Ίσως αυτές τις ημέρες και ενόψει της νηστείας της Σαρακοστής όλοι δίνουμε ιδιαίτερη σημασία σε τρόφιμα, υλικά και εδέσματα νηστίσιμα είτε νηστεύουμε είτε όχι!
Είναι λογικό καθώς η νηστεία της μεγάλης Σαρακοστής είναι μια περίοδος νηστείας όχι μόνο για όσους νηστεύουν «πιστά» αλλά και γιατί τα τελευταία χρόνια πολλοί άνθρωποι «εκμεταλλεύονται» την περίοδο αυτή για να κάνουν μία μικρή αποτοξίνωση!
Ένα τρόφιμο λοιπόν που είναι συνυφασμένο με την νηστεία είναι το ταχίνι, παρόλαυτα το ταχίνι δεν πρέπει να αποτελεί μόνο ένα νηστίσιμο γιατί είναι μοναδικό στο είδος του, υγιεινό και άκρως θρεπτικό για τον οργανισμό, ας δούμε ωστόσο τους λόγους που αξίζει να εντάξετε το ταχίνι στην καθημερινή σας διατροφή!
Τι είναι το ταχίνι
Ένα απολύτως φυτικό τρόφιμο, το οποίο παράγεται μόνο από αποφλοιωμένο και καβουρδισμένο σουσάμι και δεν περιέχει ίχνος συντηρητικών στοιχείων!
Πως φτιάχνεται
Μετά την επίσκεψή μου στην μονάδα παραγωγής των Αφών Χαϊτογλου σας διαβεβαιώνω ότι η διαδικασία που ακολουθείται είναι μοναδική!
Το σουσάμι επιλέγεται από αυστηρά διαλεγμένες ποικιλίες, περνάει κάθε απαραίτητο έλεγχο ώστε να επιλεχτούν οι καλύτεροί του σπόροι, όπου αποφλοιώνονται, ψήνονται και αλέθονται με παραδοσιακό τρόπο σε πέτρινους μύλους!
Γιατί ταχίνι;
Η εξαιρετικά θρεπτική αξία του ταχινιού, οφείλεται στην περιεκτικότητα καλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, τα μέταλλα, τα ιχνοστοιχεία, τις φυτικές ίνες, τα αντιοξειδωτικά και τις βιταμίνες!
Επίσης υψηλές ποσότητες ασβεστίου, σιδήρου, φωσφόρου, καλίου, φιλικού οξέως, ψευδαργύρου, νιασίνης, μαγγανίου, ριβοφλαβίνης, βιταμινών Ε και Β6.
Το ταχίνι θρεπτικά δεν συγκρίνεται ούτε αντικαθίσταται από κανένα άλλο τρόφιμο, είναι κατάλληλο για κάθε στιγμή της ημέρας ακόμη και για δίαιτες καθώς έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη!
Επίσης είναι μέσα στον κατάλογο των Super Food τροφίμων!
Ενδεικτικά σε μια κουταλιά ταχίνι περιέχει 89 kcal
2.55 gr. Πρωτεΐνη
3.18 gr. Υδατάνθρακες
8.06 gr. Λιπίδια
Τέλος το ταχίνι έχει αποτελέσει αντικείμενο έντονου επιστημονικού ενδιαφέροντος καθώς υπάρχουν σημαντικά ερευνητικά δεδομένα σχετικά με την δράση των ιδιοτήτων του προς όφελος του ανθρώπινου οργανισμού!
Το ταχίνι προσφέρει στον οργανισμό πολύτιμα συστατικά τα οποία βοηθούν και ενισχύουν άτομα με καρδιαγγειακά προβλήματα, με διαβήτη, άτομα τρίτης ηλικίας και τα προβλήματα που εμφανίζονται στην ηλικία αυτή, φυσικά παιδιά και εφήβους!
Βοηθά στην ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, στην υπέρταση, ενισχύει και τονώνει τον οργανισμό, τις αρθρώσεις, την καλή λειτουργία των νεφρών, καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, την αναιμία, την γήρανση, τις χρόνιες ημικρανίες, τον καταρράκτη αλλά και διαθέτει υψηλή αντικαρκινική δράση! Αυτά και άλλα πολλά θετικά πολύτιμα συστατικά περιέχονται μέσα στο εκλεκτό αλλά οικονομικό τρόφιμο!
Ποιος μπορεί να καταναλώσει Ταχίνι
Όπως αναφέρθηκε το ταχίνι είναι ιδανικό για κάθε ομάδα ανθρώπων και κάθε ηλικία!
Το ταχίνι είναι αναμφισβήτητα ό,τι καλύτερο επίσης για όποιον θέλει να καλύψει σε ένα τυπικό ποσοστό διατροφολογικά την έλλειψη πρωτεϊνών λόγω νηστείας, χορτοφαγίας ή δίαιτας, ειδικά αν συνδυαστεί με όσπρια ή ξηρούς καρπούς!
Επίσης οι οργανισμοί με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, που πάσχουν από διαβήτη 2 ή έχουν υψηλό σάκχαρο αίματος, μπορούν άφοβα να επιλέξουν το ταχίνι για να διατηρήσουν τις σωστές τιμές των δεικτών αυτών, ενώ παράλληλα να ικανοποιούν την το αίσθημα της γλυκιάς γεύσης.
Πως θα μπορείτε να αξιοποιήσετε το Ταχίνι
Καταναλώστε ταχίνι άφοβα, έστω και 1 κουταλιά της σούπας ημερήσια θα σας γεμίσει ενέργεια αλλά και θα εμπλουτίσει γευστικά τα φαγητά σας, τα γλυκά σας ακόμη και το τσάι σας!
– Το ταχίνι μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ως άλλειμα στο ψωμί, στο πρωινό αντικαθιστώντας την μαργαρίνη και το βούτυρο σε συνδυασμό με μέλι ή μαρμελάδα, συνοδεύστε το γιαούρτι σας και τα δημητριακά σας!
–Μπορεί να αντικαταστήσει τις συνοδευτικές σάλτσες σε σνακ, σαλάτες, φαγητά δοκιμάστε την αντί για αυγολέμονο, βούτυρο ή κρέμα γάλακτος! Σίγουρα δεν αντικαθιστά τις ιδιότητες, μαγειρικά, αυτών αλλά δίνει την δυνατότητα να εντάξετε φαγητά και γλυκά που ίσως είχατε αποκλείσει.
– Ταιριάζει τέλεια με τα λαχανικά ψάρια και το κρέας!
– Προσθέστε ταχίνι σε σούπες και όσπρια, λίγο πριν τα σερβίρετε, εξαιρετικός συνδυασμός θρεπτικών συστατικών αλλά και γεύσης!
–Φτιάξτε γλυκά με σοκολάτα, δοκιμάστε το σε μπισκότα, κέικ ή παγωτό, το ταχίνι ταιριάζει καταπληκτικά!
Να θυμάστε πάντα ότι το ταχίνι δεν «αγαπάει» τις υψηλές θερμοκρασίες γιΆ αυτό επιλέξτε να το προσθέτετε προς το τέλος, σε φαγητά και όχι να το βράζετε ή να το ψήνεται ώρες.
Για όλους εσάς όμως που δεν σας ξετρελαίνει η γεύση του ταχινιού άλλα θέλετε να το εντάξετε στην διατροφή σας οι Αφοί Χαϊτογλου φρόντισαν για όλους εσάς και στην αγορά θα βρείτε νέες υπέροχες γεύσεις που θα σας συναρπάσουν:
Ταχίνι με Κακάο, Ταχίνι με Πορτοκάλι, Ταχίνι με Μέλι, Ταχίνι με Φρουκτόζη, με Πρεβιοτικές Ίνες και Ολικής άλεσης!
Το ολικής άλεσης είναι πολύ πιό θρεπτικό!
Σίγουρα είναι Μακεδονική βιοτεχνία, αλλά το σησάμι δεν είναι Ελληνικό , ειναι εισαγόμενο…
Νίκο καλησπέρα!
Μακάρι να υπήρχε παραγωγή σησαμιού στην Ελλάδα αλλα δυστυχώς…
Το σησάμι που χρησιμοποιεί η εταιρεία Χαίτογλου είναι από τις καλύτερες ποικιλίες και ποιότικό!
Με μέλι ..το αγαπημένο μου πρω'ι'νο…!
🙂