vegan ή χορτοφαγική εκδοχή, τα ρεβύθια, οι φακές, η κολοκύθα, το τόφου και τα μανιτάρια μπορούν να τα καταφέρουν!
√ Το τρυφερό κοτόπουλο
Όσοι αγαπάμε το ινδικό φαγητό, ξέρουμε καλά πως όλες οι ινδικές συνταγές με κοτόπουλο ξεχωρίζουν για το πραγματικά τρυφερό και μαλακό κοτόπουλο.
Ειδικά τα πιάτα Tandoori με κοτόπουλο, εντυπωσιάζουν για το έντονο πορτοκαλοκόκκινο χρώμα που αποκτούν οι μπουκιές κοτόπουλου από τα μπαχαρικά.
Ποιό μέρος από το κοτόπουλο είναι κατάλληλο; Οποιοδήποτε φιλέτο, προσωπικά επιλέγω μπούτι αλλά αν προτιμάς το στήθος, είναι εντάξει και με αυτό.
Κάθε μπουκιά λιώνει στο στόμα και σε συνδυασμό με με την πλούσια σάλτσα τίκα μασάλα είναι ακαταμάχητο.
Για να συμβεί αυτή η “τρυφερότητα” και η χαρακτηριστική γεύση στο κοτόπουλο χρειάζονται 3 πράγματα:
1. Το μείγμα μπαχαρικών Tandoori Masala
Το συγκεκριμένο μείγμα αποτελείται από το Garam Masala και επιπλέον από πιπέρι καγιέν, σκόρδο, τζίντζερ, κύμινο και κόλιανδρο
2. Μαρινάρισμα
Τουλάχιστον 6 ώρες, ειλικρινά όμως αν έχετε χρόνο δοκιμάστε το μέχρι και 12 ώρες, αξίζει!
3. Σωστό ψήσιμο
Το κοτόπουλο για να φτιάξουμε την συνταγή του tikka masala κόβεται σε μπουκιές. Παλιότερα το έψηνα σε μαντεμένιο τηγάνι πλέον προτιμώ το AIR FRYER ή στο bbq.
Ο χρόνος είναι ενδεικτικός σύμφωνα με το πόσο καλοψημένο θέλουμε το κοτόπουλο, εφόσον το κοτόπουλο αποκτήσει κρούστα και ασπρίσει εσωτερικά είναι έτοιμο.
Η συνταγή για κοτόπουλο τίκα μασάλα υπάρχει στο blog από το Νοέμβριο του 2013, αποφάσισα όμως να την ανανεώσω χωρίς αλλαγές στα υλικά και την εκτέλεση.
Και ξέρεις γιατί; Γιατί ο φίλος Ν. ΄που ζει εδώ και 20 χρόνια στο Λονδίνο μου είχε πει τότε, η συνταγή σου είναι από τα καλύτερα Tikka Masala που έχω δοκιμάσει! 🙀
♡
Εύα
Ινδικό κοτόπουλο Τίκα Μασάλα (Tikka Masala)
Εκτυπώση ΣυνταγήςΥλικά
Για το κοτόπουλο
- 800 γρ. φιλέτο κοτόπουλο, κομμένο σε μπουκιές
- 200 γρ. γιαούρτι , στραγγιστό 2%
- 50 γρ. τζίντζερ
- 1 σκελίδα σκόρδο
- ½ λεμόνι , χυμό
- 1 κ.γ. garam masala
- 1 κ.σ. πιπέρι καγιέν ή κόκκινο γλυκό πιπέρι
- ½ κ.γ. κανέλα
- 1½ κ.γ. κύμινο
- ½ κ.γ. τριμμένο κόλιανδρο
- ½ κ.γ. κουρκουμά
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για την σάλτσα
- 1 γεμάτη κ.σ. garam masala
- 300 γρ. κρέμα γάλακτος, 35%
- 200 γρ. χυμό ντομάτας
- 200 γρ. ντομάτες κονκασέ
- 1 κ.σ. βούτυρο
- 1 κ.σ. κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 πράσινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 κ.σ. αμυγδαλόψιχα
- 1 κ.σ. ζάχαρη καστανή
- Αλάτι, προαιρετικά
Διαδικασία
Το κοτόπουλο
- Προετοιμάζουμε το κοτόπουλο, το οποίο θα το μαρινάρουμε από 6-8 ώρες.
- Σε ένα μπολ πασπαλίζουμε το κοτόπουλο με τα όλα τα μπαχαρικά, ανακατεύοντας να καλυφθούν όλα τα κομμάτια του κοτόπουλου.
- Τρίβουμε το τζίντζερ και το σκόρδο στον τρίφτη, και τα προσθέτουμε μαζί με τον χυμό λεμονιού.
- Τέλος προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά.
- Κλείνουμε με καπάκι ή μεμβράνη και αποθηκεύουμε το κοτόπουλο στο ψυγείο μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.
- Τοποθετούμε το κοτόπουλο απλωτό σε δίσκο ψησίματος, που έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C και το ψήνουμε για 20’ στους 200ο C στις αντιστάσεις.
- Εναλλακτικά το ψήνουμε στο AIR FRYER, το γκριλ ή σε αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να αποκτήσει βαθύ χρώμα και να ψηθεί.
Η σάλτσα tikka masala
- Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε βούτυρο και το ελαιόλαδο, σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 5' σε μέτρια θερμοκρασία. προσθέτουμε την πιπεριά και το σκόρδο και συνεχίζουμε να σοτάρουμε για 5΄.
- Προσθέτουμε όλα τα μπαχαρικά, την αμυγδαλόψιχα συνεχίζοντας το σοτάρισμα για 1’ ακόμη.
- Τέλος προσθέτουμε τις ντομάτες, την ζάχαρη και μαγειρεύουμε τη σάλτσα για 15'.
- Αμέσως πολτοποιούμε τη σάλτσα, την επιστρέφουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε το ψημένο κοτόπουλο και την κρέμα γάλακτος.
- Ανακατεύουμε, μαγειρεύουμε για 5’ακόμη και αποσύρουμε.
- Μόλις πέσει η θερμοκρασία, ενσωματώνουμε το γιαούρτι ανακατεύοντας καλά και πασπαλίζουμε με τα φύλλα κόλιανδρου.
- Σερβίρουμε το κοτόπουλο τίκα μασάλα με ρύζι μπασμάτι και φύλλα από φρέσκο κόλιανδρου.
Σημειώσεις για τη συνταγή
- ΕΔΩ θα βρείτε τη συνταγή για να φτιάξετε το μείγμα μπαχαρικών Garam Masala εναλλακτικά μπορείτε να το προμηθευτείτε από μπαχαροπωλεία
- Αν θέλετε να αποφύγετε την κρέμα γάλακτος θα μπορείτε να προσθέσετε 150 γρ. στραγγιστό γιαούρτι και 150 γρ. κρέμα καρύδας ή κρέμα μαγειρικής αμυγδάλου
το garam masala που το βαζουμε
ξεχασες να το γραψεις
Σταύρο καλησπέρα, μπαίνει στη σάλτσα.
Καλή επιτυχία!
Ε.
Ευχαριστω Εύα