Δεν υπάρχει κάτι ωραιότερο από τις μακαρονάδες! Εκείνες με τα ελάχιστα-απλά υλικά, ικανές από την πρώτη μπουκιά να σου βγάλουν μια comfort νοστιμιά, όπως η μανιάτικη τσουχτή μια ελληνική, επική μακαρονάδα με μυζήθρα και αυγό.

Η τσουχτή μπορεί να είναι εύκολη και γρήγορη μακαρονάδα όμως θέλει καλές πρώτες ύλες.

Με την κόρη μου τρώμε πολύ συχνά τη τσουχτή γιατί και οι δύο λατρεύουμε τα Σπαγγέτι Νο6 MISKO και τα αυγά.

Ο συνδυασμός αυτών μας ξετρελαίνει, παρακάτω σου δείχνω τον αυθεντικό τρόπο.

Η μανιάτικη τσουχτή είναι μια παραδοσιακή-τοπική συνταγή της Ελληνικής Κουζίνας η οποία έχει επανέλθει στο γαστρονομικό προσκήνιο με διάφορες παραλλαγές κυρίως στην επιλογή των ζυμαρικών.

Γυρνώντας πίσω στο χρόνο η συνταγή για τσουχτή είναι η απόδειξη οτι η μαγειρική εκείνων των χρόνων στηριζόταν στην πρώτη ύλη που διέθεται το κάθε νοικοκυριό, οι πρώτες ύλες δεν ήταν άλλες από το ελαιόλαδο, τα γαλακτοκομικά και φυσικά τα χειροποίητα ζυμαρικά.

Οι μακαρονάδες εκείνων των χρόνων ήταν λιτές, σερβίρονταν με «καμμένο» λάδι ή βούτυρο και χοντρό πιπέρι, το χειμώνα με τηγανητό ξερό κρεμμυδάκι και το καλοκαίρι με φρέσκια ντομάτα και μπόλικο σκόρδο και ξερό τυρί, συνήθως μυζήθρα.

Μια επιβεβαίωση πως η «λογική» για το καθημερινό τραπέζι ήταν το γρήγορο, νόστιμο φαγητό με λιγοστά υλικά, που «μάζευε» την οικογένεια γύρω από το τραπέζι με μόνο σκοπό να την χορτάσει.

Στην παραδοσιακή Ελληνική κουζίνα υπάρχουν λιγοστές βασικές συνταγές με ζυμαρικά-μακαρονάδες γιατί πολύ απλά δεν ήταν στην γαστρονομική μας κουλτούρα.

Όταν αναφερόμαστε σ΄αυτά εννοούμε κυρίως τις χυλοπίτες, τραχανά και τα φρέσκα «φρέσκα» ζυμαράκια όπως οι γκόγκλιες και τα σκιουφιχτά.

Μεταγενέστερα η Ελληνική Κουζίνα «συστήθηκε» με τα ζυμαρικά, όπως τα σπαγγέτι ή το χοντρό μακαρόνι, όλα τ΄αλλα ήρθα μετά με τα έτοιμα ζυμαρικά που πλέον μας μας «λύνουν» τα χέρια και μπορούμε να τα μαγειρέψουμε ευφάνταστα.

Η τσουχτή προφανώς και δεν φτιαχνόταν με σπαγγέτι, για να σε προλάβω, της ταιριάζει όμως εξαιρετικά και το τελικό αποτέλεσμα είναι σαν μια «ελληνική» καρμπονάρα, αν θες δοκίμασέ την και με χοντρό μακαρόνι ή πενάκι MISKO.

Αν θέλεις μια πιο “light” εκδοχή της μπορείς να κάνεις ένα μελάτο των 6 περίπου λεπτών, όμως μη παραλείψεις να «κάψεις» λίγο τη μυζήθρα για να μαγειρέψεις μια λαχταριστή-νοστιμότατη μανιάτικη τσουχτή!


Μανιάτικη Τσουχτή_Maniatiki Tsouxti


Χρόνος Προετοιμασίας: 10′ λεπτά
Χρόνος Εκτέλεσης: 15′ λεπτά
Ποσότητα: 4 άτομα

Υλικά

Υλικά
500 γρ. Σπαγγέτι No6 MISKO
200 γρ. σκληρή μυζήθρα
80 ml. ελαιόλαδο
40 γρ. βούτυρο
4 μεγάλα αυγά
Φρεσκοκομμένο μαύρο πιπέρι
Θαλασσινό Αλάτι

Εκτέλεση Συνταγής

1Βράζουμε τα Σπαγγέτι No6 MISKO σε άφθονο αλατισμένο νερό για 10 λεπτά, τα στραγγίζουμε και τα κρατάμε ζεστά. Τρίβουμε τη μυζήθρα και ξεκινάμε να φτιάχνουμε την τσουχτή.

2 Σ’ ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε το βούτυρο και το μισό ελαιόλαδο και προσθέτουμε 200 γρ. μυζήθρα τριμμένη , ανακατεύουμε και μόλις πάρει χρώμα προσθέτουμε τα μακαρόνια.

3 Τηγανίζουμε τα αυγά στο υπόλοιπο ελαιόλαδο με φρεσκοκομμένο μαύρο πιπέρι.
Σερβίρουμε στο κάθε πιάτο, μια μερίδα μακαρόνια, ένα αυγό από πάνω και επιπλέον φρεσκοκομμένο μαύρο πιπέρι και μυζήθρα.

Σημειώσεις για τη συνταγή
– Μπορούμε να φτιάξουμε την τσουχτή με πενάκι ή χοντρά μακαρόνια NO5 MISKO
Εδώ μπορείς να δεις περισσότερες λαχταριστές με ζυμαρικά

Συνταγή Αυγά_Μακαρόνια

Τοπικές Συνταγές Μάνη Τσουχτή

Εύκολες Συνταγές_Easy Recipes

Συνταγές με Μακαρόνια_Sintages me makaronia

Γρήγορες Συνταγές με Αυγά

Εύκολες Συνταγές με Ζυμαρικά

Συνταγή Τηγανητά Αυγά_egg recipes

Συνταγές για Ζυμαρικά με Αυγά

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.