Καλή χρονιά αγαπημένοι μου φίλοι! Εύχομαι η νέα χρονιά να είναι γεμάτη ευτυχία, υγεία, δημιουργικότητα και «νόστιμη» σαν τη σημερινή συνταγή, την κιμαδόπιτα!
Τί στόχους βάλατε για τη νέα χρονιά δεν ξέρω αλλά σίγουρα η περίοδος που ακολουθεί έχει σαν άμεσο στόχο να φάμε λίγο πιο ελαφριά για να ξεφορτωθούμε τα «περίσσια» των γιορτών.
Και αν είσαι κι εσύ σαν εμένα; Σίγουρα οι λέξεις « στέρηση και δίαιτα» δεν υπάρχουν στο λεξιλόγιό σου και μάλλον κι εσύ πιστεύεις πως απλά μειώνουμε τις ποσότητες, εμπλουτίζουμε με σαλάτες και περισσότερα λαχανικά-φρούτα, πολλές φυτικές ίνες και τα γλυκά συντηρητικά. Ναι αυτό το αντέχω!
Συχνά όταν θέλω να μειώσω θερμίδες προτιμώ να φτιάχνω πίτες ώστε να μην έχω ανάγκη το «ψωμί» αλλά και επειδή ένα κομμάτι πίτα είναι πάντα εύγεστο, χορταστικό και με μια σαλάτα στο πλάι μου αρκεί.
Η κιμαδόπιτα είναι μια πίτα που δεν ήταν κάποτε στις προτιμήσεις μου όμως πλέον ανήκει στις συνταγές για πίτες που φτιάχνω πάρα πολύ συχνά, εδώ μερικές.
Για την αγαπημένη μου συνταγή για κιμαδόπιτα χρειάζονται ελάχιστα, μπαχαρικά και άφθονα καραμελωμένα κρεμμύδια.
Επίσης, ενώ παλιότερα την έφτιαχνα με το παραδοσιακό χωριάτικο φύλλο τώρα πια πιστεύω πως το χωριάτικο φύλλο Κιχί με αλεύρι ολικής άλεσης της alfa είναι το «άλλο μισό» όχι μόνο της κιμαδόπιτα αλλά κάθε κρεατόπιτας!
Αυτό το εύπλαστο, πανέμορφο και πεντανόστιμο φύλλο ζυμωμένο με ελαιόλαδο και αλεύρι ολικής άλεσης, πλούσιο σε φυτικές ίνες , δίνει στις πίτες αυτή τη μοναδική, ξεχωριστή «γήινη» γεύση των δημητριακών και γι΄ακόμη μια φορά λέω «Γεια στα χέρια σου alfa» για το μεράκι και την ποιότητα των προϊόντων σου!
Η «γλυκιά» γεύση της κιμαδόπιτας ταιριάζει πάρα πολύ με την πιπεράτη ρόκα, δοκίμασε τον συνδυασμό και θα με θυμηθείς!
Κιμαδόπιτα με Κασέρι και Φύλλο Κιχί από Αλεύρι Ολικής Άλεσης
[vc_row][vc_column width=”1/4″] Χρόνος Προετοιμασίας: 30′ [/vc_column][vc_column width=”1/4″] Χρόνος Ψησίματος: 50-60′ [/vc_column][vc_column width=”1/4″] ΄Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολος [/vc_column][vc_column width=”1/4″] Μερίδες: 10[/vc_column][/vc_row]
Υλικά
4 φύλλα χωριάτικα Κιχί με αλεύρι ολικής άλεσης alfa
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
200 γρ. κασέρι
3 κρεμμύδια
1 αυγό
150 γρ. χυμό ντομάτας
¼ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
¼ κουταλάκι του γλυκού κύμινο
¼ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
½ κουταλάκι του γλυκού γλυκό κόκκινο πιπέρι
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
2-3 κόκκους μπαχάρι
1 φύλλο δάφνη
1 κουταλιά της σούπας μαϊντανό
Ελαιόλαδο
Εκτέλεση Συνταγής
[dropcap type=”1″]1[/dropcap] Αφήνουμε τα φύλλα να ξεπαγώσουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για 2 ώρες πριν ξεκινήσουμε να φτιάχνουμε την κιμαδόπιτα.
Κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες, τα ρίχνουμε σ΄ένα τηγάνι μαζί με 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία τα σωτάρουμε μέχρι να καραμελώσουν, περίπου για 20 λεπτά.
[dropcap type=”1″]2[/dropcap] Ταυτόχρονα σε μια κατσαρόλα σωτάρουμε τον κιμά χωρίς ελαιόλαδο μέχρι να στεγνώσει και να καβουρδιστεί.
Σβήνουμε με το κονιάκ και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τα μπαχαρικά συνεχίζοντας το σωτάρισμα.
Τέλος προσθέτουμε το χυμό ντομάτας και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα και αφήνουμε τον κιμά να κρυώσει.
[dropcap type=”1″]3[/dropcap] Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.
Σ΄ένα μπωλ ανακατεύουμε τον κιμά, τα κρεμμύδια, το κασέρι τριμμένο, το αυγό και τον μαϊντανό. Σε ταψί 30 εκ. στρώνουμε τα 2 φύλλα, τα οποία ραντίζουμε μεταξύ τους με ελάχιστο ελαιόλαδο, και από επάνω προσθέτουμε το μείγμα με τον κιμά που ετοιμάσαμε.
Κλείνουμε την κιμαδόπιτα με τα άλλα δύο φύλλα, τα οποία λαδώνουμε μεταξύ τους ξανά και ψήνουμε στο χαμηλότερο ράφι στις αντιστάσεις στους 180ο C για 50 περίπου λεπτά.
Σημειώσεις για την συνταγή:
– Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποιο είδος κιμά θέλουμε για να φτιάξουμε την κιμαδόπιτα
– Χρησιμοποιούμε όσα και όποια μπαχαρικά μας αρέσουν
– Το κασέρι μπορεί ν΄αντικατασταθεί με πιο ελαφρύ κίτρινο τυρί
– Αν ο κιμάς έχει αρκετά υγρά, προσθέτουμε λίγο σιμιγδάλι ή κορν φλάουρ