Πριν λίγο καιρό είχα την τύχη να γνωρίσω μια εξαιρετική προσωπικότητα της γαστρονομίας, την Κατερίνα Ρεμούνδου σε ένα σεμινάριο που είχε πραγματοποιηθεί στον πολιτιστικό χώρο ΠΥΡΝΑ.
Η ζωή της Κατερίνα είναι σαν ένα όνειρο, μια επιτυχημένη γυναίκα με καριέρα, τα παράτησε όλα και αποφάσισε απλά και όμορφα να μαγειρεύει και να “μαγεύει”!
Την έβλεπα πάνω από τις κατσαρόλες να δημιουργεί και ταυτόχρονα να σου εξιστορεί ήθη και έθιμα, την αναγκαιότητα των εποχιακών υλικών, την ουσία της πρώτης ύλης, να σιγοψυθιρίζει στο φαγητό της και να σου σερβίρει όλα όσα έχεις ξαναδοκιμάσει με ένα μοναδικό συστατικό επιπλέον, την αγάπη ενός ανθρώπου, το συναίσθημα για ότι όλοι δικαιούμαστε και αξίζουμε ένα καλομαγειρεμένο πιάτο φαγητό!
Όλα της τα φαγητά ήταν τόσο υπέροχα, σαν της μαμάς γιατί η Κατερίνα στην κουζίνα γίνεται “μάνα”.
Δεν θα ξεχάσω την φανταστική ρουμπινί κρέμα με χυμό από ρόδι, θα σας την δώσω μια μέρα και αυτή.
Για αρχή σου δίνω την συνταγή για το στιφάδο με δαμάσκηνα, στο οποίο προστέθηκε μπακαλιάρος, δοκιμάσέ το αυτό το φαγητό σου υπόσχομαι οτι αξίζει, μπορεις να το φτιάξεις την Κυριακή των Βαϊων που το έθιμο θέλει να τρώμε ψάρι, η μόνη μου συμβουλή είναι να έχετε μπόλικο φρέσκο ψωμί, ψωμί και το στιφάδο, δεν χρειάζεσαι τίποτα περισσότερο.
Την Κατερίνα Ρεμούνδου μπορείς να την βρεις στην Άνδρο, στον Πιτροφό “Στου Ζοζέφ”, εκεί θα σου μαγειρέψει με την καρδιά της και με ένα πλατύ χαμόγελο, ρίξε μια ματιά εδώ και θα καταλάβεις!
Στιφάδο με Μπακαλιάρο και Δαμάσκηνα
•Έτοιμη σε: 80′ •Ποσότητα: 4 άτομα •Επίπεδο Δυσκολίας: Εύκολο
Υλικά
1 φιλέτο μπακαλιάρου
1000 γρ. κρεμμυδάκια για στιφάδο
10 δαμάσκηνα ξερά
1 κουταλάκι του γλυκού τοματοπελτέ
200 γρ. ντοματάκια κονκασέ
50 ml μηλόξυδο ή ξύδι λευκό
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 φύλλο δάφνης
1 ξυλάκι κανέλα
1 κλωναράκι θυμάρι, προαιρετικά
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
Εκτέλεση βήμα-βήμα
Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια και τα βάζουμε για σε παγωμένο νερό για μια ώρα.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε ελαιόλαδο και σωτάρουμε τα κρεμμυδάκια μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ χρώμα.
Σβήνουμε με το ξύδι και χαμηλώνουμε την φωτιά, προσθέτουμε την ζάχαρη, τα μυρωδικά, τα ντοματάκια, τον τοματοπελτέ αραιωμένο σε 1¼ φλυτζάνι χλιαρό νερό και αλατοπίπερο.
Χαμηλώνουμε την φωτιά στο χαμηλότερο και σιγοβράζουμε.
Όταν το φαγητό μείνει με το ¼ των υγρών, περίπου, προσθέτουμε τα δαμάσκηνα, τον μπακαλιάρο κομμένο σε κομμάτια και λίγο ελαιόλαδο. Κουνάμε καλά την κατσαρόλα αλλά δεν ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Σημειώσεις για την συνταγή:
~ Αν ο μπακαλιάρος είναι παστός φροντίζουμε να τον ξαρμυρίσουμε με υπομονή αλλάζοντας το νερό πολλές φορές για 24 ώρες.
~ Το φαγητό πρέπει να βράσει σε πολύ χαμηλή φωτιά και ο μπακαλιάρος δεν χρειάζεται πολύ βράσιμο, το φιλέτο που χρησιμοποίησα έβρασε για 6-8 λεπτά.
~ Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και άλλα ψάρια, κατάλληλα για κατσαρόλα.