Υπάρχουν κάποια φαγητά, όπως το χοιρινό με τη σελινόριζα αυγολέμονο, που για μένα ανήκουν σ΄αυτό που θα λέγαμε τα φαγητά της καρδιάς μας!
Φαγητά μεγαλειώδη σε γεύση, που τα διακρίνουν η απλότητα στο μαγείρεμα και τα ελάχιστα υλικά.
Είναι το φαγητό της μαμάς, των αναμνήσεων, της σύνδεσης με αγαπημένα πρόσωπα, το φαγητό που διαχρονικά σ΄ εχει κερδίσει και αυτό δεν αλλάζει.
Και μπορεί η σελινόριζα να κέρδισε, και δίκαια, έδαφος τα τελευταία χρόνια στην Ελληνική Κουζίνα ως βασικό και καθημερινό, θρεπτικό υλικό, όμως αυτή η βαθιά χαραγμένη και γνώριμη γεύση σ΄αυτό το υπέροχο φαγητό, τη χαρίζει το αυγολέμονο.
Μια από τις σπουδαιότερες και χαρακτηριστικές σάλτσες της Ελληνικής Κουζίνας, που ενώ στην αρχή χρησιμοποιήθηκε ως ένας «έξυπνος» τρόπος για να γίνει ένα νέο φαγητό από τα περισσεύματα στη συνέχεια εμπλούτιζε με νοστιμιά διάφορα πιάτα ή σούπες με κρεατικά και ψάρια.
Το αυγολέμονο ή αυγόκομμα έχει άλλοτε κλασική, ρευστή υφή και άλλοτε πιο πυκνή με την προσθήκη κόρν φλάουρ ή βουτύρου και κάποιες φορές πιο αέρινο χτυπώντας πρώτα τ΄ασπράδια σε μαρέγκα.
Όταν το αυγολέμονο χρησιμοποιείται σε ένα φαγητό αμέσως αναβαθμίζεται γευστικά και εμφανισιακά γι’ αυτό και συχνά έχει «επίσημη-γιορτινή» θέση στο τραπέζι ακόμη και σε εορταστικές περιόδους. Εγκαινιάζει τα πρώτα τσουχτερά κρύα που ξεκινούν από τα τέλη του Οκτώβρη και τρώγεται ευχάριστα μέχρι και την Άνοιξη.
Όμως η αξία του καλού φαγητού προκύπτει και από την πρώτη ύλη!
Χοιρινό με Σελινόριζα Αυγολέμονο
Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 70 λεπτά
Ποσότητα: 4-5 μερίδες
Υλικά
1200 γρ. χοιρινό για κατσαρόλα (σπάλα ή ποντίκι ή μπούτι)
2 σελινόριζες (περίπου 600γρ.)
2 κλωναράκια σέλερι ή σέλινο
2 πράσα
1 κρεμμύδι
600ml νερό ή ζωμό λαχανικών
50ml ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Για το αυγολέμονο
2 λεμόνια
2 αβγά
Εκτέλεση Συνταγής
Κόβουμε σε μέτρια κομμάτια το χοιρινό και το αφήνουμε στην άκρη ή στο ψυγείο. Καθαρίζουμε και πλένουμε τα λαχανικά. Κόβουμε τη σελινόριζα σε μέτρια κομμάτια, τα πράσα σε ροδέλες και τα κοτσάνια του σέλερι. Τέλος, ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τα φύλλα από το σέλερι.
Σε μια κατσαρόλα, σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά το κρέας με λίγο ελαιόλαδο, του δίνουμε χρώμα από όλες τις πλευρές, προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε να σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα λαχανικά και σοτάρουμε για 2’.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το ζεστό νερό, αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα, στην πορεία αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμη νερό ώστε να έχει ζουμί το φαγητό. Όταν το φαγητό μείνει με το ¼ των υγρών αποσύρουμε, προσθέτουμε το χυμό ενός λεμονιού και ετοιμάζουμε το αυγολέμονο.
Το αυγολέμονο: Χτυπάμε τα αβγά προσθέτοντας το χυμό ενός λεμονιού και λίγο-λίγο ζουμί από το ζεστό φαγητό. Περιχύνουμε το χοιρινό με το αυγολέμονο και κουνάμε την κατσαρόλα, χωρίς να ανακατέψουμε, μέχρι να αναμειχθεί το αυγολέμονο με το υπόλοιπο φαγητό.
Σερβίρουμε με λεμόνι, φρέσκο πιπέρι και πολύ-πολύ φρέσκο ψωμί.
Σημειώσεις για τη συνταγή:
– Όταν ετοιμάζουμε το αυγολέμονο φροντίζουμε να έχουμε τα αυγά και τα λεμόνια σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
– Για το αυγολέμονο χρειαζόμαστε τουλάχιστον ένα φλυτζάνι από το ζουμί του φαγητού γι’ αυτό και φροντίζουμε να μείνει αρκετό ζουμί μέχρι το τέλος του βρασμού.
– Για την παρασκευή του χρησιμοποιούμε ευρύχωρο μπολ και χτυπάμε καλά τ΄αυγά μέχρι να ομογενοποιηθούν, κατόπιν αργά και σε ροή προσθέτουμε το ζεστό ζουμί από το φαγητό ώστε να μην «κόψει» το αυγολέμονο.
– Αν θέλουμε το αυγολέμονο να μοιάζει σαν κρέμα, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο (περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού) κόρν φλάουρ στο αυγολέμονο