Τα μήλα Ζαγορίν επάξια έγιναν brand name για τα ποιοτικά προϊόντα!
Ιστορία – Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου ιδρύθηκε το 1916 και αποτελεί έναν από τους παλαιότερους και ιστορικότερους αγροτικούς συνεταιρισμούς της χώρας.
Από το 1960 ακολουθεί σταθερά ανοδική πορεία και εξέλιξη, η οποία εδραιώνεται και επιταχύνεται μετά και την ένταξη της Ελλάδος στην ΕΕ, το 1981.
Μέτοχοι – μέλη του συνεταιρισμού είναι οι τοπικοί παραγωγοί μήλων της ευρύτερης περιοχής.
Γενικές Πληροφοριές
Το μήλο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα οπωροκηπευτικά προιόντα και είναι απαραίτητο συστατικό υγιεινής διατροφής και ανάπτυξης για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Η γνωστή σε όλους ρήση «Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα», η οποία υπάρχει και χρησιμοποιείται σε πολλές περιοχές του κόσμου εδώ και πάρα πολλά χρόνια, είναι χαρακτηριστική της σημασίας που έχει για τον ανθρώπινο οργανισμό η κατανάλωση μήλων και παράγωγων σκευασμάτων.
Υπάρχουν πολλές ποικιλίες μήλων ανά τον κόσμο, αλλά σε γενικές γραμμές, ένα ώριμο μήλο έχει ως κυρίαρχη γεύση τη γλυκιά και ταυτόχρονα στυφή και έχει δροσιστική δράση για τον ανθρώπινο οργανισμό. Τα άγουρα μήλα έχουν εντονότερη τη στυφή γεύση και έχουν θερμαντική δράση.
Iδιότητες
Το μήλο είναι ένα από τα φρούτα τα οποία ο οργανισμός δέχεται και χρησιμοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Οι εφημερίδες και τα περιοδικά, τα ΜΜΕ γενικότερα, οι γιατροί και οι διαιτολόγοι προάγουν και εξυμνούν την κατανάλωση μήλων σε τέτοιο βαθμό που τα μηνύματα τους έχουν εισχωρήσει πλέον στο διαιτολόγιο του σύγχρονου ανθρώπου που σέβεται και προσέχει τον οργανισμό του, γυμνάζεται και ακολουθεί διαιτολόγιο υγιεινής διατροφής και αποτοξίνωσης.
Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία μας.
Πλήθος ερευνών σε παγκόσμια κλίμακα αποδεικνύουν τις ωφέλειες που έχει η κατανάλωση μήλων στον ανθρώπινο οργανισμό.
Για παράδειγμα:
Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση ενός ή περισσότερων μήλων την ημέρα μπορεί να προστατέψει από τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Cornell της Νέας Υόρκης ανακάλυψαν ότι η ουσία quercetin που είναι άφθονη στα μήλα έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση σε κύτταρα του εγκεφάλου – ισχυρότερη και από αυτήν της βιταμίνης C, oι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι κατανάλωση φρέσκων μήλων με τη φλούδα τους είναι μια από τις αποτελεσματικότερες διατροφικές επιλογές για την καταπολέμηση της νόσου.
Επιπλέον, ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Ιατρικών και Φαρμακευτικών Ερευνών της Γαλλίας διαπίστωσαν ότι οι προκυανιδίνες, χημικές ουσίες που περιέχονται στα μήλα, έχουν τη δυνατότητα να αποτρέψουν την ανάπτυξη κυττάρων του καρκίνου παχέως εντέρου. Προτείνουν και αυτοί την κατανάλωση ολόκληρων φρέσκων μήλων (με τη φλούδα τους),
κατά προτίμηση κόκκινου χρώματος, που είναι πλουσιότερα σε αντιοξειδωτικές ουσίες.
Ακόμη, γιατροί από το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Ολλανδίας ερεύνησαν 14.000 ενήλικες και βρήκαν ότι η κατανάλωσημήλων επιφέρει καλύτερη λειτουργία των πνευμόνων και μείωση της χρόνιας βρογχίτιδας και του εμφυσήματος .
Τέλος, δέκα χρόνια έρευνας στο Πανεπιστήμιο Paul Sabatier της Τουλούζης απέδειξαν ότι η ημερήσια κατανάλωση τριών μήλων μειώνει και μπορεί να ρίξει το επίπεδο χοληστερόλης στον ανθρώπινο οργανισμό κατά 10% σε δύο μήνες.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 235 ασθενείς από την ομάδα έρευνας του εργαστηρίου βιοχημείας, ενώ οι κλινικές διαπιστώσεις
πολλών ερευνητών επιβεβαίωσαν την έρευνα. ¶λλες έρευνες έρχονται να επιβεβαιώσουν τη συνεισφορά των φρέσκων φρούτων γενικότερα και των λαχανικών στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων
(π.χ. μελέτη MONICA ).
Χρήση
Η κατανάλωση του μήλου γίνεται με διάφορους τρόπους όπως ψημένο ή ωμό, για επιδόρπιο ή για λαχανικό, κτλ.
Η χρήση του ως προς την πρόληψη ασθενειών και την καλυτέρευση της φυσικής κατάστασης των καταναλωτών του εστιάζεται στα παρακάτω (Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία):
? Διαιτολόγια υπό ενεργειακά και υπό λιπιδικά.
? Το μήλο περιέχει μόλις 54 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια και 0,5 γραμμάρια λιπιδίων.
? Διαιτολόγικα η ενεργητική του δράση καταδεικνύεται με βάση το συνολικό ποσοστό χοληστερόλης και τα LDL.
? Μετεγχειρητική χρήση στην διατροφή: Ο οργανισμός απορροφά πολύ καλά και ανέχεται εύκολα το ψημένο μήλο.
? Διατροφή διαβητικών: 100 gr. μήλου περιλαμβάνουν 12 gr. γλυκιδίων από τα οποία 6 gr. είναι φρουκτόζη.
? Το γλυκαιμικό επίπεδο του μήλου είναι στο επίπεδο 40 και αποτελεί σχετικά χαμηλό επίπεδο έναντι άλλων φρούτων.
? Διαιτολόγια φτωχά σε κάλιο. Το μήλο δεν περιλαμβάνει παρά μόνο 120 χιλιογραμμάρια καλίου στα 100 gr. προϊόντος.
? Διαιτολόγια φτωχά σε νάτριο. Δεν περιέχει παρά μόνο 3 χιλιογραμμάρια νατρίου στα 100 gr. προϊόντος και
μπορεί να μαγειρευτεί σαν λαχανικό μαζί με πουλερικά και λευκό κρέας.
? Προβλήματα διάρροιας – δυσκοιλιότητας. Σε περίπτωση διάρροιας ενδείκνυται κατανάλωση ψημένου
μήλου χωρίς φλοιό και σε περίπτωση δυσκοιλιότητας κατανάλωση ωμού μήλου με φλοιό.
? Όμως, η χρήση του μήλου δεν εστιάζεται μόνο στις θεραπευτικές του ιδιότητες προς αντιμετώπιση συγκεκριμένων
προβλημάτων υγείας, αλλά γενικότερα το μήλο προσφέρει ποικίλα ευεργετήματα στη φυσική κατάσταση και υγεία του καταναλωτή.
Μερικά από αυτά παρατίθενται παρακάτω:
? Το μήλο ηρεμεί την πείνα.
? Προσφέρει πολλές βιταμίνες για το απογευματινό ή πρωινό γεύμα παιδιών και ενηλίκων.
? Ψημένο αποτελεί ένα ιδιαίτερα ελαφρύ επιδόρπιο και εύκολο στην πέψη για τους ηλικιωμένους.
? Σταματά την αμμοφόρο τοξικότητα των αθλητών μετά την προπόνηση ή τον αγώνα.
? Αντικαθιστά πολύ εύκολα τις γλυκές λιχουδιές, ηρεμεί το άδειο στομάχι προσφέροντας υγιεινή διαιτητική διατροφή
και καλό διατηρημένη σιλουέτα στους καταναλωτές του.
? Η κατανάλωση τριών ωμών μήλων την ημέρα κατά προτίμηση στο τέλος του γεύματος εξομαλύνει την χοληστερολαιμία.
? Ως προς την προληπτική του χρήση είναι φτωχό σε θερμίδες, στερείται λιπιδίων αλλά είναι πλούσιο σε βιταμίνες, σε ολιγοσυστατικά αντιοξειδωτικά και σε ίνες, με αποτέλεσμα να είναι ένα από τα σημαντικότερα όπλα στην πρόληψη και αποφυγή καρδιακών παθήσεων.