Γλυκιά Κολοκυθόπιτα, Απλή

By 24 Νοεμβρίου, 2013
Published:- ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΓΙΑ: 1 (15 Servings)
- ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 40 mins
- ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ: 40-45 mins
- ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ: 1 hr 20 mins
Μια αγαπημένη γλυκιά πίτα με πολλές εκδοχές ανά τόπους!
Σ' αυτή την πεντανόστιμη και εύκολη συνταγή, η κολοκυθόπιτα χρειάζεται μόνο μερικά μπαχαρικά και λίγη ζάχαρη, η γέμιση είναι σαν κρέμα και είναι πραγματικά απολαυστική!
Υλικά
- 1000 γρ. πορτοκαλί κολοκύθα γλυκοκολοκύθα
- 500 γρ. φύλλο κρούστας
- 125 γρ. ζάχαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- ¼ κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο
- 1 κάψουλα βανίλιας ή υγρή βανίλια ή υγρή βανίλια
- 40 γρ. ελαιόλαδο και επιπλέον για τα φύλλα
Οδηγίες
- Κόβουμε στην μέση την κολοκύθα και αφαιρούμε τους σπόρους με ένα κουτάλι.
Με ένα κουτάλι ξύνουμε την κολοκύθα παίρνοντας όλη τη σάρκα ή την κόβουμε σε κομμάτια και την τρίβουμε, στο χοντρό μέρος του τρίφτη. - Βάζουμε τη σάρκα σε μια κατσαρόλα με ¼ του φλυτζανιού νερό. Βράζουμε, μέχρι η κολοκύθα να βγάλει όλα τα υγρά της και να στεγνώσει.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, την ζάχαρη, την κανέλα και το γαρίφαλο. - Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά.
Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C Κελσίου. - Σε ένα λαδωμένο, καλά, ταψί απλώνουμε τα 3 φύλλα κρούστας και κρατάμε 3 φύλλα για το τέλος.
Κάθε φορά λαδώνουμε το κάθε φύλλο, με ένα πινέλο. - Μετράμε τα φύλλα και κάνουμε στρώσεις με την γέμιση εναλλάξ με 2 φύλλα κάθε φορά, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
Δεν ξεχνάμε να λαδώνουμε καλά τα φύλλα. - Τέλος καλύπτουμε με τα 3 φύλλα, αλείφουμε την επιφάνεια με ελαιόλαδο και χαράσουμε σε τετράγωνα κομμάτια.
Ψήνουμε στους 180°C Κελσίου, χωρίς αέρα. - Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει ελαφρά και σερβίρουμε.
Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλα!
απλη νοστιμη γρηγορη και ευκολη για καποιον που εχει γενικως επαφη με το αντικειμενο!συγχαρητηρια για τη συνταγη!θα την καθιερωσω!
Προσθέτουμε καρύδια και σταφίδες .
Φυσικά, όποιος θέλει εμπλουτίζει την κολοκυθόπιτα με καρύδια και σταφίδες!
Καλή Σαρακοστή!
Την έκανα και είναι τέλεια ..μόνο που πρόσθεσα νησιστε για να τραβήξει τα υγρά που βγάζει η κολοκύθα στο ψήσιμο. Από γεύση τέλεια ,λεπτή γεύση κολοκύθας ούτε αγλυκη ούτε πολύ γλυκιά .
μπορουμε αντι για ζαχαρη να βαλουμε μελι?
Φυσικά μπορείτε.
Καλή επιτυχία!
Ε.
Αντί φύλλο κρούστας? Αν βάλω χωριάτικο φύλλο θα αλλάξει ώρα ψησίματος?
Μπορούμε αντί για ζάχαρη να βάλουμε κρυσταλική στέβια?
Πιστεύω πως δεν υπάρχει θέμα στο γευστικό αποτέλεσμα, απλά δείτε την ποσότητα γιατί η στέβια γλυκίζει περισσότερο.
Καλή επιτυχία,
Ε.