Βασικός Οδηγός Συντήρησης και Αποθήκευσης Τροφίμων

2.9K

Ας δούμε πως θα συντήρησουμε και την αποθήκευσουμε τα τροφίμα, διατηρώντας τα όσο τον δυνατόν περισσότερο χρόνο, σωστά και υγιεινά.

Τα τρόφιμα αποθηκεύονται και συντηρούνται με 3 τρόπους: στο ψυγείο, στον καταψύκτη και το ντουλάπι.
Βασικός Οδηγός Συντήρησης και Αποθήκευσης Τροφίμων.

 

? Το ψυγείοΠως αποθηκεύονται τα Τρόφιμα στο Ψυγείο
Το ψυγείο είναι από ένας από τους βασικότερους τρόπους συντήρησης και αποθήκευσης τροφίμων!
Το ψυχρό του κλίμα ευνοεί όχι μόνο την συντήρηση αλλά και την παράταση ζωής τροφίμων, παρόλαυτα για να διατηρηθούν σωστά τα τρόφιμα στο ψυγείο υπάρχουν ορισμένοι «κανόνες» που θα πρέπει να ακολουθούνται κατά γράμμα!

Καταρχήν θα πρέπει να διατηρήσετε το ψυγείο σας καθαρό και σε σωστή θερμοκρασία ώστε να αποφεύγεται η ανάπτυξη βακτιριδίων!

Θα πρέπει να το διατηρείτε καθαρό και χωρίς οσμές γι” αυτό θα πρέπει να το καθαρίζετε το ανά τακτά χρονικά διαστήματα με ξύδι!

Ρυθμίστε το ψυγείο σας στην σωστή θερμοκρασία, ιδανικά η θερμοκρασία της συντήρησης θα πρέπει να είναι μεταξύ 0°C – 5°C βαθμούς Κελσίου ανάλογα την εποχή.

Επίσης δεν θα πρέπει να ανοιγοκλείνετε τη πόρτα του ψυγείου αλλά και να μην το παραφορτώνετε διότι εμποδίζεται η κυκλοφορία της ψύξης τέλος βασικό ρόλο παίζει η διάταξη τροφίμων στο ψυγείο έτσι ώστε να εξασφαλίσετε την ομαλή ροή ψύξης!

 

Πως θα τοποθετήσετε τα τρόφιμα σωστά στο ψυγείο.

? Στο επάνω ράφι τοποθετήστε τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
? Στο μεσαίο ράφι τοποθετήστε τα τρόφιμα ψυγείου.
? Στο κάτω ράφι τοποθετήστε τα λαχανικά και τα φρούτα.
? Στα ειδικά κάτω συρτάρια τοποθετήστε τα ωμά κρέατα.
? Στα υπόλοιπα ράφια όπως της πόρτας διατηρούνται τρόφιμα που χρειάζονται ελαφριά ψύξη.

 

Συμβουλές συντήρησης των Τροφίμων για αποθήκευση στο ψυγείο.

? Πάντα ελέγχετε την ημερομηνία λήξης των τροφίμων και τοποθετήστε τα στις μπροστά θέσεις έτσι ώστε να μην τα ξεχνάτε.

? Πλένετε και στεγνώστε πολύ καλά τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα αποθηκεύσετε, καλό είναι να τα αποθηκεύσετε χωριστά μέσα σε χαρτοσακούλες, πλαστικά σακουλάκια ψυγείου ή μεμβράνη ανάλογα το είδος τους.

? Αφαιρέστε τυχόν κίτρινα ή χαλασμένα μέρη τους, έτσι ώστε να μην ευνοείται η ανάπτυξη βακτηριδίων και χαλάνε και τα υπόλοιπα.

? Μεταφέρετε τα ανοιγμένα κονσερβοποιημένα τρόφιμα σε καθαρά γυάλινα ή πλαστικά δοχεία αποθήκευσης, έτσι ώστε να αποφεύγεται η οξείδωση τους και να παρατείνεται ο χρόνος συντήρησης και άν χρειαστεί καλύψτε τα με ελαιόλαδο (π.χ. τον ντοματοπελτέ).Πως αποθηκεύονται τα Φρούτα

? Μην αποθηκεύετε τα τρόφιμα χωρίς να τα καλύψετε με μεμβράνη ή να τα κλείσετε ερμητικά σε τάπερ, διαφορετικά θα αλλοιωθούν πολύ εύκολα και το ψυγείο σας θα έχει άσχημες οσμές.

? Αν σας περίσσεψε φαγητό, αφήστε το να κρυώσει καλά και κλείστε το σε τάπερ.
Αν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε βγάλτε την μερίδα που επιθυμείτε, δεν πρέπει να επαναψύξετε το φαγητό που διατηρείται στο ψυγείο πάνω από μια φορά!

? Τα μαγειρεμένα φαγητά όπως ρύζι και ζυμαρικά διατηρούνται 1 μόλις ημέρα στο ψυγείο ενω τα λαδερά και το κρέας εώς και 3-4 ημέρες.

?Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τοποθετούμε τα τρόφιμα στο ψυγείο χωρίς να τα καλύψουμε-αποθηκεύσουμε σε δοχεία συντήρησης, ζεστά ή να τα κρατάμε στο ψυγείο αφού λήξουν, ο τακτικός έλεγχος θα βοηθήσει όπως και να σημειώνετε πάνω στα τρόφιμα χρήσιμες πληροφορίες.

 

? Φρούτα και Λαχανικά
Υπάρχουν μερικά φρούτα και λαχανικά που παράγουν μια ουσία το αιθυλένιο, το οποίο προκαλεί ωρίμανση σε μερικά ευαίσθητα φρούτα και λαχανικά, έτσι θα πρέπει να τα αποθηκεύετε χωριστά έτσι ώστε να παρατείνετε τον χρόνο ζωή τους!

Φρούτα και λαχανικά που παράγουν αιθυλένιο:
Μπανάνες, μήλα, αβοκάντο, ακτινίδια, βερίκοκα, νεκταρίνια, ροδάκινα, δαμάσκηνα, πεπόνια, ντομάτες, αχλάδια που προκαλούν ωρίμανση στα υπόλοιπα λαχανικά και φρούτα, καθώς παράγουν ένα αέριο το αιθυλένιο.

Φρούτα και λαχανικά ευαίσθητα στο αιθυλένιο:
Καρότα, αγγούρια και πράσινα μυρωδικά και λαχανικά.

Τα λαχανικά που δεν πρέπει να αποθηκεύονται στο ψυγείο γιατί χαλάει η γεύση τους αλλά και μπορεί να προκληθεί χημική αλλοίωση στην σύστασή τους είναι τα εξής:
Πατάτες, κρεμμύδια, σκόρδα, μελιτζάνες, γλυκοπατάτες και κολοκύθια με σκληρή και χοντρή φλούδα.

 

?Γαλακτομικά και αλλαντικά
Γάλα, γιαούρτι, κρέμα γάλακτος και κρέμες διατηρούνται από από 4-10 μέρες μετά το άνοιγμά τους και καλά κλεισμένα στο ψυγείο.

Τυριά και αλλαντικά:
Τα κίτρινα και μαλακά τυριά θα πρέπει να καταναλώνονται εντός 15 ημερών όταν τα αγοράζετε σε κομμάτι ή αφού ανοιχτούν.

Τα τυριά άλμης:
Ελέγχεται συχνά τα τυριά άλμης να μην πιάσουν μούχλα.

Τα σκληρά τυριά:
Όσο πιο σκληρά είναι τα τυριά διατηρούνται πολύ περισσότερο αρκεί να είναι σωστά αποθηκευμένα και ερμητικά κλειστά.

? Αυγά και βούτυρο:
Τ’ αυγά διατηρούνται από 3-5 εβδομάδες στο ψυχρότερο μέρος του ψυγείου, αρκεί να μην έχουν ραγίσματα ενώ το βούτυρο εώς και 2 μήνες.

? Κρεατικά και Ψάρια
Πάντα βγάλτε τα από το χαρτί και την συσκευασία τους και αποθηκεύστε τα σε σε ανοιχτό σκεύος διατηρούνται ανάλογα από 1-3 ημέρες.

 

?Η ΚατάψυξηΠως Αποθηκεύουμε τα Τρόφιμα στην Κατάψυξη
Η θερμοκρασία της κατάψυξης θα πρέπει να είναι μεταξύ -16°C και -18°C βαθμούς Κελσίου.
Στην κατάψυξη μπορείτε να αποθηκεύσετε λαχανικά, κρεατικά, πουλερικά, ψάρια και μαγειρεμένα τρόφιμα!
Σε γενικές γραμμές ισχύει ότι και για την συντήρηση στο ψυγείο.
Βασικός κανόνας είναι οτι τα κατεψυγμένα τρόφιμα απαγορεύεται μετά την απόψυξή τους να καταψυχθούν εκ νέου.

? Κρέατα και Ψάρια
Το μοσχαρίσιο κρέας διατηρείται στην κατάψυξη για 6 μήνες ενώ το βοδινό για 1 χρόνο.
Το χοιρινό για 4-6 μήνες
Τα αρνί και το κατσίκι για 3 μήνες.
Τα πουλερικά για 6 μήνες.
Ενώ ο κιμάς και τα μικρά κομμάτια κρέατος για 3 μήνες.
Ψάρια και όστρακα 3-4 μήνες.

? Το μαγειρεμένο φαγητό
Αν θέλετε να τα διατηρήσετε το μαγειρεμένο φαγητό στην κατάψυξη, βάλτε το σε αεροστεγή δοχεία και διατηρήστε το για 2-4 μήνες.

? Λαχανικά και φρούτα
Για να αποθηκεύσετε τα λαχανικά και τα φρούτα φροντίστε πρώτα να τα πλύνετε και να τα στεγνώσετε καλά!
Χωρίστε τα σε μικρές ποσότητες, έτσι ώστε να χρησιμοποιείτε την επιθυμητή ποσότητα κάθε φορά και αποθηκεύστε τα σε σακουλάκια, πάνω στα οποία θα σημειώσετε την ημερομηνία αποθήκευσης, ο χρόνος ζωής στα λαχανικά μπορεί να φτάσει μέχρι και 1 χρόνο.

? Ψωμιά και ζύμες
Μπορείτε στην κατάψυξη εκτός από τις ζύμες να αποθηκεύετε και το ψημένο ψωμί σε φέτες, μόλις το ζεστάνετε θα είναι σαν φρέσκο!

 

? Το ΝτουλάπιΠως Αποθηκεύουμε τα Τρόφιμα στο Ντουλάπι
Το ντουλάπι είναι ένας βασικός χώρος φύλαξης και αποθήκευσης των τροφίμων!
Όσπρια, άλευρα, ζυμαρικά, ξηρές τροφές, αποξηραμένες τροφές, και άπειρα συσκευασμένα προϊόντα διατηρούνται στα ντουλάπια για αρκετούς μήνες!

Παρότι θεωρείτε ένας εύκολος τρόπος αποθήκευσης, παρόλαυτα υπάρχουν κανόνες φύλαξης όχι μόνο για την σωστή υγιεινή αλλά και για τον μεγαλύτερο τρόπο παράτασης ζωής των αποθηκευμένων τροφίμων!

Φροντίστε πάντα τα ντουλάπια σας να είναι καθαρά, χωρίς υγρασίες ώστε να δημιουργείτε ένα ξηρό, δροσερό και χωρίς οσμές περιβάλλον.

Πάντα αποθηκεύετε τα τρόφιμα χωρισμένα σε ομάδες για ερμητικά κλειστά σε βάζα ή σακούλες!

Πάντα πετάτε τα τρόφιμα που έχουν λήξη ή έχουν γεμίσει παράσιτα, έτσι ώστε να αποφεύγεται η ανάπτυξη ζωυφίων ή άλλων ανεπιθύμητων οργανισμών!

Μην ξεχνάτε ότι μερικά προϊόντα μπορούν να αποθηκεύονται στα ντουλάπια μέχρι το άνοιγμά τους!

Επιλέγετε συσκευασίες που είναι πλαστικές ή γυάλινες και όχι μεταλλικές όσον αφορά τα προϊόντα υψηλής οξύτητας, διαφορετικά μεταφέρετε τα σε τέτοιου είδους δοχεία!

Τροφές όπως οι ελιές, οι σαρδέλες, λιαστές ντομάτες κ.τ.λ. πρέπει να ανακατεύονται συχνά για να αερίζονται και να προσθέτετε σε τακτά χρονικά διαστήματα ελαιόλαδο ή άλμη για την καλύτερη συντήρησή τους!

Πολλές φορές αποξηραμένα φρούτα ή κάποια ζυμαρικά όπως ο τραχανάς ή τα παξιμάδια είναι καλύτερο να τα αποθηκεύονται σε πάνινες σακούλες ώστε να αερίζονται!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Like
Close
Cook & Eat with Funkycook © Copyrights 2022. All rights reserved.
Close