Πουτίγκα με Κρέμα Βανίλιας
By 25 Οκτωβρίου, 2013
Published:- ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΓΙΑ: 10-12 Servings
- ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 7 hrs 0 min
- ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ: 40 mins
- ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ: 7 hrs 40 mins
Η πουτίγκα φτιάχνεται με διάφορα υλικά και είναι ιδιαίτερα αγαπητή στη Στερεά Ελλάδα!
¶λλοτε με μπαγιάτικο ψωμί ή τσουρέκι, με κέικ σιροπιαστό ή το γνωστό γλυκό μελαχρινή και συνήθως περιέχει καρύδια ή σταφίδες.
Εδώ έχουμε μία μικρή παραλλαγή της πουτίγκας με κόντιτα, τα οποία δίνουν υπέροχη γεύση αλλά και άρωμα στο ζουμερό παντεσπάνι αλλά μια κρέμα απλή, ελαφριά και μυρωδάτη!
Όπως και να την φτιάξετε η πουτίγκα αρέσει σε όλους και είναι, σχετικά, ένα εύκολο γλυκό!
Υλικά
- > Για το Παντεσπάνι
- 50 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 60 γρ φρυγανιά ή γαλέτα
- 125 γρ ζάχαρη
- 100 γρ βούτυρο
- 200 γρ κόντιτα
- 2 κουταλάκια του γλυκού baking powder
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 2 κάψουλες βανιλλίνης
- > Για το Σιρόπι
- 3½ φλυτζάνια νερό
- 2½ φλυτζάνια ζάχαρη
- 2 κουταλιές της σούπας κονιάκ
- > Για την Κρέμα
- 1250 ml. γάλα φρέσκο
- 90 γρ ζάχαρη
- 50 gr. κόρν φλάουρ
- 20 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κρόκο αυγού
- 1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο
- 2 κάψουλες βανιλλίνης
- Ξύσμα λεμονιού
Οδηγίες
- Tο παντεσπάνι
Στο μίξερ χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη για τουλάχιστον 3-4 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν και να πάρουν κρεμώδη μορφή. - Ενσωματώνουμε με σπάτουλα την φρυγανιά, τις βανίλες, το baking powder και την κανέλα, αφού πρώτα τα έχουμε ανακατέψουμε όλα μαζί.
Προσθέτουμε τα κόντιτα, τα οποία αναμειγνύουμε με το αλεύρι.
- Τέλος προσθέτουμε το βούτυρο, λιωμένο αλλά σε χλιαρή θερμοκρασία και ανακατεύουμε το μείγμα.
Ρίχνουμε το μείγμα σε ταψί ή πυρέξ μετρίου μεγέθους.
Ψνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C Κελσίου για 40 λεπτά.
Αφήνουμε το παντεσπάνι να κρυώσει καλά. - Tο σιρόπι
Βράζουμε όλα τα υλικά, για το σιρόπι για 5 λεπτά.
Σιροπιάζουμε κουταλιά κουταλιά το γλυκό.
Αφήνουμε 2 ώρες να απορροφηθεί το σιρόπι. - H κρέμα
Κρατάμε τα 250 ml. άπό το γάλα και βάζουμε το υπόλοιπο σε μια κατσαρόλα να ζεσταθεί.
Στο γάλα που κρατήσαμε προσθέτουμε το αλεύρι και το κόρν φλάουρ, αφού ανακατέψουμε πολύ καλά, προσθέτουμε το μείγμα στο γάλα.
Προσθέτουμε την ζάχαρη, τις βανίλιες και το ξύσμα. - Χαμηλώνουμε την φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δέσει.
- Η κρέμα
Κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε τον κρόκο χτυπημένο και το βούτυρο.
Περιχύνουμε με την κρέμα το σιροπιασμένο παντεσπάνι και βάζουμε στο ψυγείο για 4 ώρες.
Σερβίρουμε την πουτίγκα με μπόλικη κανέλα!
Για το παντεσπάνι λέτε: χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη για να αφρατέψουν…
Ποιά αυγά;;;;; στα υλικά δεν αναφέρονται ούτε σαν είδος ούτε σαν αριθμός…
Παρακαλώ διευκρινίστε !
Αιμιλία καλημέρα, τα αυγά είναι 5 σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Καλή επιτυχία!
Εύα
Θα μπορούσατε να μου πείτε πόσα γραμμάρια είναι η ζάχαρη και φρυγανιά. Η πείτε μου τη φλυτζάνι να χρησιμοποιήσω.
Καλημέρα σας,
μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα κλασικό φλυτζάνι-μετρητή.
Για τη ζάχαρη, η ποσότητα είναι 125γρ
Για τη φρυγανιά η ποσότητα είναι 60γρ
Καλή επιτυχία!