Το κουδούνι χτύπησε, εκτός από τις τσάντες βγήκαν και τα ταπεράκια από το ντουλάπι και μπορώ να καταλάβω πολύ καλά την καθημερινή σπαζοκεφαλιά για κολατσιό στο σχολείο, αν κι εμείς σ΄αυτή τη φάση δεν «χρειάζόμαστε» κολατσιό από το σπίτι, όμως κάποιες μαμάδες μου ζήτησαν ιδέες για κολατσιό για μεγαλύτερα παιδιά και έψησα την πιο εύκολη φοκάτσια (Focaccia) με ντοματίνια, πέστο και δροσερό γιαούρτι!
Όταν πήγαινα κι εγώ σχολείο, συγκεκριμένα από το γυμνάσιο και μετά,με θυμάμαι να ντρέπομαι πολύ να φάω το κολατσιό και να προτιμώ ν΄αγοράσω «κάτι» από το κυλικείο, όπως όλα τα παιδιά.
Πραγματικά δεν ξέρω γιατί αλλά τώρα που το σκέφτομαι γελάω, όταν ζήτησα από τη μαμά μου να μη ξαναβάλει κολατσιό στο σχολείο στεναχωρήθηκεπραγματικά και για τα επόμενα χρόνια δεν σταμάτησε ποτέ να μου ετοιμάζει ένα απλό τοστ που το άφηνε δίπλα στην τσάντα μου.
Αυτό που καταλαβαίνω μετά από τόσα χρόνια και πλέον ως μαμά είναι οτι ευτυχώς οι διατροφικές συνήθειες και απόψεις για το σχολικό κολατσιό έχουν ανατραπεί!
Οι μαμάδες ετοιμάζουν πια ευφάνταστα σνακ και το σχολείο προωθεί το σχολικό κολατσιό.
Και όπως είπα παραπάνω, μπορεί να είναι μια μικρή καθημερινή σπαζοκεφαλιά όμως ακόμη και μια μαμά που έχει περιορισμένο χρόνο μπορεί να κάνει θαύματα με απλά υλικά σε λιγοστό χρόνο.
Μια τέτοια συνταγή είναι και η φοκάτσια (Focaccia), φτιαγμένη με τo υπέροχo φύλλο ζύμης για πίτσα με προζύμι «από σπίτι» της alfa δηλαδή η πιο εύκολη και γρήγορη φοκάτσια (Focaccia) σε λιγότερο από 30 λεπτά!
Ψήνεις τη ζύμη ακολουθώντας τον τρόπο που κάνεις και με τη φοκάτσια, λίγα ντοματίνια, ένα πεντανόστιμο πέστο και λίγο γιαούρτι, εκτός από ένα πολύ γευστικό και υγιεινό κολατσιό είναι και εμφανίσιμο, σίγουρα το αγαπημένο σου παιδί θα το εκτιμήσει και θα πει και «γεια στα χέρια» σου!
Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 20 λεπτά
Ποσότητα: 12 κομμάτια φοκάτσια
Υλικά
– 1 συσκευασία φύλλο ζύμης για πίτσα με προζύμι «από σπίτι» της alfa
– 400 γρ. ντοματίνια
– 100 ml. ελαιόλαδο
– 30 γρ. φρέσκα μυρωδικά βασιλικό, κόλιανδρο, δυόσμο
– 100 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
– 20 γρ. ταχίνι
– 1 κουταλιά της σούπας βαλσαμική κρέμα
– Θυμάρι ξερό
– Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
– Θαλασσινό χοντρό αλάτι
Εκτέλεση Συνταγής
[dropcap type=”1″]1[/dropcap]
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C, ανοίγουμε τη συσκευασία, απλώνουμε το αντικολλητικό χαρτί σε δίσκο ψησίματος και ακουμπάμε επάνω τα 2 φύλλα ζύμης και τ’ αφήνουμε στην άκρη για 15-20 λεπτά.
[dropcap type=”1″]2[/dropcap]
Πιέζουμε με τα δάχτυλά μας τις ζύμες και ραντίζουμε με 30 ml. από το ελαιόλαδο, πιπέρι, θυμάρι και ψήνουμε για 25 περίπου λεπτά.
[dropcap type=”1″]3[/dropcap]
Ετοιμάζουμε το πέστο: Πλένουμε και σκουπίζουμε πολύ καλά τα μυρωδικά, τα βάζουμε στο μπλέντερ μαζί με το ταχίνι, λίγο αλάτι, πιπέρι, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, την κρέμα και πολτοποιούμε.
[dropcap type=”1″]4[/dropcap]
Κόβουμε τα ντοματίνια σε μικρότερα κομμάτια και τα ραντίζουμε με μερικές κουταλιές πέστο και πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι.
[dropcap type=”1″]5[/dropcap]
Σερβίρουμε τη φοκάτσια ζεστή ή σε θερμοκρασία περιβάλλοντος με τα μαριναρισμένα ντοματίνια, το πέστο μυρωδικών και το γιαούρτι αραιωμένο με 2-3 κουταλιές της σούπας νερό.
Σημειώσεις για τη συνταγή
– Αντί για γιαούρτι στραγγιστό μπορούμε να χρησιμοποιοήσουμε τσαλαφούτι
– Εκτός από ντοματίνια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιαδήποτε λαχανικά, φρούτα ή σαλάτα τα οποία πρώτα θα τα μαρινάρουμε
– Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε στο πέστο 1 σκελίδα σκόρδο