Τι πρέπει να γνωρίζουμε για το Μοσχαρίσιο Κρέας

2.2K

o μοσχαρίσιο κρέας είναι το κρέας που καταναλώνεται περισσότερο από κάθε άλλο είδος κρέατος !

Η μεγάλη θρεπτική του αξία σε καθαρή πρωτείνη, ανόργανα στοιχεία όπως ο σίδηρος, βιταμίνη Β12 και χαμηλού σχετικά λίπους το καθιστά αναγκαίο στην διατροφική πυραμίδα και συνίσταται σε σχέση με τα υπόλοιπα κόκκινα κρέατα και ιδιαίτερα στην διατροφή παιδιών αλλά και ασθενών!

Ποιο κρέας ονομάζεται μοσχάρι…

Το μοσχάρι είναι το βοδινό κάτω των εννέα μηνών.
Το μοσχαρίσιο κρέας προέρχεται από μοσχαράκια 8 έως 24 εβδομάδων.

Όταν αναφερόμαστε στο μοσχαρίσιο κρέας θα πρέπει να γνωρίζουμε τα εξής βασικά!

Μοσχάρι είναι το ζώο ηλικίας εώς 9 μηνών και προέχεται από ζώα 8-24 εβδομαδων.

?Το μοσχάρι χωρίζεται σε 2 κατηγορίες
Το νεαρό μοσχάρι και το μοσχάρι γάλακτος, η ποιότητά του κρέατός τους είναι άριστη και θεωρούνται άκρως θρεπτικά.

 

?Τα χαρακτηριστικά του νεαρού μοσχαριού:
Ροδαλή ανοιχτόχρωμη και σφιχτή σάρκα, το τρυφερό του κρέας έχει ελάχιστο λίπος!
?Τα χαρακτηριστικά του μοσχαριού γάλακτος:
Το μοσχαράκι γάλακτος είναι πολύ σπάνιο και είναι ιδιαίτερα θρεπτικό!Σφάζεται το πολύ εως 6 μηνών.Το κρέας του είναι πάρα πολύ τρυφερό και όπως και το λίπος τους!

? Εκτροφή και Προέλευση
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε από που προέρχεται το μοσχάρι και πως έχει εκτραφεί!
Τα μοσχάρια ανάλογα με την εκτροφή και την προέλευση χαρακτηρίζονται σε βιολογικά,
σε ελευθέρας βοσκής και εκτροφείου, ντόπια και εισαγόμενα Ευρωπαϊκής Ένωσης!

Τα μοσχάρια ελευθέρας βοσκής δίνουν την καλύτερη ποιότητα κρέατος!

Εκτρέφονται με χλωρίδα από τα βοσκοτόπια στα οποία μεγαλώνουν, ιδιαίτερα τα βοσκοτόπια της  Ελλάδας περέχουν πλούσια τροφή ποικίλης χλωρίδας.
Βέβαια άν η χλωρίδα του βοσκότοπου δεν είναι επαρκής για τις καθημερινές ανάγκες
σίτισης τα ζώα ταίζονται επιπλέον με ζωοτροφές ως συμπλήρωμα.
Το κρέας αυτών των μοσχαριών είναι συνήθως πιο σκληρό αλλά και πιο νόστιμο.

? Τα μοσχάρια εκτροφείου
Τα μοσχάρια που μεγαλώνουν στα εκτροφεία είναι ασφαλή κι αυτό επειδή τα εκτροφεία εγγυώνται άριστες συνθήκες διαβίωσης, την καλή υγεία των ζώων αλλά και
τις σωστές συνθήκες σφαγής τους, που πιστοποιούνται απαραίτητα κτηνιατρικούς ελέγχους.
Στις τροφές των ζώων απαγορεύεται να περιέχονται αυξητικές ορμόνες, στεροειδή και αντιβιοτικά.

? Τα μοσχάρια Βιολογικής εκτροφής
Αναμφισβήτητα πρόκειται για την καλύτερη ποιότητα κρέατος μιας και τα ζώα αυτά εκτρέφονται αποκλειστικά και μόνο σε φυσικά λιβάδια αλλά και το συμπλήρωμα της διατροφής τους
δεν προέρχεται από γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες στις οποίες έχουν χρησιμοποιηθεί φυτοφάρμακα.

? Τα ντόπια και τα εισαγόμενα μοσχάρια
Ελληνικό μοσχάρι ονομάζουμε το μοσχάρι που γεννιέται, εκτρέφεται και σφάζετε αποκλειστικά και μόνο στην Ελλάδα!

Στο κρεοπωλείο δεν αρκεί να “ακούτε” την λέξη ντόπιο, αλλά θα πρέπει το Μοσχαρίσιο Κρέαςκρέας να συνοδεύεται και από την αντίστοιχη μπλέ ετικέτα, η οποία πιστοποιεί την χώρα καταγωγής!

Τα ντόπια μοσχάρια δεν πρέπει να συγχέονται με τα μοσχάρια Ελληνικής Εκτροφής,
τα οποία εισάγονται ζωντανά και εκτρέφονται σε μονάδες εντατικής πάχυνσης του ζώου για 5 μήνες.

Το κρέας από μοσχάρια εισαγωγής που φτάνουν στο πιάτο μας είναι πολύ περισσότερα αναλογικά με τα ελληνικά!
Αυτό οφείλεται στην χαμηλότερη τιμή του κρέατος, στην έλλειψη κάλυψης των διατροφικών αναγκών της χώρας μας σε μοσχάρι και φυσικά στη τεράστια παραγωγή από εκτροφεία ή βοσκότοπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία έχουν παράδοση χώρες όπως η Ολλανδία και η Γαλλία!
Βέβαια δεν σημαίνει οτι η ποιότητα του κρέατος αυτού είναι υποδιαίστερη, αντιθέτως μάλιστα είναι πολύ μεγαλύτερες οι γνώσεις λόγω της παραδοσιακής ενασχόλησης με την κτηνοτροφεία.

Μην ξεχνάτε οτι με την τροφή που ταίζονται τα μοσχάρια εισαγωγής μπορούν να ταϊστούν και μοσχάρια στα ελληνικά εκτροφεία!

¶ρα σημασία έχει τί τρώει το μοσχάρι και οι σωστές συνθήκες σφαγής!

Τέλος να σημειωθεί ότι τα κρεοπωλεία υποχρεώθηκαν να αγοράζουν ζυγιστικές μηχανές που αναγράφουν την προέλευση του κρέατος!

? Οι καταναλωτές θα πρέπει πάντα να ζητάνε πληροφορίες για την προέλευση, εκτροφή και σφαγή του ζώου!
? Να διαβάζουν προσεκτικά τις ετικέτες!
? Να ελέγχουν την ποιότητα του κρέατος τουλάχιστον οπτικά!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Like
Close
Cook & Eat with Funkycook © Copyrights 2022. All rights reserved.
Close